• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8254
  • Leu / USD4.6322
Ziarul de Duminică

Crede şi cercetează!/ de Tudor Călin Zarojanu

Crede şi cercetează!/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

22.10.2015, 23:52 177

Din când în când, e reconfortant să descoperi că şi alţii gândesc la fel ca tine... În chestiunea relaţiei religiei cu ştiinţa – care constituie domeniul acestei rubrici – e cu atât mai reconfortant cu cât confirmarea vine dinspre o faţă bisericească şi e găzduită de un site ortodox.

„Crede şi nu cerceta” este o gogoriţă ştiinţifico-teologică, afirmă tranşant, încă din titlu, preotul Eugen Tănăsescu pe www.doxologia.ro, iar finalul articolului nu este mai puţin limpede: „În concluzie, opoziţia între ştiinţă şi credinţă nu poate exista. Dimpotrivă. Conlucrarea dintre ele este absolut necesară, pentru orice om onest”.

Autorul articolului ne surprinde în aproape fiecare paragraf. Recunoaşteţi, nu vi se-ntâmplă prea des să auziţi un preot exclamând: „So, it's all about education!”… Eugen Tănăsescu lansează şi o explicaţie interesantă ca răspuns la întrebarea de ce – dintre toate figurile religioase ale istoriei – Iisus este cel mai contestat: pentru că „nimeni nu L-a egalat şi n-a pătruns aşa de adânc în fiinţa noastră”!

Dar, cel mai important din toate, părintele mai explică încă o dată de ce religia şi ştiinţa nu se pot afla în concurenţă, necum în contradicţie. Dacă Charles Bukowski spunea că „nu au acelaşi domeniu de activitate: ştiinţa încearcă să răpundă la întrebarea «Cum?», religia – la întrebarea «De ce?»”, preotul reformulează şi mai clar: „Ştiinţa ne spune legile după care funcţionăm, credinţa ne oferă motivul şi scopul pentru care existăm”.

De notat că autorul are şi o poziţie în cadrul bisericii: este consilier media în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. Cei care susţin sau cred că BOR este încremenită în proiect şi refractară la actualizarea mesajului ar fi bine să se mai documenteze.

La cele spuse în articolul de pe site-ul doxologia să mai adăugăm că îndemnul „Crede şi nu cerceta!” nu doar că nu face parte din vreo scriere creştină, dar nici nu aparţine vreunui reprezentant al acestei credinţe. Din contră! El îi aparţine lui Tiberius Julius Celsus Polemaeanus (sec I d.Hr), senator roman de origine greacă şi militant împotriva creştinismului. Celsus a publicat un pamflet prin care încerca să ridiculizeze modul în care oamenii simpli erau convertiţi la creştinism. Origen Adamantius (sec II-III) i-a combatut filozofia în lucrarea „Contra Celsus”. De altfel, prin Origen s-au şi păstrat citatele din opera lui Celsus, ale cărui scrieri nu ne-au parvenit. Cel mai frumos lucru care ne-a rămas de pe urma lui este însă... superba Bibliotecă din Efes, a cărei construcţie a fost iniţiată şi plătită de el şi realizată de fiul lui, după moartea celui care a fost binefăcătorul celebrei cetăţi, drept care a fost îngropat, într-un sarcofag, sub biblioteca botezată cu numele lui!

Aşadar, când ajungeţi la Efes – musai! – şi admiraţi Biblioteca (foto 2), să vă amintiţi că mecena care a făcut posibilă ridicarea ei a provocat o confuzie religioasă care bântuie şi azi, după  două mii de ani! Nu din vina lui, fireşte.

Că aşa e viaţa, complexă...

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.6322
Diferență: -0,8625
Ieri: 4.6725
Azi: 5.8254
Diferență: -0,1217
Ieri: 5.8325
Azi: 4.7915
Diferență: -0,2768
Ieri: 4.8048