Ziarul de Duminică

Cote nesperate

Cote nesperate
04.08.2006, 14:10 736

Surprinzatoare, spectaculoase, greu de anticipat, dar asteptate de toata lumea artei sunt momentele de la licitatii cand creste brusc cota unui artist. Ori de cate ori apare cate o lucrare exceptionala, piata reactioneaza. Perioada care precede licitatia este incarcata de comentarii, zvonuri, intrigi, estimari, analize si pronosticuri.

Exista insa si momente cand toata lumea este luata prin surprindere: o lucrare aparent lipsita de importanta este licitata peste orice prognostic si adjudecata la preturi cu mult peste cota artistului in cauza sau peste orice estimare. Ultimul caz a fost cel al lui Petre Bulgaras.
Petre sau Petru Bulgaras este un artist din Iasi; a trait pragul dintre secolele XIX si XX (1884-1939), a facut studii de pictura la Iasi si Paris. Numele artistului a aparut pe piata cuminte, si a intrat in cataloagele de preturi dupa 2003, cand tablourile lui au fost cumparate la preturi de cateva sute de dolari. Istoria prezentei lui Bulgaras la licitatiile de arta este scurta: doua lucrari in 2003, una in 2004 si patru in 2005. Cel mai bun pret l-a obtinut pentru un Portret, in noiembrie anul trecut, 565 euro. Portretele au fost, de altfel, subiectele favorite ale artistului, iar dintre cele noua lucrari vandute la licitatii pana acum, cinci au fost chipuri ale unor personaje, iar la o licitatie viitoare se va vinde un Portret de femeie, ulei pe carton, realizat in 1921.
In aceasta vara, sezon care nu este rodnic pentru marile achizitii, brusc, cineva a oferit dublul cotei maxime de pana acum, nu pentru un portret semnat Bulgaras, ci pentru o compozitie cu flori, Anemone. Lucrarea, un ulei pe carton, semnata dar nedatata, nu anunta nimic spectaculos in zilele de expozitie care au precedat licitatia. Cu atat mai mult cu cat in catalogul actiunii erau lucrari mult mai tentante, cel putin in ceea ce priveste prestigiul artistilor: Ion Musceleanu, Margareta Sterian, Lucian Grigorescu, Ion Pacea, Gh. N. Vanatoru etc. Ei bine, Anemonele lui Petru Bulgaras, estimate la 800 lei, au starnit insa mai mult decat orice ambitia colectionarilor si s-au adjudecat in final cu 4.000 de lei, de cinci ori mai mult.
In aceeasi licitatie au mai fost cateva cresteri spectaculoase peste pretul de pornire. Case la tara de Lucian Grigorescu si-a triplat aproape pretul, de la 4.000 la 11.500 lei, un Platou cu fructe semnat Pacea a pornit de la 1.800 si a ajuns la 3.400 lei, Studenta citind de Ion Musceleanu si-a sporit pretul de la 2.800 la 3.500 lei.
Interesant este ca, in aceeasi licitatie, doua lucrari ale unui rasfatat al colectionarilor la inceputul acestui an, Gh N. Vanatoru, nu au mai animat sala. Acuarela Peisaj cu case nu s-a vandut (pret de pornire 1.600 lei), iar uleiul Drumul Golgotei a fost cumparat cu putin peste pretul estimat, 5.500 lei. Interesul colectionarilor pentru un artist se poate manifesta prin momente de extaz, dar si de indiferenta. Oricum, cumparatorii care platesc pentru cate o lucrare care le place preturi mari, foarte mari, pot sta linistiti. Investitiile in arta se dovedesc tot mai sigure, iar cotele artistilor sunt in continua crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels