Ziarul de Duminică

Comorile nonagenarului O'Sickey/ de Adrian-Silvan Ionescu

Comorile nonagenarului O'Sickey/ de Adrian-Silvan Ionescu

Comorile nonagenarului O'Sickey

Autor: Adrian Silvan Ionescu

09.12.2010, 23:50 59

Lasucursala din oraşul Warren a Institutului Butler de Artă Americană(Butler Institute of American Art), ce-şi are sediul central înYoungstown, Ohio, a fost deschisă în intervalul iulie-septembrie2010 expoziţia a doi plasticieni de reputaţie internaţională,Joseph şi Algesa O'Sickey. Este atât o manifestare cu intenţieretrospectivă - pentru că Algesa a trecut la cele veşnice în 2006-, dar şi una de prezentare a operei curente a nonagenarului foarteactiv care este Joe O'Sickey.

O valentină pentru Algesa

Am avut şansa să cunosc această excepţională familie de artiştiîncă de la prima mea vizită în zona Ohio, în 1991. Şi de atunci amfost onorat cu prietenia lor. Aşa că o expoziţie de asemeneaanvergură, urmată de o întrevedere cu venerabilul plastician suntevenimente demne de consemnat.

Joseph O'Sickey şi-a dorit ca această expoziţie să fie un omagiuadus memoriei soţiei dispărute - care, în timpul vieţii, nu abeneficiat de un catalog, ce abia acuma, postum, i-a fostconsacrat. De aceea a şi intitulat manifestarea "A Valentine forAlgesa" ("O valentină pentru Algesa"), făcând referire lafelicitările pe care i le desena soţiei de Sfântul Valentin - ZiuaÎndrăgostiţilor - şi folosind drept afiş şi copertă a cataloguluiuna dintre ele, pe care i-o dăruise la împlinirea a 50 de ani decăsnicie, în 1997.

Algesa D'Agostino s-a născut pe 7 iunie 1917 într-o familie deitalieni stabilită în Minnesota, iar Joseph s-a născut pe 9noiembrie 1918, într-o familie de origine poloneză din Detroit.Având înclinaţii spre plastică, în adolescenţă, la începutul anilor30, amândoi au luat lecţii de artă la cursurile de duminică ţinutela Cleveland Museum of Art. Dar nu în acea perioadă s-au cunoscut,ci puţin mai târziu, în 1946, şi s-au căsătorit în anul următor.Amândoi aveau deja propria specializare, Algesa orientându-se spreartele decorative şi ale spectacolului, Joe spre arta deşevalet.

Contemporani cu Jackson Pollock, Andy Warhol, Claes Oldenburg şiRoy Lichtenstein - cu cel din urmă fiind şi buni prieteni -, soţiiO'Sickey au ştiut şi au avut tăria să se păstreze în zonarealismului şi chiar a unui tradiţionalism vizual. Joseph a fost uninspirat postimpresionist, peisagist de forţă şi colorist de maretalent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO