Ziarul de Duminică

Confesiuni lucide despre teatru/ de Ziarul de duminică

Confesiuni lucide despre teatru/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.07.2014, 00:08 59

George Banu

Monologurile neîmplinirii

Editura Polirom

Desene de Helmut Stürmer şi Roxana Popescu. Mărturia subiectivă se întâlneşte în acest eseu cu reflecţiile despre teatru. „După o privire retrospectivă deloc comodă - spun editorii -, George Banu îşi reconstituie parcursul profesional cu toate tentaţiile şi eşecurile lui, asumându-şi «neîmplinirile» ca actor, scriitor şi profesor. Fără frustrări şi resentimente, autorul reface drumul spre acceptarea de sine şi ajunge la o paradoxală formă de realizare prin «reciclarea>> eşecurilor şi dialogul dintre toate aceste domenii şi experienţe profesionale. Confirmându-i încă o dată vocaţia de eseist, acest volum cu caracter autobiografic relevă că teatrul e «un dublu al vieţii», locul unde neîmplinirile solitare se transformă într-o împlinire comună.”

„Îmi propun să inventariez într-un prim eseu-monolog, cu exigenţă şi deloc comple­zent, situaţii, decizii, decepţii care m-au condus de la eşecul meu ca actor - prim contact dezamăgitor cu teatrul - la reconci­lierea - permanent interogativă - cu acesta, de astă dată în calitate însă de spectator. Ce preţ am plătit pentru a mă elibera de fasci­naţia actoriei, ce învăţăminte am tras din această înfrângere şi ce consecinţe a avut ea, cu câte insatisfacţii a fost presărat dru­mul care m-a îndepărtat de scenă, dar nu şi de teatru? Oare am rămas legat de teatru din comoditate sau din vocaţie? Căci, aşa cum recunoaşte şi repetă întruna Shakespeare, teatrul, mai mult ca oricare altă artă, reu­neşte suferinţa cu bucuria, nefericirea cu exaltarea, te face când să-l iubeşti, când să-1 dispreţuieşti, succesiv, te entuziasmează şi te dezamăgeşte. Teatrul produce o neîntre­ruptă sfâşiere, cel puţin pentru mine, fiindcă mă regăsesc în spusele lui Hamlet, cel ce ba îl slăveşte văzând în el «oglinda concentrată a lumii», ba îl batjocoreşte reducându-1 la «o împuşcătură cu gloanţe oarbe». Între încre­derea nestrămutată în puterile teatrului şi excesul de neîncredere produs de «trucu­rile» lui, ce să alegi? Care e soluţia?”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO