Ziarul de Duminică

Copiii marelui Einstein/ de Stelian Ţurlea

Copiii marelui Einstein/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

04.04.2013, 23:56 109

Un thriller istoric*) în care se împletesc începuturile psihiatriei, fizica cuantică, fragilitatea minţii umane, vulnerabilitatea feminină, dragostea neîmpărtăşită este această carte admirabilă. “Un thriller stilat... Fire de istorie şi imaginaţie minunat împletite laolaltă.” - scria The Times.

La treizeci de ani după moartea celebrului fizician Albert Einstein, corespondenţa rămasă secretă până atunci dintre el şi prima sa soţie, matematiciana sârboaică Mileva Maric, a fost făcută publică. Au fost scoase la iveală nu numai informaţii despre o căsnicie tulbure, dar şi dovezi despre existenţa unei fiice născute cu un an înaintea căsătoriei celor doi, secret pe care soţii l-au dus cu ei în mormânt. Philip Sington pleacă de la această informaţie şi scrie un roman a cărui acţiune se petrece treizeci de ani mai târziu, în Germania ascensiunii lui Hitler la putere, în care îşi imaginează că acel copil ajuns o femeie cu o minte sclipitoare, ca a tatălui, pleacă în cautarea lui, să înţeleagă de ce fusese abandonată. O poveste în care se amestecă personaje reale cu altele imaginare, totul într-o tensiune ce face dificilă abandonarea lecturii.

O tânără este găsită pe malul unui lac din apropierea Berlinului, inconştientă şi amnezică. Lângă ea se află nişte hârtii despre o prelegere a profesorului Einstein şi de aceea poliţia şi presa o numesc „Domnişoara Einstein”. Tânăra ajunge la o clinică de psihiatrie, în grija medicului Martin Kirsch. Când tânăra iese din comă, nu-şi aminteşte nimic, dar medicul, obsedat de frumuseţea fetei, se străduieşte să-i afle identitatea şi descoperă o legătură reală cu omul de ştiinţă. Îi descoperă numele real, Maria Draganovic, găseşte în apartamentul ei o agendă cu calcule matematice complexe, pe care doar două femei le-ar putea realiza, Marie Curie şi prima soţie a lui Einstein, Mileva Maric, pe aceasta din urmă medicul o caută la Zurich.  Cercetările îl duc pe medic în Serbia, via un spital pshiatric din Zurich, în care este internat fiul lui Einstein. Fiul scrie o carte care, dacă ar fi publicată, ar distruge imaginea ilustrului său tată. („Relaţia lui Eduard cu tatăl său reprezintă, de fapt, rădăcina bolii sale”)

Treptat, medicul psihiatru dezleagă iţele unui secret şocant şi adânc îngropat, în care se amestecă iubire, iluzie, boală. Cazul Mariei Draganovic ajunge ultimul investigat de medicul psihiatru, întrucât el însuşi este un personaj controversat, atins de o boală incurabilă despre care se fereşte să vorbească şi neînţelegându-se cu şefii săi în privinţa metodelor de tratament aplicate bolnavilor. Medicul dispare misterios pentru lumea lui în călătoria în Serbia, dar dispariţia îl ajută pe Albert Einstein să se refugieze în America după ascensiunea lui Hitlerla putere.

Superbă povestire, caractere puternice, personaje complexe, unele odioase, reconstrucţie migăloasă a anilor de început ai cuplului de savanţi, fapte reale istorice – pregătirea politicii oficiale naziste de sterilizare obligatorie a handicapaţilor fizic sau mental (pentru „sănătatea ereditară a rasei europene”) –, informaţii valoroase despre evoluţia psihiatriei şi a fizicii cuantice, chiar şi discuţii despre îndoielile oamenilor de ştiinţă. „Tatăl meu a adus-o pe lume (teoria unificată a câmpului – n.n.), dar acum vrea s-o renege. Îşi doreşte să n-o fi creat vreodată. Spune că dacă mecanica cuantică este adevărată, atunci lumea e nebună. Şi nimic nu-l oripilează mai mult decât nebunia.”

Un roman de mister strălucitor.

 

*) Philip Sington - Domnişoara Einstein, traducere din limba engleză şi note de Ioana Pricop. Editura Allfa, colecţia „Strada Ficţiunii”, bestseller.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO