• Leu / EUR4.9448
  • Leu / GBP5.7408
  • Leu / USD4.7348
Ziarul de Duminică

COLECTII / Din nou despre Vampirii Sudului

COLECTII / Din nou despre Vampirii Sudului
24.09.2009, 14:47 121

Intr-un orasel linistit si aparent pasnic din Louisiana,varcolacii, menadele, vampirii si oamenii par a convietui inarmonie. Insa cand vampirul Bill se indragosteste de SookieStackhouse, o barmanita cu calitati telepatice, tot acest universexplodeaza. Acesta e punctul de plecare al seriei "VampiriiSudului", de Charlaine Harris. O serie care a ajuns, tradusa si inromaneste de Editura Leda, la volumul al saptelea. Charlaine Harriss-a nascut in delta fluviului Mississippi, iar in prezent traiestein sudul statului Arkansas, alaturi de sotul sau, cei trei copii,trei caini si o rata. Publica romane de peste douazeci si cinci deani. Dupa seria aceasta cu vampiri, HBO a facut un film de maresucces.

La inceput a fost "Morti pana la apus" (traducere de SorinVoinea) - eroina Sookie Stackhouse, o tanara barmanita cu puteritelepatice, intalneste un vampir de care se indragosteste. Auurmat: "Moartea la Dallas" (traducere de Sorin Voinea) - vampirulii cere eroinei sa-si foloseasca puterile telepatice pentru a gasiun alt "mort viu"; "Clubul mortilor"(traducere de Ana-Maria Nica) -tradarea si disparitia vampirului Bill sunt lovituri dure pentruSookie, dar fata rezista; "Moarta pentru toti" (traducere deAna-Maria Nica) - eroina sare in ajutorul lui Eric, marele sef alvampirilor din Louisiana, care se afla in pericol in razboiuldintre vrajitoare, vampiri si varcolaci; "Moarta de-a binelea"(traducere de Ana-Maria Nica) - fratele eroinei, Jason - devenitteriantrop - este in mare pericol, iar Sookie afla cine ii doresteacestuia moartea.

Ultimele doua volume:

In "Categoric moarta" (traducere de Ana-Maria Nica), eroina sepomeneste pe neasteptate mostenitoare a verisoarei sale decedate.Dar cineva nu vrea ca Sookie sa cerceteze prea adanc trecutulacesteia si face totul ca s-o opreasca. Lista suspectilor incepe cuvarcolacii renegati - care nu o recunosc pe Sookie drept prietena ahaitei -, si se incheie cu insasi regina vampirilor, care l-a iubitcandva pe vampirul Bill. Viata curajoasei tinere atarna la unmoment dat doar de un fir.

In "Morti cu totii" (volumul al saptelea al seriei -traducere din limba engleza si note de Lavinia Braniste),amestecul de dragoste, mister si fantezie continua. Eroina eimplicata intr-o importanta reuniune a vampirilor, dupa ce reginaacestora din Louisiana si-a cam pierdut puterile, in urmauraganului Katrina. Iar Sookie trebuie sa aleaga de care parte sase afle.

Ca si precedentele volume, si acesta s-a aflat in topulvanzarilor din SUA, in cel realizat de New York Times ramanand 100de saptamani! Cum se explica un asemenea succes?"Charlaine Harris -scrie <<Rocky Mountain News>> - combina ludic mai multegenuri, pentru a ajunge la o creatie stralucita, care ii poartaamprenta stilului inconfundabil." Iar "BookPage" adauga: "Sookieeste una dintre cele mai fermecatoare eroine care au existatvreodata."

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9448
Diferență: -0,0263
Ieri: 4.9461
Azi: 4.7348
Diferență: 0,1311
Ieri: 4.7286
Azi: 5.7408
Diferență: 0,5605
Ieri: 5.7088
Azi: 4.9342
Diferență: 0,0629
Ieri: 4.9311