• Leu / EUR4.7345
  • Leu / GBP5.2361
  • Leu / USD4.2201
Ziarul de Duminică

Claudiu T. Arieşan: „Încercăm să fidelizăm publicul îndrăgostit de literatura de foarte bună calitate, tânăr la trup sau la suflet, dar nu neglijăm sectoarele de specialitate, cum ar fi muzica sau filozofia modernă”/ de Stelian Ţurlea

Claudiu T. Arieşan: „Încercăm să fidelizăm publicul îndrăgostit de literatura de foarte bună calitate, tânăr la trup sau la suflet, dar nu neglijăm sectoarele de specialitate, cum ar fi muzica sau filozofia modernă”/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

16 sep 2016 409

Claudiu T. Arieşan este un clasicist cu preocupări moderne, în prezent Conf. univ. dr. la Colectivul de Filologie Clasică din cadrul Universităţii de Vest  Timişoara. A publicat: Hermeneutica umorului simpatetic. Repere pentru o comicologie românească (1999), Între surâs şi rugăciune. Modele culturale din comicologia clasică şi patristică, (2004), Geneza comicului în cultura română (2010) — toate distinse cu Premii ale Uniunii Scriitorilor. Ca filolog clasic, a scris despre Cetatea literară a Romei. Întemeietorii (2005), a tradus din Lactantius, (Despre morţile persecutorilor şi Despre pasărea Phoenix), Ieronim (Epistole) şi Arnobius (Contra neamurilor păgâne), a publicat peste 50 de studii de specialitate şi 120 de articole culturale, editând 17 volume în colecţiile de studii clasice şi patristice „Logos” şi „Cum Patribus”. Membru al Uniunii Scriitorilor şi al Societăţii de Studii Clasice din România, al „Asociaţiei Internaţionale de Studii Patristice” cu sediul la Paris şi  al „North American Patristics Society” este Redactor-şef al „Analelor Universităţii  de Vest. Seria Ştiinţe Filologice”. A colaborat, între 2002-2004, ca referent ştiinţific principal, la ediţia electronică integrală din Thesaurus linguae Latinae. CD ROM realizată sub egida Academiei Germane şi apărută în mai multe ediţii la K. G. Saur, Thomson Learning Company. Ca om de televiziune, a realizat peste 250 de emisiuni cultural-religioase sub genericele „Spiritul vremii” şi „Dialog spiritual” la TVR Timişoara, respectiv „Spirit şi credinţă” şi „Axios” pentru postul  naţional TVR 3 cu începere din 2008, colaborând constant, prin recenzii de carte sau cronici de film, şi cu postul de Radio Trinitas al Patriarhiei Române.

 

Domnule Claudiu T. Arieşan, coordonaţi apariţiile uneia dintre cele mai nou apărute edituri de pe piaţa românească, cu un profil distinct şi cu cărţi admirabil tipărite. Probabil sunt cititori care încă nu ştiu multe despre Editura Datagroup, o puteţi prezenta pe scurt?

– Într-adevăr, proiectul editorial Datagroup este unul tânăr, însă deja rezultatele insistenţei în depistarea talentelor autentice şi valorificarea lor în condiţii de excelenţă absolută încep să se vadă. Bazată la Timişoara, sub girul unei importante companii ce se ocupă de administrarea, procesarea şi editarea online a numeroase volume şi publicaţii de prestigiu de peste hotare (Datagroup Int. srl., înfiinţată în 1995), noua casă editorială este rodul pasiunii pentru literatura şi cultura de calitate a managerului general Heinrich Loth şi a colaboratorilor săi apropiaţi. De mai bine de trei ani, aventura aceasta bibliofilă avansează constant şi sigur în configurarea unui model novator şi generos, de inspiraţie occidentală, pentru piaţa cărţii de la noi.

 

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7345
Diferență: 0,0528
Ieri: 4.7340
Azi: 4.2201
Diferență: 0,5983
Ieri: 4.2129
Azi: 5.2361
Diferență: -0,6395
Ieri: 5.2448
Azi: 4.2663
Diferență: -0,0913
Ieri: 4.2801