Ziarul de Duminică

CONCERT/ Din sala Capitol la mănăstire

CONCERT/ Din sala Capitol la mănăstire
05.05.2010, 14:58 35
Operetă, jazz, concerte de muzicăsimfonică, Sala Capitol din Timişoara, dar şi mănăstireaŞag, unde va avea loc Concertul Extraordinar de Ziua Europei alOrchestrei Filarmonicii "Banatul", pe 9mai.
Toate acestea au inceput in 29aprilie cu un concert extraordinar susţinut de Orchestra NaţionalăRadio in deschiderea Festivalului Internaţional "Timişoaramuzicală", o apariţie după 28 de ani de absenţă de pe sceneletimişorene, şi se va termina la sfirşitul lunii mai, cu un concertal Big Band-urilor Universităţilor McNeese şi Northern Colorado dinStatele Unite.
Publicul timişorean s-a aflat infaţa unei dileme: să aleagă concertul mult aşteptaţilor invitaţi dela Bucureşti sau vedetele venite din afara ţării pentru premiera dela Operă? Se pare că programul extrem de atractiv şi de romanticales de Orchestra Naţională Radio impreună cu solistul Horia Mihailşi dirijorul Jin Wang a fost o bună soluţie. Rapsodia I deEnescu, Concertul nr. 2 in fa minor pentru pian şi orchestrăde Chopin şi Simfonia a II-a de Rachmaninov sunt piesedespre care, la sfârşitul concertului, dirijorul Jin Wang,declarându-se incântat de evoluţia orchestrei, dar şi de atitudineapublicului, spunea: "Am vrut să las publicul timişorean să sebucure. Am ales trei compozitori romantici - mai intâi l-am ales peChopin, pentru că este Anul Chopin, apoi m-am gândit că el s-arpotrivi cu Rachmaninov, un compozitor a cărui muzică este extrem deemoţionantă, şi, gândindu-mă la romantism, am ajuns la celebrarapsodie a lui Enescu."
Aflându-mă in sală, trebuie sărecunosc că versiunea Orchestrei Naţionale Radio dirijată de JinWang la Simfonia a II-a de Rachmaninov a fost entuziasmantă,cu alămuri strălucitoare, cu numeroase solouri pline de expresie,absolut fiecare membru al orchestrei creând senzaţia că a trăitacea oră de concert intr-o stare de incandescenţăartistică.
Ediţia a XXXV-a a FestivaluluiInternaţional "Timişoara muzicală" continuă până la final de mai,aducând in faţa publicului concerte şi recitaluri de muzicăclasică, prime audiţii absolute, dar şi programe pentru iubitoriide jazz. Artiştii invitaţi ai acestei ediţii sunt personalităţireprezentative din ţară şi străinătate, precum dirijorii EckartHübner, Radu Popa, Emil Aluaş, Theo Wolters, Gheorghe Costin;pianiştii Pascal Amoyel şi Horia Mihail; violoniştii CristinaAnghelescu şi Alexandru Tomescu; violonceliştii Alexandru Moroşanuşi Răzvan Suma; actriţa Maia Morgenstern, compozitorul şiinterpretul Julio Santillán; Analia Selis, cvartetul "Ad libitum",Corul "Ion Vidu" din Lugoj, Big Band-urile Universităţiloramericane McNeese şi Colorado de Nord şi, nu in ultimul rând,orchestra simfonică şi corul "Ion Românu" ale Filarmonicii"Banatul" Timişoara.
Dacă vă aflaţi in zonă,recomandarea directorului Festivalului şi al Filarmonicii dinTimişoara pentru acest weekend este convingătoare. Duminică, 9 mai,de la ora 20.00, nu rataţi Concertul Extraordinar dedicat ZileiEuropei, de la Mănăstirea Şag - o premieră in contextul uneimănăstiri ortodoxe. Orchestra Simfonică şi Corul "Ion Românu" aleFilarmonicii "Banatul" Timişoara dirijate de Gheorghe Costin(solişti Irina Iordăchescu - soprană, Alina Todea - soprană,Claudia Codreanu - mezzosoprană, Mihai Simboteanu - bas), ca şiCorul de Copii al Colegiului Naţional de artă Ion Vidu vor prezentaun program atractiv, cuprinzând lucrări din creaţia lui Mozart,Verdi, Anton Pann şi Mahler.

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmenteredactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce acondus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează incontinuare rubrici săptămânale in Ziarul de Duminică şiAdevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste2.000 de articole apărute in presa scrisă, majoritatea pe tememuzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroaseemisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelorprivind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de marimuzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală aDicţionarului enciclopedic. Este membră a UniuniiCompozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu maimulte premii, printre care Premiul pentru Originalitatea ProfiluluiRadiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului in 2002 şiPremiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şiMuzicologilor din România in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO