Ziarul de Duminică

COLECTII / Din nou despre Vampirii Sudului

COLECTII / Din nou despre Vampirii Sudului
24.09.2009, 14:47 135

Intr-un orasel linistit si aparent pasnic din Louisiana,varcolacii, menadele, vampirii si oamenii par a convietui inarmonie. Insa cand vampirul Bill se indragosteste de SookieStackhouse, o barmanita cu calitati telepatice, tot acest universexplodeaza. Acesta e punctul de plecare al seriei "VampiriiSudului", de Charlaine Harris. O serie care a ajuns, tradusa si inromaneste de Editura Leda, la volumul al saptelea. Charlaine Harriss-a nascut in delta fluviului Mississippi, iar in prezent traiestein sudul statului Arkansas, alaturi de sotul sau, cei trei copii,trei caini si o rata. Publica romane de peste douazeci si cinci deani. Dupa seria aceasta cu vampiri, HBO a facut un film de maresucces.

La inceput a fost "Morti pana la apus" (traducere de SorinVoinea) - eroina Sookie Stackhouse, o tanara barmanita cu puteritelepatice, intalneste un vampir de care se indragosteste. Auurmat: "Moartea la Dallas" (traducere de Sorin Voinea) - vampirulii cere eroinei sa-si foloseasca puterile telepatice pentru a gasiun alt "mort viu"; "Clubul mortilor"(traducere de Ana-Maria Nica) -tradarea si disparitia vampirului Bill sunt lovituri dure pentruSookie, dar fata rezista; "Moarta pentru toti" (traducere deAna-Maria Nica) - eroina sare in ajutorul lui Eric, marele sef alvampirilor din Louisiana, care se afla in pericol in razboiuldintre vrajitoare, vampiri si varcolaci; "Moarta de-a binelea"(traducere de Ana-Maria Nica) - fratele eroinei, Jason - devenitteriantrop - este in mare pericol, iar Sookie afla cine ii doresteacestuia moartea.

Ultimele doua volume:

In "Categoric moarta" (traducere de Ana-Maria Nica), eroina sepomeneste pe neasteptate mostenitoare a verisoarei sale decedate.Dar cineva nu vrea ca Sookie sa cerceteze prea adanc trecutulacesteia si face totul ca s-o opreasca. Lista suspectilor incepe cuvarcolacii renegati - care nu o recunosc pe Sookie drept prietena ahaitei -, si se incheie cu insasi regina vampirilor, care l-a iubitcandva pe vampirul Bill. Viata curajoasei tinere atarna la unmoment dat doar de un fir.

In "Morti cu totii" (volumul al saptelea al seriei -traducere din limba engleza si note de Lavinia Braniste),amestecul de dragoste, mister si fantezie continua. Eroina eimplicata intr-o importanta reuniune a vampirilor, dupa ce reginaacestora din Louisiana si-a cam pierdut puterile, in urmauraganului Katrina. Iar Sookie trebuie sa aleaga de care parte sase afle.

Ca si precedentele volume, si acesta s-a aflat in topulvanzarilor din SUA, in cel realizat de New York Times ramanand 100de saptamani! Cum se explica un asemenea succes?"Charlaine Harris -scrie <<Rocky Mountain News>> - combina ludic mai multegenuri, pentru a ajunge la o creatie stralucita, care ii poartaamprenta stilului inconfundabil." Iar "BookPage" adauga: "Sookieeste una dintre cele mai fermecatoare eroine care au existatvreodata."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO