Ziarul de Duminică

Cronicile Luceafărului de dimineaţă/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

17.10.2014, 00:23 61

Mitch Albom

Măsura timpului

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Dorian Botezatu. „Inventatorul primului ceas este pedepsit pentru că a încercat să măsoare cel mai mare dar al lui Dumnezeu. Este exilat într-o peşteră timp de mai multe secole şi obligat să asculte vocile celor care vin la el în căutarea mai multor zile, mai multor ani. În cele din urmă, cu sufletul aproape frânt, Tatăl Timp este eliberat împreună cu clepsidra magică si cu o misiune: o şansă de a-si spăla păcatele si de-ai învăţa pe primii oameni adevărata măsură a timpului. El se întoarce în lumea oamenilor şi începe o călătorie alături de nişte tovarăşi neobişnuiţi: o adolescentă care vrea să renunţe la viaţă şi un om de afaceri bătrân şi bogat care vrea să trăiască veşnic.”

 

Constantin Noica

Eminescu

sau Gânduri despre omul deplin al culturii româneşti

Editura Humanitas
 

„Ne-am obişnuit să spunem că Eminescu este un geniu. Cu aceasta nu spunem nimic chibzuit şi spunem în schimb două lucruri proaste: că Eminescu este, în fond, dincolo de orice explicaţie; că noi, oamenii de rând, suntem în definitiv dincolo de orice răspundere. Înainte însă de a socoti un creator geniu, este bine să vezi ce anume a făcut el spre a fi unul sau ca să-şi slujească geniul. Şi, înainte de a te scuza că tu nu eşti un geniu – sau alteori de a da vina pe împrejurări că n-au favorizat genialitatea ta ascunsă –, este bine să vezi care-ţi sunt răspunderile, în spiritualitatea şi chiar în animalitatea omului de cultură din tine. În amândouă privinţele, caietele lui Eminescu sunt o binecuvântare. Cu un câştig în plus: acela de a demitiza pe Eminescu.“

 

Dan Cristea

Citind cărţile de azi

Editura Cartea românească

Volumul este o selecţie a cronicilor literare publicate de ciriticul literar între 2008 şi 2013 în revista „Luceafărul de dimineaţă”. „În discursuri echilibrate – menţionează editorii –, criticul îşi  temperează şi îşi nuanţează atât superlativele, cât şi replicile acide, astfel încât, la finalul lecturii, se conturează segmentul unui cerc multicolor şi savuros, care înglobează cinci ani de istorie a literaturii române, unde îşi găsesc locul deopotrivă debutanţi şi autori consacraţi.”

 

Irving Stone

Viaţa lui Freud

Vol. I – Turnul nebunilor

Vol. II – Paria

Editura Polirom

Traducere din limba engleză şi note de Anca Irina Ionescu. „O operă monumentală, care a necesitat şase ani de scris şi cercetări neîntrerupte, precum şi interviuri cu urmaşii lui Sigmund Freud, construind un portret fascinant şi nuanţat al părintelui psihanalizei, atât în viaţa intimă şi de familie, cât şi în lungii ani de cercetări chinuitoare ce au dus la descoperirile sale revoluţionare. Cartea îşi poartă cititorul prin Viena sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, precum şi prin mintea ingenioasă a lui Freud, urmărind îndeaproape complexa reţea de revelaţii care au dus la o înţelegere nouă a psihicului şi civilizaţiei umane.” Portretul unui om excepţional, cu defectele şi excesele sale.

 

Kate Morton

Păzitoarea tainei

Editura Humanitas fiction

Traducere din limba engleză de Sînziana Dragoş. Al patrulea roman al sciitoarei, încununat cu mai multe premii şi ajuns bestseller internaţional. O actriţă celebră îşi veghează pe patul de spital mama muribundă şi înceracă să înţeleagă o taină cumplită. În urmă cu decenii, pe când avea doar 16 ani, înainte să fugă de acasă să devină actriţă, a asistat la o crimă făcută de mama ei. Din vorbele şoptite şi încâlcite ale bătrânei aduce la lumină întâmplări zguduitoare petrecute în timpul celui de-al doilea război mondial.

 

Petronela Rotar

O să mă ştii de undeva

Edituera Herg Benet

Încă un debut al unei reporteriţe de televiziune (a fost reporter, editor sau prezentator la staţiile locale Braşov ale Pro TV, Antena 1, Realitatea). „O să mă ştii de undeva” este împărţit în trei capitole, amintind experienţele unui reporter: „apoi ţi-au zis că tre’ să intri pe sticlă. între toate blondele. aşa brunetă, cu păr scurt? aşa. ai intrat. ca dracu’ ai intrat. erai varză. îţi tremura vocea şi picioarele îţi tremurau. şi stomacul. ai grijă că se uită la tine 7 milioane de oameni. fix 7? nu au şi ei altă treabă? nu au. bine, atunci te-ai încurcat ca o proastă. îţi auzeai inima în urechi, tâc, tâc, ai zis că leşini în direct. nu ai leşinat. ai crezut că o să-ţi treacă. pe dracu’ ţi-a trecut. tot aşa emoţii ai avut, de fiecare dată. auzeai în cască, 3,2,1, amănunte are Petronela Rotar”. Viaţă în direct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO