Ziarul de Duminică

Coşmarul infecţiilor intraspitaliceşti/ de Paula Herlo

Coşmarul infecţiilor intraspitaliceşti/ de Paula Herlo

Coşmarul infecţiilor intraspitaliceşti/ de Paula Herlo

Autor: Paula Herlo

01.07.2011, 00:05 369

Ce se poate intampla in momentul in care intri intr-un spitalromanesc? Sa te imbolnavesti! Toalete infecte, saloane cu mucegaisi autoritati indiferente. Medicii nu raporteaza infectiile, iarpacientii sunt rapusi de afectiuni grave pe care le iau din spital.Oficial, 10 mii de romani s-au infectat intr-un singur an intr-unuldin spitalele romanesti, insa neoficial numarul este de zece orimai mare. Medicii nu raporteaza infectiile intraspitalicesti, asaca nimeni nu ia masuri ca sa dezinfecteze sectiile contaminate. Untanar jurnalist, bolnav de leucemie, a luat din spital un bacilextrem de agresiv care pana la urma l-a ucis. In ciuda acestorevidente, autoritatile nu fac altceva decat sa ascunda mizeria subpres.

Spitalele romanesti zac in mizerie, dar totusi in lume suntempe ultimele locuri privind infectiile nozocomiale. Ne internam inspitale cu toalete insalubre, cearsafuri rupte si saloane cumucegai si totusi europa ne are ca exemplu. Romania face ce stie demult: ascunde mizeria sub pres si se preface ca aceasta problema nuexista desi anual mor oameni din cauza bolilor pe care le iau dinspital.

Niculae Ionescu avea 37 de ani si o viata frumoasa. Eracasatorit cu o artista pe care o adora, avea o fata ajunsa lavarsta adolescentei si facea meseria pe care o iubea: era artdirector la o publicatie lunara. De cand se stia avusese fobie despitale, iar in ziua aceea rece de februarie a anului trecut cand odoctorita a venit si i-a spus rece - aveti leucemie a simtit catrebuie sa fuga. N-a mai apucat pentru ca din cauza socului alesinat. S-a internat la Spitalul Coltea constient ca viata lui seva schimba radical. Ca sa inceapa tratamentul, medicii i-au distrusmaduva bolnava si i-au redus imunitatea la zero. In orice clinicacivilizata, ar fi fost izolat de exterior ca sa nu fie expusriscului unei infectii intraspitalicesti.

In salonul lui, teoretic izolat de restul lumii, practic expustuturor infectiilor de afara, Niculae scria pe blog.

Chiar daca esti intr-o rezerva ai diverse surprize, de laasistente care inainte sa intre pe usa rezervei tusesc si uita saisi puna masca, pana la doctori care introduc pacienti pe care saii consulte in mediul care ar trebui sa fie cat de cat steril."Erau asistente care ziceau ca sunt imune si ii tuseau in nas spuneMadalina Ionescu, sotia lui Niculae, cand sotul meu a scris pe blogau fost foarte jignite. I s-a facut rau si nu a avut pe cine sacheme, a trebuit sa sune la informatii sa afle numarul de telefonde la garda sa anunte ca are o problema."

La numai o sapatamana Niculae avea sa intelega pe propria pielece inseamna asta: s-a infectat cu pseudomonas aeruginosa saubacilul piocianic. Starea i s-a agravat, cu frisoane. A fosttransferat la Spitalul Matei Bals, unde medicii l-au stabilizat.Cand a plecat de acolo a stiut ca nu se va mai intoarce intr-unspital romanesc, asa ca pe propria raspundere a plecat la o clinicadin Italia.

Analizele erau din ce in ce mai bune, iar medicii le spuseseraca boala intrase in remisie. Pana intr-o zi… In ziua aceea, devineri, Niculae avea sa scrie pe blog… Ignora boala scriind desprezilele ce vor veni, despre patru iulie, despre intoarcea acasa.

"E vineri si ploua. Stiu ca va fi bine, desi de data astacaldura vine din mine si nu anunta nimic bun. Cand sunt acasa cusoata mea e intotdeauna soare. Dumnezeu ne creeaza atmosferaperfecta. Cand sunt in spital ploua. Am mai trecut prin asta. Ammai avut febra si am invins de fiecare data. E vineri seara. Cevaimi spune ca urmatoare plimbare la castel va fi una spirituala. Amdreptate. Noaptea trece greu pentru noi toti. Virusul pe carevroiam sa il cred plecat pentru totdeauna si-a gasit un locbun.

E duminica. 4 iulie. Cred ca e foarte devreme. Ma doare pentruultima data. Unghiile imi sunt ingrijite ca intotdeauna, pantofiiprimiti in dar de la Madalina sunt pregatiti de o ultima plimbare.Zambesc. O sa fie bine. Trebuie doar sa invatam sa iubim. Sa ilinvatam pe impreuna. E deja luni seara si apusul e la fel deperfect si Madalina e acolo langa mine si Oana imi povestestede-acasa si drumul pana la castel imi da putere si soarele maincalzeste si castanii ne plac si prietenii asteapta sa ma revadasi sa vin acasa."

Niculae Ionescu a murit pe 4 iulie, intr-o zi cu soare. Pana inultima clipa a fost convins ca va trai. Nu s-a chinuit. Raportulmedico-legal a stabilit ca Niculae a murit din cauza uneisepticemii cauzata de pseudomonas aeruginosa. Adica nu leucemia l-aucis, ci bacilul piocianic.

Reprezentatnii spitalului resping acuzatiile spunand:"Cazul la care se face referire nu a decedat din cauza uneiinfectii, nosocomiale, ci a bolii de baza cu alte complicatii."

Anul trecut spitalul Coltea a raportat 10 cazuri de infectiiintraspitalicesti, desi prin spital au trecut zeci de mii depacienti. In tara noastra se raporteaza 1,5 pacienti infectati la100 de internati, in vreme ce medicii din alte tari anunta de zeceori mai multi.

Adrian Cacoveanu e unul dintre medicii care a sesizat conducereaspitalului judetean Ramnicu Valcea ca pacientii lui sunt expusi lainfectii. A fost sancţionat. "Am cerut separarea pacientilorseptici de aseptici si in continuare avem doua saloane cu pacientisi sunt pusi barbati cu femei septici cu aseptici. Nu s-a gasit osolutie." Georgeta Saliste, managerul Spitalului judetean RmnicuValcea, întreaba "Dumneavoastra credeti ca el moare de grijasistemului? El moare de grija lui personala..." Ea joaca rolulmanagerului, el - al nemultumitului, pacienţii sunt victime. Si cutotii formeaza imaginea unui sistem sanitar in care pacientii suntinternati in saloane devenite bombe cu ceas. Spitalul JudeteanValcea s-a facut cunoscut mai ales prin scandalurile care l-audominat in ultimii ani. Un soldat intors de pe frontul din Irakmurea in spital dupa ce fusese plimbat de la o sectie la alta.Ministrul sanatatii de la acea vreme, Eugen Nicolaescu, tuna sifulgera si o demitea pe cea care conducea Spitalul. Cateva luni maitarziu aceasta se introcea insa in functie, desi a pierdut procesulcu ministerul.

Despre activitatea ei se declara multimita. A obtinutsponsorizari pentru spital cu care s-au renovat anumiet sectii.Pentru restul n-au fost bani. Si una dintre cele lasate in paraginae sectia de chirurgie - poate cea mai impostanta din spital. Acolounde lucreaza doctorul Adrian Cacoveanu, cel cu care e intr-unrazboi continuu.

Tabloul din Spitalul valcean e unul comun. Saloane insalubre,femei si barbati in acelasi salon unii cu infectii, altii fara, darexpusi riscului cata vreme nu exista masuri minime de igiena.

Nu intereseaza pe nimeni infectiile nozocomiale, pentru caoricum nu le raporteaza, in consecinta conducerea n-are probleme.Teama medicilor si a directorilor de a raporta infectiile vine dincontractul semnat de manager cu casa de asigurari, prin careinfectiile nozomiale erau trecute ca indici de performanta. Incazul in care erau raportate scadeau sumele alocate spitalului.

Despre Spitalul Clinic Malaxa, renovat recent, se spune ca esteunul dintre cele mai moderne din Bucuresti. Prima vizita in aceastspital am facut-o in 19 ianuarie. La wc cand incercai sa tragi apatasnea din teava lasata la vedere. Ne-am intros in aceeasi toaletao luna mai tarziu, iar situatia era aceeasi. In urma probelorrecoltate am aflat ca cei care ajungeau aici erau supusi risculuide a se infecta cu bacilul proteus si enterococul fecal careprovoaca infectii cu potential letal, mai ales in mediulspitalicesc, unde au si rezistenta mare la antibiotic.

Cand am primit rezultatul am cerut conducerii spitalului unpunct de vedere, dar am fost refuzati. Abia cand ne-am dus insotitide directorul administratiei spitalelor din cadrul Primarieicapitalei ne-a fost deschisa usa. La intrare era spalata mocheta,iar femeile de serviciu dereticau de zor. Inclusiv in toaletafilmata de noi care peste noapte a fost dotata cu colac cu senzori.In plus tevile fusesera acoperite.

La Pantelimon, la toaleta de la parter nu este apa curenta. Sidaca apa nu e, nici robient nu e. La etaj, nici n-ai cum sa ajungila chiuveta, pentru ca singurul grup sanitar destinat pacientilor efolosit ca depozit pentru gunoi. Langa cele doua pubele sunt lasatela intamplare containere pe care scrie clar: PERICOL BIOLOGIC.Pline cu seringi si pansamente uzate. Orice atingere pe ranadeschisa inseamna contaminare. Aici s-au gasit e-coli si candinda.Ambele dau de la infectii digestive si urinare, pana la eruptiigenitale greu de tratat. Conducerea spitalului refuza sacomenteze

La Spitalul Coltea, cel in care jurnalistul Niculae Ionescu s-ainfectat cu bacilul piocianic, renovat recent cu 90 de milioane dedolari nu sunt respectate conditiile minime de igiena. In toaletafacuta dupa standardele europene nu mai trecuse demult femeia deserviciu, iar despre sapun nici nu putea fi vorba. Aici s-adescoperit eschirechia coli care da infectii urinare greu de tratatla un pacient cu canccer de exemplu.

Ultimul vizitat de noi a fost spitalul de boli croniceSfantul Luca. Si aici s-au facut lucrari de renovare recente insain toaleta exista mucegai si mizerie. Probele duse la analiza auaratat ca pacientii cu cancer internati in acea sectie erau supusiriscului de a se infecta cu

bacil proteus, eschirechia coli si aspergilius - o ciuperca ceataca sistemul respirator. Si aici, dupa ce reportajul a aparut laStirile PROTV in baie au aparut sapun si prosop desi conducereaspitalului a contestat demersul nostru. Controlul sanepiduluiinvocat de directorul medical n-a scos in evidenta nici un fel denereguli poate si pentru ca procedurile nu cer sa fie recoltateprobe din toalete, desi acela e locul in care ajung toti pacientii.Este totusi inexplicabila existenta acestor germeni avand in vedereca spitalul a cheltuit anul trecut de pentru dezinfectanti simateriale sanitare 150 de mii de euro.

Infectionistii spun la randul lor ca mizeria din toalete nupoate fi pusa in relatie cu infectiile nozocomiale care apar maiales la pacientii cu rani deschise, insa admit ca un pacient cuimunitatea scazuta este expus riscurilor de imbolnavire. Spitaluleste un mediu infectios asa ca doar igiena dusa la extrem ii poatesalva pe pacienti.

Anul trecut 13 mii de romani au fost victimele unei infectiiintraspitalicesti, insa daca ne gandim ca numarul lor este inrealitate de 10 ori mai mare putem vorbi de un fenomen. Un fenomenascuns de medici si de autoritati. Pe pacienti nu-i apara nimeni,nici macar legea malpraxisului care in cazul infectiilor iiexonereaza pe medici. N-avem nici un drept intr-un sistem sanitarinfect in care singura grija a celor ce-l conduc e sa ascundamizeria sub pres.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "România, teiubesc!" din 1 mai 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO