Ziarul de Duminică

COLECTII / Poeti romani contemporani (I)

COLECTII / Poeti romani contemporani (I)
26.08.2009, 15:43 189
Una dintre putinele edituri din tara care publica cu o conseceventa de admirat poeti romani, multi dintre ei aflati la portile afirmarii sau cunoscuti intr-un cerc extrem de ingust, este Brumar din Timisoara – si pentru eforturile sale de a sustine aceasta colectie si a persevera intr-o intreprindere care in mod cert nu-i aduce decat un profit spiritual, poetul Robert Serban merita aplauze indelungate, ca intr-un spectacol de prima mana. Din colectia „Poeti romani contemporani" pe care o coordoneaza, prezentam ultimele aparitii.
 
Daniel D. Marin – „L-am luat deoparte si i-am spus". Autorul e nascut in 1981 si a debutat in 2003, cu un volum „Ora de varf" premiat la Festivalul National de la Focsani. Il prezinta de asta data Ioan Es. Pop: „Nu e deloc usor sa navighezi prin poezia lui Daniel D. Marin, in ciuda faptului ca ea ofera o inselatoare impresie de accesibilitate. Lumea de acolo este cand subterana, cand inalt aeriana, intamplarile desi se petrec se sustrag istoricitatii, iar personajele au o dubla natura, alergand intre cel mai clocotitor concret si cea mai pura evanescenta, acompaniate de o neliniste care rar tine de visceral si imediat. Poezia douamiistilor are aripi de metal greu, cea a lui Daniel D. Marin il imperecheaza pe tatal greului cu muma usorului, obtinand un rezultat paradoxal, dar perfect valabil in ordine estetica: la adancimea/altitudinea la care se misca lumea lui, zborul n-are nevoie de aripi."
 

Stefan Bolea – „Noaptea instinctelor". Poetul s-a nascut in 1980 la Baia Mare si traieste la Cluj-Napoca, este redactor sef al revistei online „EgoPHobia". A debutat in 2004 cu volumul „Ontologia negatiei" si a obtinut 14 premii si distinctii la concursurile nationale de poezie. „Un univers sangvinic, cu multe vene si nicio reteta de iesire. Primul episod al volumului, „Atentat", este un monolog captiv"ant si tenebros de filosofic, al doilea, „Anal", este un thriller erotic postmodern, al treilea, „Angst", un posibil tratat de psihiatrie lirica, iar al patrulea episod, „Anamneza", o punere in scena ludica si hiperludica a eurilor animate. Peste tot sufletul si spiritul sunt in antiteza lupasciana. Este o lume a asfintirii, fiindca la batranii pagani edenul este la apus. Stefan Bolea scrie poezie cu o manie faustica si cu o verticalitate dantesca." (Petrisor Militaru) 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO