Ziarul de Duminică

Cosmina Stratan: de la "După dealuri" la După Berlin/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

27.02.2014, 23:49 95

Gherasim Luca, „Sfântul” Avangardei, sărbătorit la ICR New York

Evenimentul din 28 februarie 2014, orele 19.00, de la ICR New York, din seria Romanian Avantgard/ American Avantgard/ World Avantgard va fi dedicat lui Gherasim Luca (foto 1, 2, 3). Evenimentul  a fost construit de ICR New York împreună cu poetul suprarealist Valeriu Oişteanu de la New York şi cu Allan Graubard, redactorul revistei Hyperion de la New York.

Seara dedicată lui Gherasim Luca se va desfăşura ca un happening literar şi muzical, fiind însoţită de un recital la pian, avându-l ca interpret pe David Cieri, muzician şi compozitor redutabil în lumea muzicală newyorkeză.

Va fi proiectat un slideshow cu manuscrise, coperţi, corespondenţa purtată de avangardişti, reviste şi proiecţii video de arhivă. La eveniment sunt invitate peste o mie de persoane din lumea literară şi a artelor plastice de la New York. 

Proiectul Gherasim Luca face parte din seria evenimentelor dedicate francofoniei în anul 2014, serie care mai include şi marea expoziţie Isidore Isou şi Lettrismul, o premieră în mediul cultural şi academic american care va avea loc în aprilie, la Pratt Institute, cea mai importantă facultate de arhitectură şi design din statul New York, aflată în Brooklyn, New York.

 

Sărbătoarea Mărţişorului la Viena

La invitaţia Institutului Cultural Român de la Viena şi Ambasadei României în Austria, artistele vizuale Violeta Radu, Ileana Horoba-Danci şi Irinel Ilie susţin astăzi, 28 februarie 2014, ateliere de creaţie pentru elevii din clasele primare a două şcoli austriece: Volksschule Sacre Coeur şi GTVS Köhlergasse Holleinschule. Vor fi prezentate, în limba germană, originile, tradiţiile şi legendele specifice Sărbătorii Mărţişorului.

În aceeaşi zi, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena, elevi ai şcolii Graf Starhemberggasse, care studiază limba română cu prof. Beatrice Baumgartl, dar şi preşcolarii care urmează cursul Coaching Romanian Junior la ICR Viena, sub îndrumarea prof. Vasilea Mihali, îşi vor antrena creativitatea participând, la alegere, la un atelier de creaţie. Copiii vor putea crea felicitări la workshop-ul coordonat de Violeta Radu, vor putea face modelaj cu pastă rece, sub îndrumarea Ilenei Horoba-Danci, sau se vor lăsa iniţiaţi în tehnici de cusut la atelierul de cusături tradiţionale româneşti susţinut de Irinel Ilie.

Sâmbătă, 1 martie, tot la sediul ICR Viena, între orele 11.00 şi 16.00, cele trei artiste vizuale vor prezenta propriile lucrări în cadrul expoziţiei de mărţişor şi vor susţine ateliere demonstrative pentru public.

 

Au început înscrierile pentru programul „Şcoala Altfel” 2014 la MNAR

Anul acesta, în săptămâna 7-11 aprilie 2014, are loc programul Şcoala Altfel, dedicat activităţilor de educaţie non-formală (foto 4, 5).  Muzeul Naţional de Artă al României invită cadrele didactice  şi elevii care participă la Şcoala altfel să viziteze galeriile permanente ale muzeului, precum şi Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady şi, în premieră, Muzeul Colecţiilor de Artă în integralitatea sa.

Cu prilejul acestui eveniment, vizitatorii Galeriei Naţionale, ai Galeriei de Artă Europeană şi ai Muzeului Colecţiilor de Artă vor putea descoperi informaţii inedite şi idei pentru activităţi educative şi creative pornind de la lucrări selectate de către specialiştii în educaţie muzeală ai MNAR.   

Cadrele didactice sunt rugate să îşi programeze vizitele, pentru o organizare cât mai eficientă. Înscrierile se pot face prin telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la educatie@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile.

 

Copiii preşcolari  au acces gratuit.

 

Tarifele de vizitare  cu reducere pentru elevi sunt:

- Galeria Naţională: 2.5 lei

- Galeria de Artă Europeană: 2 lei

- Muzeul Zambaccian: 2 lei

- Muzeul Pallady: 2 lei

- Muzeul Colecţiilor de Artă: 4 lei

 

Cadrele didactice  însoţitoare beneficiază de gratuitate.  

Alte informaţii despre orarul muzeelor şi adresele acestora sunt disponibile pe site-ul muzeului www.mnar.arts.ro, la secţiunea informaţii utile.

 

Berlinul văzut prin ochii Cosminei Stratan, noul Shooting Star românesc


„Berlinul e un oraş pe care sunt furioasă”, spune actriţa Cosmina Stratan (După dealuri) la întoarcerea de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, unde a fost unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectaţi în prestigiosul program internaţional Shooting Stars, ajuns acum la ediţia a 17-a (8-10 februarie).

Cosmina Stratan (foto 6, 7, 8; credit foto: Oana Popa/ICR Berlin)  îşi explică „furia” prin faptul că de fiecare dată când a ajuns la Berlin, a fost cu treabă. „Nu mi-am făcut niciodată vacanţa aici, iar de câte ori am fost, aveam mereu prea multe de făcut. Sunt sedusă de curţile interioare ale Berlinului, ticsite cu   cafenele şi de terase cu câte două mese, cel mult. Ultima dată am reuşit să fac cel mai neconvenţional tur al oraşului: de pe bancheta din spate a unui taxi. Ne-am plimbat de-a lungul rămăşiţelor Zidului şi mi-au rămas foarte clar întipărite câteva imagini. A fost singura variantă care s-a potrivit programului”, spune Cosmina, cea care în urmă cu doi ani primea la Cannes premiul pentru „Cea mai bună interpretare feminină” pentru rolul din După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu, film prezentat de ICR Berlin în 2012, la  Berlin, în cadrul festivalului de film românesc „Rekonstruktion Rumänien”, ediţia a doua.

Programul Shooting Stars se adresează tinerilor actori şi nu este deloc unul uşor. Anul acesta, din 27 de nominalizaţi, au fost selectaţi cei 10, printre care şi Cosmina. Aşadar, o concurenţă de aproape trei pe un loc. „A fost cel mai aglomerat festival la care am  participat”, povesteşte actriţa. „Alergam  dintr-o parte în alta cu bigudiuri în cap, treceam de la un jurnalist la altul, de la un fotograf la altul, de la o maşină la alta. Aveam impresia  că n-o să ajungem să le facem pe toate într-o zi”.

Cel mai emoţionant moment? Repetiţia pentru gală, consideră Cosmina Stratan. „Ne  uitam fiecare la filmuleţele de prezentare ale celorlalţi în timp ce rulau pe eranul de pe scenă şi eram deja mândri. Plus că s-a mers până la capăt cu repetiţia: ni s-a dat chiar şi câte o sticlă de apă plată în loc de trofeu. Şi făceam fiecare câte o plecăciune ciudată, pe care n-am avut curaj s-o mai facem şi cu sala plină.”

Programul intensiv de trei zile a culminat cu ceremonia de decernare a Premiilor Shooting Stars de la Berlinale Palast. Cele 10 tinere talente au fost introduse pe scenă de Stellan Skarsgård şi Bruno Ganz, protagoniştii filmului Kraftidioten - In Order of Disappearance, aflat în competiţie.

„Am cunoscut foarte multă lume la Berlin şi cu siguranţă asta îmi va fi de folos. Poate vor apărea contracte noi şi colaborări cu regizori străini, însă un lucru rămâne sigur: zece tineri actori nu vor uita Berlinul de anul acesta”, spune Cosmina Stratan la revenirea în ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO