Ziarul de Duminică

COLECTII / Studiile junimiste ale lui Lovinescu, publicate integral dupa 70 de ani!

COLECTII / Studiile junimiste ale lui Lovinescu, publicate integral dupa 70 de ani!
30.03.2010, 16:34 90

Este vorba de ciclul editat de E.Lovinescu in intervalul1940-1944, interval sumbru, care avea sa preceada cea maiintunecata perioada din istoria moderna a Romaniei si in care,fireste, textele n-au fost receptate la adevarata lor valoare. Celecinci titluri ale ciclului - "T.Maiorescu" (1940); "P.P. Carp,critic literar si literat" (1941); "Antologia ideologiei junimiste"(1942); "T.Maiorescu si contemporanii sai" (vol.I, 1943, vol. II,1944); "T.Maiorescu si posteritatea lui critica" (1943) - "nu auavut, scrie Viola Vancea, nici sansa ingaduintei timpului,dimpotriva, si nici pe aceea a intalnirii cu cititorul obiectiv,deoarece inchise, confiscate fiind in <<fondurilesecrete>> ale bibliotecilor, pur si simplu nu au avutcititori decat pe cei <<alesi>> in mod preferential orialeatoriu." Iar volumele care au fost tiparite in anii 70 laMinerva sunt presarate de multime de crosete, semanand mai degrabacu niste "compendii decat cu texte lovinesciene integrale."
Editura Institutului Cultural Roman publica acum integral cicluljunimist al lui E.Lovinescu, considerand restitutio in integrum alcorpusului lovinescian un act firesc si oportun de justitieliterara, chiar si dupa aproape sapte decenii de la prima intalnirecu cititorii.
Despre importanta acestor scrieri, citam un paragraf semnificativdin Alexandru George: "Monografia inchinata lui Maiorescu, ca sitoate volumele din serie, care au urmat, reprezinta o vasta actiunede revizuire, cu rezultate neasteptate, deoarece in mare masura eleau fost pozitive. E.Lovinescu face, in plus, o opera de sinteza,chiar daca se foloseste de materiale documentare publicate dealtii. Daca vorbim astazi de P.P.Carp, Th. Rosetti, A.D.Xenopol,G.Panu ca de niste personalitati apartinand si literaturii (cum vaface T.Vianu, in imediat aparuta sa "Istorie a literaturii romanemoderne", I, 1944, in deosebire de G.Calinescu, inca mai prompt,dar pomenindu-i doar pentru a-i desfiinta), oricine vede aici unefect si un succes al studiilor lovinesciene. (...) Atacand figuramarelui sau inaintas (adica abordand-o in toata complexitatea eidovedita cu timpul si executand o operatie plina de riscuri),E.Lovinescu dadea un sens mai plenar notiunii de revizuire pe caretot el o pusese in circulatie, marcand mai bine caracterul eipozitiv."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO