Ziarul de Duminică

COLECTII/ Politiste cu iz istoric

COLECTII/ Politiste cu iz istoric
28.10.2009, 13:59 30
Bogdan Alexandru Stanescu coordoneaza la Editura Polirom siseria Thriller in care apar romane politiste recente dintre celemai bune. Au vazut lumina tiparului, pana acum, trei romane deJames Ellroy ("L.A.Confidential", "Marele niciunde", "Dulcele sarutal Daliei"), Jeffrey Deaver - "Omul disparut", trei romane dePhilip Kerr ("Berlin Noir I", "Berlin Noir II" si "Berlin NoirIII"), Michael Crichton - "Nest", R.N.Morris - "Securea blanda",Guido Cervo - "Semnul lui Attila", Steven Hall - "Amintirilerechinului", Sam Bourne - "Ultimul testament", Marco Salvador -"Longobardul". Cu volumele pe care le prezentam astazi, colectiapare a-si fi schimbat formatul, intr-unul de buzunar, ceea ce facecartile mult mai usor de citit, oriunde si in orice conditii.
Dar intre cele doua volume pe care le prezentam astazi maiexista o asemanare: nu numai ca amandoua au cate un personaj pecare autorii cartilor l-au plimbat prin mai multe titluri, dar, dedata asta, actiunile se raporteaza intr-un fel sau altul la faptepetrecute in cel de-al doilea razboi mondial.
Donna Leon - "Moarte in La Fenice". Traduceredin limba engleza de Ruxandra Dragan. Romanul face parte din seriacelor care il au ca protagonist pe comisarul Brunetti, careancheteaza acum probabila asasinare a dirijorului Helmut Wellauer.Cercetandu-i trecutul, Brunetti aduce la lumina simpatiile nazisteale dirijorului.Dar, mai ales, o serie de orori la caredirijorul s-a dedat mai multe decenii la rand si pentru care acumisi merita pedeapsa. Roman politist fiind, nu vom dezvalui desprece este vorba.Donna Leon (nascuta in1942) este o scriitoare de origine ame­ricana, autoarea uneicelebre serii de romane politiste a caror actiune se desfasoara laVenetia si care il au ca personaj principal pe comisarul GuidoBrunetti. Donna Leon traieste in Italia de douazeci de ani. Alucrat ca lector la Catedra de limba engleza a UniversityCollege-Europe din Italia (care apartine de Universitatea dinMaryland), apoi s-a dedicat scrisului. I-a fost acordat premiulMacallan Silver Dagger din partea Asociatiei Scriitorilor deLiteratura Politista.

Daniel Silva - "Asasinul englez". Traducere dinlimba engleza de Ileana Dinu. Romanul are in centru anchetaasasinarii unui bancher elvetian care se dovedeste ca a tratat cunazistii si a cumparat de la ei pe sume ridicole tablourile furatede armatele germane din tarile invadate. Elvetienii refuza sareturneze aceste bunuri culturale mostenitorilor de drept,indiferent in care dintre tarile lumii s-ar afla acestia.Daniel Silva (nascut in 1960) esteconsiderat liderul noii generatii de autori de thriller si romanepolitiste din Statele Unite. Comparat cu John Le Carre, Silva apublicat pana acum 12 romane. E un scriitor american de origineportugheza, nascut in statul Michigan, care si-a inceput cariera cajurnalist, devenind corespondentul United Press International inOrientul Mijlociu. A lucrat apoi pentru CNN. A debutat in 1966, curomanul "The Unlikely Spy", care a intrat imediatpe lista de bestselleruri a "New York Times". Cel maicunoscut personaj al sau este restauratorul de tablouri GabrielAllon, fost agent Mossad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO