Ziarul de Duminică

Cu bicicleta la cinema/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

23.05.2014, 00:01 36

Sunetul Ceramicii

Vineri, 23 mai 2014, la ora 21,30, la Galeria Galateea are loc un eveniment inedit: deschiderea expoziţiei Sunetul Ceramicii / Fantezii sonore pentru artă ceramică, performeri şi public - performance interactiv cu Irinel Anghel şi Darie Nemeş-Bota în noaptea albă a galeriilor (foto 1). Lucrările expuse aparţin artiştilor: Adela Bonaţ, Mana Bucur, Maria Cioată, Gherghina Costea, Georgiana Cozma, Iudit & Gheorghe Crăciun, Mariana & David Olteanu, David Leonid Olteanu, Aniela Ovadiuc, Romana Mateiaş, Cristina Popescu Russu, Ioana Şetran. Curatori: Irinel Anghel & Cristina Popescu Russu

Fiecare obiect din expoziţie are un sunet ascuns. El se cere descoperit, însufleţit.

Materialele ceramice îşi au propria lume sonoră conţinută în aparenta fragilitate ce poate vibra în mâinile celor care o caută. Sunetul porţelanului, gresiei sau argilei, infinit de variat în funcţie de forma, grosimea şi dimensiunea piesei, se măsoară în grade Celsius. Gresia şi argila au inconfundabile profunzimi sonore, dar porţelanul este sublim. În China, suveranii dinastiei Yuan (1279-1368) şi apoi Ming (1368-1644) au făcut să triumfe porţelanul translucid, acea „argilă cu sunet divin“ la atingere, în variantele cunoscute astăzi. Nebănuite surprize ies din explorări pe care ceramica le poate oferi şi de aici se naşte povestea expoziţiei, care nu este una obişnuită. Este o expoziţie vizual-sonoră, în care formele alese prilejuiesc întâlniri cu sonoritaţi şi construcţii muzicale originale, inedite.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 23 mai-16 iunie 2014.

 

Cea mai înaltă decoraţie italiană pentru Iuliana Anghel

Jurnalistul Radio România Iuliana Anghel a primit la 19 mai cea mai înaltă decoraţie acordată de statul italian unui străin, Ordinul Steaua Italiei în rang de Cavaler (foto 2).  Ordinul Steaua Italiei este acordat de preşedintele Italiei la propunerea Ministerului de Externe de la Roma. „Această decoraţie recompensează meritele deosebite ale Iulianei Anghel pentru mai buna înţelegere şi consolidare a cooperării între ţările noastre. Iuliana acoperă de mulţi ani toate evenimentele legate de cooperarea bilaterală şi este un adevărat punct de referinţă în această privinţă. De aceea a primit această decoraţie”, a declarat ambasadorul italian la Bucureşti, Diego Brasioli. La ceremonie a fost prezent Preşedintele director general al Radio România, Ovidiu Miculescu, care a declarat cu acest prilej: „În acest moment, cred că suntem una din foarte puţinele medii publice din Europa care performează pe toate planurile şi poate că nu este o coincidenţă, această distincţie vine să confirme şi din alt unghi valoarea pe care Radio România o livrează către publicul său şi, iată, către Europa”.

 

Cinema în aer liber 

Noul Cinematograf al Regizorului Român pregăteşte sezonul de cinema în aer liber, care se va deschide pe 26 mai, în timpul săptămânii, de luni până joi (foto 3). Iubitorii celei de-a şaptea arte sunt aşteptaţi cu premiere europene de top şi filme româneşti.

Spectatorii se pot bucura de răcoarea serilor de vară în compania unor filme de calitate, cu o limonadă sau bere rece. Printre filmele care vor rula în aer liber se numără Bucureşti, unde eşti? în regia lui Vlad Petri, Canibal de  Manuel Martín Cuenca cu Olimpia Melinte (distribuite de Transilvania Film), Walesa: Man of Hope în regia lui Andrzej Wajda,  Il était une forêt de Luc Jacquet, Blood Ties de Guillaume Canet cu Clive Owen, Marion Cotillard, Mila Kunis, Zoe Saldana (distribuite de Independenţa Film).

De la comedii la drame, filme cult, documentare sau filme istorice, NCRR pregăteşte o selecţie de pelicule ce vor face deliciul cinefililor, într-o atmosferă de vacanţă. Nu vor lipsi nici evenimentele speciale, însoţite de dezbateri cu realizatori români şi retrospective.

NCRR este printre puţinele cinematografe care oferă experienţa vizionării unui film în aer liber, organizând proiecţii regulate pe perioada verii. În caz de ploaie, nu e niciun motiv de îngrijorare, filmul va fi proiectat în sala de cinema.

Noul Cinematograf al Regizorului Român se află în incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român (intrarea Monetariei nr 3). NCRR este un cinema alternativ, cu un program divers, pentru cinefilii bucureşteni care vor să vadă un film într-o atmosferă liniştită şi să participe la evenimente culturale.

Biletul la proiecţia specială este de 10 lei, preţ întreg şi 7 lei redus pentru elevi şi studenţi. Biletele se cumpără de la casă înaintea filmului şi nu se fac rezervări. Pentru detalii privind programul şi activitatea NCRR puteţi suna la 0723.234.005.

 

Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediţia a VI-a

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Centrul cultural-ştiinţific „Grigore Vieru” Chişinău, Asociaţia Culturală „Feedback” Iaşi, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” Chişinău şi în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii din România, Primăria municipiului Chişinău, Primăria municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova organizează Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediţia a VI-a (foto 4).

Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediţia a VI-a, pune în prim-plan atât opera poetului Grigore Vieru cât şi contribuţia generaţiei de scriitori afirmaţi în anii ’60 ai secolului trecut. De asemenea, Festivalul promovează debutul literar al tinerilor autori prin concursul de poezie „Grigore Vieru”.

Evenimentul se adresează iubtorilor de poezie, poeţilor de limbă română din lume, dar şi traducătorilor din literatura română.

ICR Chişinău va acorda Marele Premiu Grigore Vieru, Premiul pentru poezie şi  Premiul pentru promovarea literaturii române. De asemenea, va susţine prezenţa scriitorilor Paskal Gilevski, (Macedonia), Rade Silian (Macedonia) şi Gaetano Longo (Italia) în cadrul evenimentului.

Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” se desfăşoară în perioada 20-21 mai  la Chişinău şi 22-23 mai 2014 la Iaşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO