Ziarul de Duminică

Cinematograful ca gândire/ de Ziarul de duminică

Cinematograful ca gândire/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

14.05.2015, 23:37 37

Cezar Gheorghe

Gândirea-cinema

Editura Cartea românească

 

Într-un eseu care caută evidenţa artei cinematografice, Cezar Gheorghe demonstrează că filmul aparţine unei vieti spirituale mai înalte, pornind de la celebra definiţie a lui Godard: „Cinematograful este adevărul de douăzeci şi patru de ori pe secunda”. Deoarece „scrierea cu lumină” – gândirea filmului – reuşeşte să proiecteze pe ecran nu numai imaginea exterioară a fiinţelor şi lucrurilor, ci şi o vitalitate nouă regăsită în perfecţiunea mecanică a mişcărilor camerei de filmat: acea unitate ritmică a timpului pe care se desfăşoară imaginile vieţii. Prin tratarea cinematografului ca gândire, autorul ne oferă o strategie pentru a gândi filozofic despre film şi pentru a extrage filozoficul din film. Dar miza cărţii depăşeste simplul domeniu al reprezentării cinematografice, ea marcheză momentele-cheie din evoluţia atât de spectaculoasa a artei filmului.

„Trăim, citim, montăm, interpretăm. Ni se oferă o nouă capacitate de a descrie şi de a povesti realul. Vedem în imagini, realizăm propriul film, propria lectură, decupăm constant instantanee din propria noastra viaţă. Introducem mişcarea în propria gândire şi invăţăm să gândim în virtutea unei funcţii cinematografice a gândirii: Gândirea-cinema.” (Cezar Gheorghe)

Autorul este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti, sub îndrumarea prof. dr. Sorin Alexandrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO