Ziarul de Duminică

COLECTII / Demonul teoriei nu doarme niciodata

COLECTII / Demonul teoriei nu doarme niciodata
10.06.2009, 15:25 52

„Demonul teoriei" este o colectie a Editurii ART in care au aparut pana acum mai mult de 15 volume, pe teme diverse, care de care mai interesante – despre televiziune, probleme de etica, literatura, discurs, societati secrete, adevar etc. Ca orice demon care se respecta – sustine Laura Albulescu, coordonatoarea colectiei – nu doarme niciodata: e prezent oriunde, oricand, dar nu oricum. Iata si ultimele aparitii.

 
Pierre Bayard – „Cum se amelioreaza operele ratate?" Traducere din limba franceza de Nicolae Barna. Versuri talmacite de Serban Foarta. Pierre Bayard e profesor de literatura franceza, psihanalist, scriitor. Si-a castigat publicul prin anchetele in care combina intriga politista cu reflectiile teoretice asupra literaturii. A publicat „Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd?", in care propune o interpretare a demersului lui Hercule Poirot; „Cum sa vorbesti despre cartile pe care nu le-ai citit?", carte al carei titlu e foarte explicit; „Se poate aplica psihanaliza literaturii?", „Ancheta asupra lui Hamlet" s.a. In cartea de fata, aparuta in anul 2000, Bayard sugereaza ca cititorul poate fi incantat de cartile de mana a doua imaginandu-si cum ar fi fost ele scrise de autori mai priceputi sau inca nedescoperiti. Autorul trece in revista cam tot: subiecte, ritmuri, figuri, personaje, reflectia etc. „Emotionante prin caracterul lor fragil si indecis, operele care ar fi putut exista, si pe care marii scriitori nu le-au nimerit, trecand pe alaturi, in clipele lor trecatoare de sminteala, merita tot respectul nostru, poate chiar mai mult decat cele care s-au bucurat de o supravietuire deplina." Discutabil, dar interesant si socant.
 
Georges Bataille – „Partea blestemata. Eseu de economie generala".Precedat de „Notiunea de cheltuire", editia a II-a, revazuta. Prefata de Jean Piel. Traducere din limba franceza si postfata de Bogdan Ghiu. „Partea blestemata" a aparut in 1949, a fost reeditata in 1967, dupa moartea autorului. La aparitia cartii, Bataille a dezvaluit ca lucra de 18 ani la elaborarea acestei reprezentari a lumii care aborda, „in afara disciplinelor particulare, o problema care nu a fost inca pusa asa cum ar trebui, la temelia tuturor celorlalte probleme pe care le pune, in parte, fiecare disciplina care se ocupa cu miscarea energiei pe pamant, de la fizica globului terestru pana la economia politica, trecand prin sociologie, istorie si biologie. (...) Chiar si ceea ce se poate afirma cu privire la arta, la literatura, la poezie intretine o relatie de prim ordin cu miscarea pe care o studiez eu: aceea a energiei excedentare ce se exprima prin efervescenta vietii. De unde rezulta ca o astfel de carte, fiind in interesul tuturor, ar putea foarte bine sa nu intereseze pe nimeni." Bataille trece in revista legile economiei generale, societatea de consum, „darul de rivalitate", societatea de intreprindere militara si societatea de intreprindere religioasa, societatea industriala si analizeaza, intre altele, Planul Marshall, o foarte ispititoare ocazie de a vedea confirmandu-se teoria darului (in esenta, „a utiliza o bogatie consumata pentru a deschide in alta parte noi posibilitati de crestere".)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO