Ziarul de Duminică

Cititi in Ziarul de Duminica: Vor muri librariile romanesti?

EDITORIAL / Vor muri librariile romanesti?
04.06.2009, 14:07 26

De când am luat cunostinta de existenta lui, cu ani buni in urma, lantul de librarii Diverta mi s-a parut, fara sa fiu incercat de vreo sincopa umorala sumbra, un stimabil fenomen cultural si comercial. Era unul dintre lucrurile bune care trebuia sa se intâmple pe meleagurile noastre, conceput cumva dupa modelul FNAC, sa zicem, in varianta estica si mignona. Carti bune, carti diverse, carti frumoase, carti utile, birotica de buna calitate, si apoi jucarii, device-uri IT; mai recent, de când a aparut Diverta Magheru – zaharicale fine, gadgeturi simpatice, cafe-uri confortabile, unde puteai prelungi placerea sorbirii unui ceai alb, de pilda, cu aceea a rasfoirii Cartii ceaiului a lui Okakura Kakuzo. O lume tihnita, cu arome culturale delicate, intersectate de adieri de cafea si de scortisoara, unde te puteai cufunda o dupa-amiaza sau o seara intreaga – ca o alternativa sincretica la un spectacol de teatru sau la lectura intr-o sala de biblioteca.

Aflu, cu mâhnire, ca Diverta, o institutie robusta, imaginativa, manageriata de pe pozitii de succes, e pe cale sa inchida portile mai multor unitati ale sale, asemenea multor alte librarii autohtone. Deh, e criza, iar criza, aidoma oricarei molime, loveste perfect democratic, neparând dispusa sa ierte nici produsele culturale. Solutiile la o asemenea stare de lucruri se afla, si ele, in criza. Creativitatea manageriala nu gaseste nimic mai bun de facut decât sa coboare, neputincioasa, steagul in berna, scazând dramatic salariile angajatilor si reducând numarul punctelor de desfacere.
Citesc, cu o melancolie invidioasa, despre ce se intâmpla, in aceste momente si referitor, oarecum, la acelasi fenomen, in librariile din Franta. Mai multe initiative recente arata dinamismul librarilor si al puterilor publice (o conjunctie la care, in spatiul romanesc, nici macar nu se poate spera) care isi manifesta impreuna vointa acerba de a continua sa apere literatura (atentie, nu profitul, nu vistieria patronala!). Prin intermediul Centrului National al Cartii (CNL), Ministerul francez al Culturii a creat label-ul LIR (Librarie Independenta de Referinta), care isi propune sa sustina circa 3.000 de institutii de desfacere a cartii, prin intermediul unor ajutoare si al unor exonerari fiscale. Masura are drept scop stoparea scaderii numarului de librarii si este fructul unei reflectii de mai multi ani, concretizata intr-un raport care a fost incredintat lui Antoine Gallimard (presedintele Editurii Gallimard si al Adelc, Asociatia pentru Dezvoltarea Librariilor Creative). Pentru a obtine acest pretios label, librarii vor trebui sa respecte un ansamblu de criterii: realizarea a cel putin 50% din cifra de afaceri din vânzarea in detaliu a unor carti noi; propunerea unei oferte diversificate, adica vânzarea unor romane de toate toate genurile, nu doar bestselleruri; punerea in valoarea a creatiei literare contemporane prin intermediul unei selectii responsabile de lucrari, astfel incât sa fie ajutata literatura „exigenta", dar si tinerii autori si editurile mici; nu in ultimul rând, organizarea unor manifestari si evenimente culturale.
Câta vreme, la noi, autoritatile stau cu mâinile-n sân, iar marile librarii nu se gândesc o clipa sa renunte la adaosurile comerciale prohibitive, fara proiectarea unor investitii care sa stimuleze si altceva decât umflarea buzunarului personal, „stimabilul fenomen comercial si cultural" despre care vorbeam la inceputul acestor rânduri se dovedeste a nu fi fost decât unul comercial si acela, vai, doar unul efemer.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO