Ziarul de Duminică

Cu Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor, la Piscu

Cu Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor, la Piscu

Autor: Daniel Nicolescu

09.09.2010, 23:35 144

A descoperit aici, cu magica lui nuieluşă de alun, fântâni debucurie interioară, surse de creativitate şi de comuniune liberă cuoamenii simpli şi natura. Sensul recluziunii familiei Scripcariu nueste cel al sihăstriei, ci, mai degrabă, al păstoririi biblice.Între liniile cuminţi ale peisajului de câmpie, Adriana şi VirgilScripcariu, ajutaţi de meseriaşii locului, vorbesc copiilor tottimpul, iar vara, în cadru instituţionalizat, îi ajută să deprindătainele olăritului şi modelajului în lut.
De la ultima lor întâlnire, am primit această epistolă, a căreisimplitate luminoasă de dimineaţă de vară se cade să nu fieîntreruptă de niciun comentariu:
"În perioada 9-14 august, a avut loc la Piscu Şcoala de Vară LutArs, 2010. Într-o săptămână de cuptor, ne-am retras în umbraatelierului de sculptură ca să depănăm din nou, împreună cu copiiisatului, istoriile Piscului.

Am învârtit iar cu veselie la roţi, cu nea Mitică şi, de anulacesta, şi cu nea Irinel. Irinel Ion, unul dintre puţinii tineri aisatului care mai ştiu să olărească, este noul nostru colaborator.Cu toate că nu s-a ocupat niciodată sistematic de oale, Nea Irinelştie bine meserie şi, în plus, este şi el dăruit şi cu răbdareanecesară iniţierii copiilor. Copiii, aflaţi în al patrulea an laŞcoala de Vară, lucrează deja bine, folosesc instrumentarulolarului, «frichiaşul», «porlogul», «curarul», realizând ghivece,farfurii, castroane. Pe lângă ei, am avut ca în fiecare an şiîncepători. Am continuat cu tanti Jana modelatul la figurinele cufluieraş, atât de dragi copiilor. Pe lângă lucrul după model, cătrecare am îndrumat copiii, explicându-le că meşteşugul se deprindeîntotdeauna privind cu atenţie şi perseverenţă la oalele bătrâne,am avut şi atelier imaginativ, cu tema «Casa pe care mi-o doresc».Copiii de la Piscu îşi doresc fie case ţărăneşti tradiţionale, fieconstrucţii de 2-3 etaje. În câteva zile, pereţii atelierului s-auumplu de farfurii desenate pe hârtie, iar anul acesta şi de icoane,pentru că Şcoala de Vară s-a petrecut într-o perioadă aparte pentrusatul nostru. În Postul Maicii Domnului, la Ciolpani, freamătul edivers. Pe când maicile de la Mânăstirea Ţigăneşti pregătesc hramulşi fiecare creştin se găteşte de sărbătoare, la răcoarea serii, înmijlocul satului, se lăţeşte gălăgios bâlciul sau, cum spunbătrânii, «zborul». De ce zborul? Pentru că Regina Bâlciului era şirămâne maşinăria cu lanţuri care te poartă prin aer câteva minute,deliciul copiilor şi nu doar al lor. În afară de «zbor», bâlciul ebâlci, cu tot ce vrei şi ce nu vrei. Mai poţi găsi şi sectorul«ţărănesc», cu oale de lut, ceaune şi pirostrii, linguri de lemn,ceapă, usturoi, arpagic, bulgări de tămâie, seminţeturi, pastramăşi urdă. Închid paranteza cu bâlciul, căci marea Sărbătoare aMaicii Domnului este în primul rând hramul locului şi atunci ne-amhotărât să însoţim lecţiile de meşteşug cu incursiuni în istoriaspirituală a satului. Am povestit rând pe rând despre hramurilebisericilor din comună, purtând majoritatea patronajul MaiciiDomnului: Izvorul Tămăduirii, Naşterea şi Adormirea MaiciiDomnului. L-am cunoscut şi pe Sfântul Stelian, ocrotitorulcopiilor, prezent în istoria satului din vechime.
Între diferitele bancuri de lucru din atelier, zilele s-au scursrepede. Jurnalele de olărie ale copiilor au consemnat mulţumirea.Ziua concursului a fost, ca de obicei, plină de emoţii şientuziasm. Au trecut pe la atelier, ca şi anul trecut, peste 50 decopii. Dintre ei, 16, cei mai harnici, pricepuţi şi cuminţi, aucâştigat o zi de excursie la Hurezi, cuibul de oale şimănăstiri.
La revedere, Şcoala de Vară, ne reîntâlnim la anul!"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO