Ziarul de Duminică

COLECTII / Iubire si impostura in „Demonul teoriei”

COLECTII / Iubire si impostura in „Demonul teoriei”
14.10.2009, 15:28 36
Cele mai recente volume din colectia Demonul teoriei aEditurii ART, coordonata de Laura Albulescu, sunt:
Paul Ricoeur - "Iubire si justitie".Traducere din limba franceza de Madalin Rosioru. Paul Ricoeur afost unul dintre cei mai mari ganditori ai secolului trecut, s-aocupat de fenomenologie, etica sociala si hermeneutica. Volumul defata cuprinde studiul "Iubire si justitie", aparut initial ingermana, completat cu doua articole pe teme apropiate - "Sinele inoglinda Scripturilor" si "Sinele mandatat. O, my Prophetic Soul!"."Ideea de-a dreptul geniala este de a arata ca porunca iubirii seiveste din aceasta legatura de iubire intre Dumnezeu si un sufletsingur. Prounca dinaintea oricarei legi este cuvantul adresat deiubit iubitei sale: "Iubeste-ma!" Aceasta distinctie neasteptataintre porunca si lege nu are sens decat daca admitem ca poruncaiubirii este iubirea insasi, care porneste, la randul sau, ca sicand genitivul continut in porunca iubirii ar fi in acelasi timpgenitiv obiectiv si genitiv subiectiv; iubirea este obiect sisubiect al poruncii; sau, in alti termeni, este o porunca cecontine conditiile propriei sale supuneri prin tandreteareprosurilor sale: Iubeste-ma!."

Belinda Cannone - "Sentimentul de impostura".Traducere din limba franceza de Adina Dinitoiu. Pentru BelindaCannone, "impostorii" nu inseamna tradatorii, cei care profita debuna-credinta a oamenilor sau cei care cauta sa insele. Autoareadescrie un sentiment comun, dar intotdeauna ascuns cu grija:convingerea ca nu trebuie sa te afli intr-un anumit loc si teama dea fi demascat. Chiar daca pune probleme identitare, aceastaframantare nu atrage dupa sine intrebarea "cine sunt?", ci "oare euar trebui sa ma aflu aici?". Insa toate ambitiile noastre -profesionale, amoroase, existentiale etc. - pot provoca o astfel detulburare. In treizeci si sase de capitole, mergand de laliteratura la psihanaliza, trecand prin cinema, politica sauaducand in prim-plan experienta cotidiana, eseul Belindei Cannonepropune o serie de reflectii despre originea si manifestarileacestui sentiment de impostura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO