Ziarul de Duminică

Contemporanii lui Iisus/ de Ziarul de duminică

Contemporanii lui Iisus/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

02.05.2013, 23:50 75

Mihai Valentin Vladimirescu

Viaţa de zi cu zi în vremea lui Iisus

Editura Polirom

Colecţia „Plural M”
Loc de întâlnire între civilizaţia semitică şi elenism, între iudaism şi politeismul greco-roman, Palestina, pământul lui Canaan, s-a numărat printre cele mai fascinante regiuni ale lumii antice. Înainte de a fi un mesaj universal, adresat tuturor oamenilor, din orice epocă şi din orice loc, Evanghelia, vestea cea bună, a fost propovăduită iudeilor şi celorlalţi locuitori ai acestei regiuni. Pentru a înţelege mai bine Noul Testament – unde exemplele din viaţa cotidiană a evreilor, trimiţând la realitatea imediată, dar şi la tradiţiile lor, ocupă un loc important –, este necesar să cunoaştem lumea în care a apărut mesajul lui Iisus şi a fost scris textul biblic.

Pe baza datelor rezultate din cercetările arheologice şi ale altor ştiinţe, precum şi a studiului textelor vechi, volumul reconstituie cadrul istoric al scrierilor neotestamentare, peisajul vechiului Israel, geografia şi clima acestuia, viaţa economică, socială şi politico-religioasă a poporului evreu în secolul I d.Hr. Specialiştilor, dar şi simplilor cititori interesaţi de istoria creştinismului sau de cea a iudaismului li se oferă astfel prilejul unei incursiuni pe cât de bine documentate, pe atât de captivante în viaţa de zi cu zi a contemporanilor lui Iisus.

Mihai Valentin Vladimirescu (n. 1977) este profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova. Specialist în domeniul studiilor biblice, este membru al Society of Biblical Literature, al European Association of Biblical Studies şi al International Organization for Septuagint and Cognate Studies. A urmat cursuri postuniversitare la Universitatea Ebraică din Ierusalim (Israel) şi la Universitatea Catolică Misericorde din Fribourg (Elveţia) şi a urmat stagii de cercetare şi documentare în Israel, Grecia, Belgia şi Italia (Pontificio Istituto Biblico, Roma). Este membru în proiectul Monumenta Linguae Dacoromanorum (Centrul de Studii Biblico-Filologice din Iaşi). A publicat numeroase volume şi studii, între care: O istorie a Bibliei Ebraice, Importanţa descoperirilor arheologice din Israel în perioada 1970-2000 pentru studiul Vechiului Testament (2006), Strategii de politică internaţională în cărţile profeţilor Vechiului Testament (2009), Siria Creştină. Repere biblice, istorice şi patristice (2010; în colaborare), şi a tradus mai multe volume din limbile engleză şi franceză. A participat la numeroase manifestări ştiinţifice în Europa, America şi Asia şi a coordonat simpozioane naţionale studenţeşti pe teme din domeniul studiilor biblice.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO