Ziarul de Duminică

Crime pe Strada Ficţiunii/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

10.04.2014, 23:59 49

O colecţie de mare succes, în care au apărut foarte multe titluri noi din literatura străină este Strada Ficţiunii de la Editura Allfa. Există mai multe subdiviziuni: contemporan, clasic, bestseller. Spre sfârşitul anului trecut, a mai apărut una – Bestseller crime, cu romane poliţiste.

 

Walter Mosley – Diavolul în rochie albastră. Traducere din limba engleză şi note de Ovidiu-Gheorghe Ruţa. „Colegii mei de breaslă nu mă consideră un autor de romane poliţiste. Scriu, într-adevăr, romane poliţiste, dar, în acelaşi timp, povestesc viaţa multor oameni din America despre care nu s-a mai scris până acum. De aceea m-am apucat de scris romane poliţiste: pentru că în paginile lor pot să aduc la lumină lumi nevăzute.” Romanul din 1990, excelent, a fost distins cu Premiul Shamus pentru cel mai bun roman poliţist de debut, iar în 1995 a fost adaptat pentru un flm cu acelaşi nume, cu Denzel Washington în rolul principal.

Renata Carageani – Micul Chagall. „Am observat că oamenii serioşi nu citesc romane poliţiste decât în adolescenţă sau în convalescenţă, după vreo gripă severă. În rest, citesc numai literatură serioasă. De ce? Până la urmă, diferenţa dintre un roman bun şi un roman poliţist bun o face doar cadavrul...” „Grigore Kader este un comisar atipic, şi asta nu doar pentru că e mulatru. Iar când unui comisar atipic i se repartizează un caz straniu evenimentele nu pot fi decât incitante. Un băiat arestat pentru crimă reuşeşte să-l convingă că nu a fost el autorul, iar comisarul Kader şi inspectorii lui pornesc în căutarea ucigaşei. Lucrurile sunt cât se poate de clare, portretul-robot este alcătuit şi motivul crimei e deja bine cunoscut: furtul unei schiţe a lui Chagall. Şi totuşi, atunci când toate femeile din cercul de cunoştinţe al victimei corespund portretului-robot, iar obiectul furat are o valoare derizorie, anchetatorii sunt puşi la grea încercare.”

Daria Donţova – Poker cu rechinul. Traducere din limba rusă şi note de Antoaneta Olteanu. Născută în 1952, Daria Donţova a publicat aproximativ... 150 de romane poliţiste! A primit numeroase premii literare şi e foarte populară în Rusia. Unul dintre personajele sale foarte plăcute este Evlampia Romanova, amatoare de romane poliţiste şi, de câte ori viaţa îi oferă prilejul, detectiv de ocazie. Ca şi în acest roman savuros, în care o necunoscută moare în braţele Evlampiei, declanşând un val de enigme şi căutări, cu personaje care fac schimb de identitate, mitomane şi, fireşte, maiori adevăraţi de poliţie gata să dea o mână de ajutor în elucidarea cazului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO