Ziarul de Duminică

Corupţie şi delincvenţă pe linia meridianului/ de Stelian Ţurlea

Corupţie şi delincvenţă pe linia meridianului/ de...

Autor: Stelian Turlea

07.07.2016, 23:56 46

Lorenzo Silva, născut în 1966, a studiat dreptul a Universitatea din Madrid, a lucrat ca jurist de întreprindere până în 2002. În anii ’90 a început să scrie ficţiune şi a publicat numeroase titluri, multe dintre romanele sale fiind poliţiste. Opt dintre ele – pentru care a şi devenit foarte cunoscut – îl au ca erou pe sergentul Rubén Bevilacqua, fost psiholog şi şomer, intrat în Garda Civilă, unde acceptă să fie secondat în anchete de tânăra, frumoasa şi lipsita de experienţă Virginia Chamorro, care îi devine un ajutor foarte eficient. Pentru romanul „Alchimistul nerăbdător)” Lorenzo Silva a primit Premiul Nadal, iar pentru „Linia meridianului” din 2012, Premiul Planeta („pentru deosebită valoare literară”).

Şi în „Linia meridianului”*) Rubén Bevilacqua, ajuns brigadier, e însoţit de Virginia Chamorro, cum se întâmplase în ultimii 15 ani, şi de mai tânărul Juan Arnau. Cei trei investighează o crimă, asasinarea locotenentului în rezervă Robles, de 72 de ani, care fusese vreme de trei ani chiar şeful şi mentorul lui Rubén Bevilacqua, pe când lucrau la poliţia judiciară din Catalonia. (Fostul jandarm pensionat este găsit spânzurat de un pod, asasinat în mod umilitor). În cercetarea lor, cei trei descoperă o filieră de trafic de persoane, prostituţie, droguri şi inevitabila corupţie de forţelor de ordine, într-o vreme de criză („sticleţi care mănâncă din palmele traficanţilor”; „joc de trădări, lăcomie fără margini şi înşelăciune”). „Linia meridianului” (Greenwich, în cazul acesta) e linia imaginară care separă diverse culturi spaniole şi totodată prezentul şi trecutul. Eroul reuşeşte aproape imposibilul, adică să coordoneze multiple forţe de poliţie cu diferite priorităţi şi interese. Povestea e captivantă, dezvăluie o profundă birocraţie şi o enormă corupţie (în mod limpede deloc specifică Spaniei), personajele sunt multe şi complexe – poliţişti corupţi, delincvenţi inteligenţi şi fără scrupule, iar peste toate sentimentul copleşitor al datoriei. Dar povestea, sugerează autorul, e mult mai complexă: „Sunteţi doar idioţii care menţin preţul mărfii. Asta aduce destul caşcaval pentru a umple cu vârf şi îndesat conturile nevăzute din paradisurile fiscale şi pentru a alimenta şandramaua spălării de bani, care susţine sistemul financiar mondial. N-o să ajungeţi niciodată la adevăraţii răufăcători”.

De ce Bevilacqua nu cedează tentaţiilor? „Dacă noi călcăm alături, răul devine concret, tangibil, şi loveşte acolo unde doare mai tare: năruim încrederea oamenilor, deschidem calea cui nu trebuie, îi facem rău celui pe care trebuie să-l protejăm, iar totul devine o mascaradă tristă şi nenorocită.”

O lectură cel puţin instructivă.

 

*) Lorenzo Silva – Linia meridianului, editura RAO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO