• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.6906
  • Leu / USD5.0130
Ziarul de Duminică

Cristian Măcelaru şi Gabriel Croitoru la Sala Radio/ de Ziarul de duminică

Cristian Măcelaru şi Gabriel Croitoru la Sala Radio/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.11.2014, 00:04 16

Doi muzicieni români de cel mai înalt nivel artistic se întâlnesc pe scena Sălii Radio: Cristian Măcelaru (foto 1), dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasă carieră în special în S.U.A şi Canada şi violonistul Gabriel Croitoru (foto 2), care deţine dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional George Enescu.

În concertul programat astăzi, vineri, 28 noiembrie (ora 19:00), cei doi artişti, alături de Orchestra Naţională Radio, vă propun o superbă călătorie muzicală imaginară prin lume! Seara se deschide cu o lucrare inspirată de folclorul românesc - Trei piese pentru orchestră de coarde (Constantin Silvestri). Itinerariul continuă apoi cu o compoziţie mozartiană - Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră, ale cărui accente ludice şi ineditul iz exotic, oriental, l-au făcut să fie supranumit şi Concert turcesc şi evenimentul se va încheia cu Simfonia nr. 3 – Scoţiana, semnată de Felix Mendelssohn.

Simfonia nr. 3 este o partitură direct influenţată de impresiile de călătorie pe care compozitorul le-a trăit în 1829, când a vizitat frumoasa zonă a arhipelagului britanic, lucrarea fiind dedicată de Mendelssohn Reginei Victoria.

Cristian Măcelaru a plecat din România la 17 ani, pentru a învăţa arta muzicală în S.U.A, iar astăzi activitatea sa dirijorală este una în plină ascensiune. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, iar în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind apoi distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră. În prezent este dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia. Cristian Măcelaru a fost invitat, în februarie 2012, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.

Preocupat de formarea şi susţinerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, cu orchestrele simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore. În septembrie 2013 a avut un debut de mare succes cu Orchestra Simfonică din Göteborg, Suedia.

Din 2008, Gabriel Croitoru a obţinut, prin concurs, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional George Enescu.

Cu peste o mie de apariţii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o bogată prezenţă în viaţa muzicală: solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii din Ploieşti şi prim violonist al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Gabriel Croitoru a evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră Regina Sofia, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, Bulgaria, S.U.A. Începând din 2011 a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură sub titlul Duelul viorilor (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi Vioara lui George Enescu la sate (alături de Horia Mihail).

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Fotografii de Virgil Oprina

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: -0,0182
Ieri: 4.9480
Azi: 5.0130
Diferență: -1,1477
Ieri: 5.0712
Azi: 5.6906
Diferență: 0,4253
Ieri: 5.6665
Azi: 5.0700
Diferență: -0,8584
Ieri: 5.1139