Ziarul de Duminică

Contaminaţi cu virusul libertăţii/ de Stelian Ţurlea

Contaminaţi cu virusul libertăţii/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

18.07.2014, 00:24 118

T.S. Eliot

Eseuri alese

Critică literară

Editura Humanitas fiction

Traduceri de Petru Creţia şi Virgil Stanciu. Prefaţă de Ştefan Stoenescu. Notă asupra ediţiei – Denisa Comănescu. Nucleul volumului l-au constituit cele 20 de eseuri traduse de Petru Creţia, cu prefaţă de Ştefan Stoenescu, apărute la Editura Univers în 1974. Acestora editoarea le-a adăugat opt eseuri esenţiale pentru viziunea critică a lui Eliot, printre care cel despre Ezra Pound. Noua prefaţă a lui Ştefan Stoenescu dezvoltă strălucit tema receptării lui T.S.Eliot-criticul literar şi a modificării perspectivei asupra acestuia în timp. Eseurile literare ale lui T.S. Eliot au însemnat un moment de răscruce în istoria gândirii critice a secolului XX, printre preocupările sale aflându-se relaţia dintre tradiţie şi modernitate, relevanţa istoriei în scrierea şi înţelegerea poeziei, dar şi o reevaluare a creaţiei dramatice a lui William Shakespeare.

 

Andrei Cornea

Miracolul

Despre neverosimila făptură a libertăţii

Editura Humanitas

„Împotriva «visului diurn» al libertăţii, cum îl numeşte atât de frumos Andrei Cornea – visele diurne sunt cele visate cu ochii deschişi de o mână de oameni –, cartea Miracolul propune o meditaţie rece şi dură pe tema libertăţii: oamenii s-au născut mai degrabă în lanţuri şi nimic nu dovedeşte că cei mai mulţi ar dori să scape de ele; nu rezultă de nicăieri că pe corabia istoriei s-ar fi îmbarcat o specie care navighează neabătut către ţărmul libertăţii; nimic nu ne garantează că, după un episod al «eliberării», nu urmează unul al căderii într-o formă mai dură, mai cinică sau mai subtilă a sclaviei. (...) Libertatea lui Andrei Cornea: greu de dobândit, uşor de pierdut; dorită de puţini, resimţită ca povară de către cei mulţi. Izgonită de autor dintre datele primare ale naturii umane, libertatea, aşa cum intră pe scena lumii – rar şi pentru puţină vreme –, reprezintă «ceva» greu de explicat şi, ca atare, un miracol.” (Gabriel Liiceanu)

 

Gellu Naum

Zenobia

Editura Polirom

Colecţia Polirom Top 10+. „Zenobia este o carte neobişnuită, şocantă, provocatoare, de factură singulară în literatura română – spunea Lucian Raicu. Se adresează în primul rând celor care ştiu cine este Gellu Naum şi au urmărit prezenţa de peste cinci decenii, evoluţia, în cadre stabile şi consecvente, a acestui mare poet al avangardei, uimitor de fidel începuturilor sale, programului său literar ireductibil, radical, revoluţionar; ei vor descoperi aici motivarea cea mai profundă a poeziei sale, un veritabil roman al formaţiei şi al construcţiei de sine.”

 

Lawrence Alexander

Rubicon

Conspiraţie la Casa Albă

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Anca Florea. Un thriller politic de mare actualitate şi foarte ingenios, pornind de la o comparaţie cu naşterea Imperiului Roman. Când Iulius Caesar a trecut Rubiconul, Republica Romană s-a sfârşit şi a început Imperiul Roman. Alexander imaginează un complot straniu, în care oameni din sferele cele mai înalte ale puterii creează celule teroriste în interiorul Statelor Unite şi, sprijinindu-se pe lupta generală împotriva terorismului, produc o stare de haos prin mai multe asasinate înaintea unor alegeri prezidenţiale, inclusiv prin asasinarea candidaţilor celor două mari partide. În atare situaţie, alegerile nu pot fi decât amânate sine die, adică până când situaţia se normalizează, dar toate acestea nu le decide decât preşedintele în exerciţiu, după bunul plac. Egal dictatură şi imperiu. Numai că un grup mic de senatori se opun, cerând Curţii Supreme de impună Constituţia, care prevedea asmenea situaţii şi continuarea procesului electoral.

 

Alessandro Baussmerth

Talismanul etrusc

Editura Corint

„O Europă sfâşiată de lupta dintre Biserică şi puterea laică. Un Papă care a marcat creştinismul occidental pentru două decenii contra unui împărat reformator, care a încurajat ascensiunea burgheziei. O Italie sfâşiată de conflictele dintre oraşe, de lupta dintre ghibelini şi guelfi. În acest spaţiu mistuit de războaie şi pustiit de molime, se dezvăluie misterioşii cavaleri ai timpului. Prin moştenirea ce o poartă, prin tainele numai de ei ştiute, rămân printre noi şi astăzi, încercând să salveze omenirea. Anul 2014 celebrează jubileul de 700 de ani al încoronării lui Ludovic al lV-lea. Culorile blazonului său dăinuie şi acum în însemnele Bavariei.”

 

Mira Vainaş

Confesiunea unui amnezic

Editura Vremea

După două romane publicate în 2011 şi 2013 la Editura Logos, „Seism” şi „Anul maimuţei”, Mira Vainaş, născută în 1951, revine cu acest roman despre care editorii spun: „Este o carte de observaţie critică a fenomenelor socio‑politice care au bulversat viaţa românească în ultimii ani. Tema dominantă rămâne, însă, iubirea. Până la urmă, asistăm la o dublă confesiune: a bărbatului chinuit de o suferinţă insidioasă şi a femeii care‑şi trăieşte sentimentul cu nelinişti, incertitudini şi temeri.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO