Ziarul de Duminică

Concurând pe Harry Potter şi istoria germană/ de Elisabeta Lăsconi

Concurând pe Harry Potter şi istoria germană/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

13.01.2012, 00:05 143

Două romane extraordinare ţintesc publicul de toate vârstele, amândouă se întorc la sfârşitul de secol XIX, când copilăria şi magia impregnează proza engleză atât de adânc, încât substanţa epocii persistă şi azi.

Editura Nemira a lansat în "Ziarul de duminică" avanpremiera unui roman multaşteptat, în care A.S. Byatt se ambiţionează să dea o replică seriei "Harry Potter", faimoasă de acum: "Cartea copiilor" are trimiteri la o întreagă literatură care îşi are deja clasicii ei în spaţiul cultural anglo-saxon, dedicată anilor lunecoşi dinspre copilărie spre adolescenţă. Acţiunea începe la sfârşitul epocii victoriene, cu montarea feeriei shakespeariene "Visul unei nopţi de vară" şi se încheie pe câmpurile Primului Război Mondial, având în centru un grup de familii engleze atrase de ideile progresiste ale Societăţii Fabiene şi de mişcare Arts and Crafts. Tot prea puţin întâmplător, protagonista romanului, Olive Wellvood, este autoare de poveşti pentru copii, se bucură de succes literar, ca şi de o viaţă de familie plăcută, în sudul Angliei, cu soţ şi copii.

"Cartea copiilor" nu este un roman pentru copii, ci despre vârsta copilăriei şi urmările ei, dar într-o tonalitate de magie întunecată, insinuată în zona subpământeană: personajele muncesc în mine, scurmă pământul căutând bogăţii ascunse: metale preţioase şi comori îngropate. Alte subterane, tranşeele, dezumanizează şi realul alunecă în fantastic , în alt tărâm, al răului.

Editura Leda ameninţă cu un bestseller - "The Nights Circus" de Erin Morgenstern, poveste de iubire împletită în periplul aventuros al unui circ fermecat, Le Cirque des Rêves, învăluite în atmosfera magică. Circul are misterul său: îşi face apariţie brusc, fără afiş sau anunţ, cucereşte cu labirintul de nori şi gradina de gheaţă, iar aromele de caramel şi scorţişoară provoacă ameţeli.

În lumea iluzorie de fum şi de oglinzi se înfruntă doi tineri magicieni, Celia şi Marco, iar pentru duelul din care doar unul va ieşi învingător, au fost pregătiţi din copilărie, de către maeştrii lor misterioşi. Dar dragostea face şi mai complicată întrecerea, şi mai încurcată magia, aşa că maeştrii cei misterioşi trebuie să intervină, riscând urmări grave pentru toţi cei prinşi în jocul periculos.

Romanul, apărut în septembrie 2011 în SUA, se anunţă ca o carte-fenomen, deja vânată şi disputată pentru ecranizare, iar vânzarea drepturilor de traducere a pornit vijelios…

Istoria germană a secolului XX este supusă investigaţiei în două romane ce reprezintă debuturi strălucite ale unor autoare cu studii filologice solide. "Gustul sâmburilor de măr" de Katharina Hagena (Editura Trei) narează povestea unei case vechi, învăluită în aromă de mere, şi a trei generaţii de femei, de-a lungul unui secol lung şi frământat. Tradus în Franţa, romanul a devenit repede bestseller. Autoarea este specialistă în opera lui James Joyce, predă literatură engleză şi literatură germană la universitatea din Hamburg.

Altă scufundare în trecutul german se desfăşoară în "Cartea norilor" de Chloe Aridjis (Editura Allfa). La 14 ani, în metroul berlinez, Tatiana are o viziune stranie: în trăsăturile unei bătrâne desluşeşte chipul lui Hitler. Nu o crede nimeni din familie, toată lumea ştie că Hitler s-a sinucis în bunkerul său. După şase ani, revine la Berlin să studieze, dar duce în rătăcirile ei obsesia oraşului cu trecutul lui apăsător - războiul, Zidul…

Chloe Aridjis are o biografie prea puţin obişnuită: tatăl este scriitor şi diplomat mexican, iar mamă americană, s-a născut în New York, dar a trăit în Mexic, în Olanda, a făcut studii de literatură comparată la Oxford, a ales să trăiască la Berlin. Romanul, admirat de Paul Auster, a fost distins în 2009 în Franţa cu Prix du Premier Roman Etranger, şi este în curs de traducere în 11 ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO