Ziarul de Duminică

COLECTII/ Bucurestii care au fost

COLECTII/ Bucurestii care au fost
26.11.2009, 15:11 58
O minunata colectie apare de ceva vreme la Editura Dominor,sub ingrijirea istoricului si iubitorului de Bucuresti profesoruluniversitar Andrei Pippidi. Au aparut mai multe volume care, inmajoritate, reproduc texte vechi sau foarte vechi despre Bucuresti(dar nu numai), texte care dovedesc ca nu si-au pierdut parfumul.Aproape toate volumele sunt bogat ilustrate cu fotografii de epoca,in general puse la dispozitie de Fundatia Artexpo.
Henri Stahl - "Bucurestii ce se duc". Fotografii aleautorului. A aparut deja in trei editii. Henri Stahl (1877-1942),prim stenograf al Parlamentului, initiatorul stenografiei la noi (ainventat in 1908 sistemul romanesc de stenografie, adoptat oficialin 1941) colaborator al lui Nicolae Iorga si al lui Dimitrie Gusti,autor al primului roman SF romanesc, aparut in 1914 ("Un roman inLuna"), a studiat mult istoria Bucurestilor, dand atentie deosebitamahalalelor orasului. Cartea de fata a aparut in 1910 si evoca unBucuresti disparut demult; ba chiar si amintirea i-a disparut.Fabulos insa.
Emil I. Cerchez - "Din vremuri trecute". Cuvant-inainte sinote de Andrei Pippidi. Emil I. Cerchez (1879-1938) a fost unmagistrat conservator, a cochetat cu scrisul, a colaborat la ziarulpartidului conservator (Marghiloman) "Steagul" cu povestiri sianecdote, adunate apoi in acest volum, despre obiceiuri si credintevechi, primele calendare romanesti, inceputul ostirii romane,insotite de imagini din Bucurestii sfarsitului de secol XIX.
Dimitrie Hagi Theodoraky - "Amintiri din trecutulnegustoresc". Editie ingrijita si adnotata de Andrei Pippidi.Fostul mare negustor si presedinte al Camerei de Comert lasfarsitul secolului al XIX-lea rememoreaza specificul breslelor siocupatiilor din Vechiul Regat, cu predilectie din Bucuresti. Ocarte care ofera o lectura savuroasa, cu scene de un umorirezistibil si un inconfundabil parfum de epoca. Suculenteinformatii despre meseriile vremii, multe disparute sau pe cale dedisparitie: blanari, chiristigii, caldarari, curelari, birjari,ciaprazari militari, sapunari, farfurigii, marchitani, caiangiietc. Formidabil reiese din carte renasterea Tarilor Romane si apoia Regatului Romaniei.
Nicolae Vatamanu - "Odinioara in Bucuresti". Volum impartit indoua: "Drumuri si locuri" - Gura Vaii, Drumul Targovistei, DrumulSarii, Calea Grivitei, Raspantia de la Butuc, Mahalaua Pitaresiietc; "Lume si naravuri" - petreceri de armindeni, cantece uitateetc. O carte plina de imagini de neuitat si de invataminte.

In aceeasi colectie "Bucurestii care au fost" au mai aparut:"Bucuresti - istorie si urbanism", de Andrei Pippidi; "Bucurestiulinterbelic", de Lucian Pricop; "Calatorie in timp prin Bucuresti"de Georgeta Filitti; "Bucurestii cafenelelor literare", deFlorentin Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO