Ziarul de Duminică

CJ 05 TEATRU/ de Radu Constantinescu

CJ 05 TEATRU/ de Radu Constantinescu

GALERIE FOTO

Autor: Radu Constantinescu

07.12.2012, 00:02 70

La prima vedere, s-ar părea că este vorba despre numărul de înmatriculare al unui autoturism de Cluj. Nimic mai fals… CJ 05 TEATRU reprezintă, pur şi simplu, numele unui proiect cultural inedit care a debutat la sfârşitul săptămânii trecute la Cluj. Un proiect din păcate aproape singular în peisajul românesc, întrucât are curajul să privească dincolo de bariera zilei de mâine şi să gândească în perspectiva unui cincinal cultural. Iniţiatorul său este Asociaţia Culturală JAD, condusă de doi oameni de teatru: actorul Emanuel Petran şi dramaturgul Flavius Lucăcel. Obiectivul declarat - stimularea creaţiei dramaturgice locale pe palierul mai puţin frecventat al piesei într-un act, sub genericul Festivalul Dramaturgiei Clujene.

Şi-a fost anul întâi…

Organizatorii au selectat din producţia destul de săracă de gen13 texte dramatice, din care au reţinut cinci: Hell's cabaret (foto 1) de Flavius Lucăcel, Drumul spre Indii (foto 2) de Ovidiu şi Alexandru Pecican, Bravul nostru Micşa! (foto 3) de Radu Ţuculescu, Soţia mea, Shakespeare (foto 4) de Cornel Udrea şi Poarta(foto 5) de Hathazi Andras. Prin implicarea generoasă a Teatrului Naţional, acestea au putut fi reprezentate pe scena Studio a prestigioasei instituţii clujene. La masa rotundă organizată cu prilejul festivalului, sufletul acestei manifestări, actorul Emanuel Petran a ţinut să precizeze că în actualele condiţii de criză, autorii, actorii, regizorii, scenografii şi toate echipele tehnice ale spectacolelor au lucrat benevol, fără a primi drepturi de autor. Din fericire, proiectul a avut şi un sprijin financiar din partea Primăriei şi a Consiliului local, dar banii au fost cheltuiţi cu folos în alte părţi, fără de care maşinăria festivalului nu ar fi putut să funcţioneze.

Şi va veni anul doi…

Proiectul va continua în toamna lui 2013, când vor fi selectate două texte dramatice pentru a fi reprezentate. Autorii jucaţi la ediţia 2012 nu vor mai figura şi în selecţia viitoare, tocmai pentru a permite afirmarea unor nume noi de dramaturgi. În plus, se va organiza un concurs de creaţie de teatru pentru autori sub 40 de ani. Se speră că recolta va fi bogată, pentru a alimenta repertoriul anilor trei, patru şi cinci ai festivalului.

Vestea sosită zilele trecute de la Maribor privind alegerea Clujului drept Capitală Europeană a Tineretului în 2015 certifică starea de spirit existentă aici, emulativă şi generoasă. CJ 05 TEATRU marchează încă un pas spre diversificarea ofertei culturale a oraşului, cu gândul la proiectul de suflet Cluj - Capitală Culturală Europeană în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO