Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Ce se intampla cand te paraseste femeia

CULISE DE EDITOR / Ce se intampla cand te paraseste femeia
28.01.2009, 15:17 139

 
La Cartea de literatura sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica Avanpremiera. In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne spuna, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.
 
 
 
La Editura Polirom, in colectia Fiction Ltd, se pregateste romanul lui Dan Lungu - Cum sa uiti o femeie
 
Jumatate de dragoste, jumatate despre dragoste. Asa s-ar putea defini, pe scurt, noul roman al lui Dan Lungu. Andi si Marga s-au cunoscut intr-o imprejurare ciudata si locuiesc impreuna de un an si jumatate. Sunt tineri jurnalisti si lucreaza la acelasi ziar dintr-un oras de provincie, ea la pagina de mondenitati, iar el la investigatii. Desi intre ei lucrurile par in regula, intr-o buna zi Marga dispare, lasand un sibilinic bilet de adio. In lipsa unei explicatii rationale, Andi, bulversat si ros de intrebari, apeleaza la un intreg arsenal de strategii ale uitarii. Viata lui se complica si mai mult odata cu intalnirea unui grup de neoprotestanti si cu sentimentul ca Dumnezeu e pe urmele sale. Tot raul e spre bine, iar finalul povestii nu e neaparat fericit, ci doar altfel. Desigur, nu lipsesc malitia, (auto)ironia si umorul. Tulburator si uneori amuzant, infiorat de nelinisti existentiale si cutreierat de psihologii accidentate, Cum sa uiti o femeie este, in acelasi timp, o carte despre dizolvarea mizantropiei si recucerirea inocentei, despre toleranta, despre cum se poate vorbi de Dumnezeu in ziua de azi.
Dan Lungu (n. 1969, Botosani) este cel mai tradus scriitor din tanara generatie. A facut studii postdoctorale de sociologie la Sorbona si este redactor al revistei Au Sud de l’Est (Paris). In 1996, initiaza la Iasi grupul literar Club 8. Intre 2001 si 2002, e redactor-sef al revistei de cultura Timpul. In 2005, face parte din grupul de scriitori romani invitati la „Les belles étrang'res", Franta. Romanul de debut, Raiul gainilor (2004; editia a II-a, 2007, Ed. Polirom), a fost patru luni in topul vanzarilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar editia germana a fost declarata, in decembrie 2007, Cartea Lunii in Germania. Cel de-al doilea roman, Sint o baba comunista (2007, Ed. Polirom), se afla in curs de adaptare cinematografica in regia lui Stere Gulea, iar versiunea franceza a cartii a fost dublu nominalizata la Premiile Europene Jean Monnet (Franta, 2008). Tot la Polirom, Lungu a mai publicat doua volume de proza scurta, Baieti de gasca (2005) siProza cu amanuntul (editia a II-a, 2008), iar alaturi de Radu Pavel Gheo a coordonat volumul colectiv Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (2008).
Carti ale sale au aparut ori sunt in curs de publicare in limbile franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena, maghiara, bulgara si greaca.
Este distins cu Premiul Societatii Junimea pentru activitatea literara pe 1993; Premiul Editurii Nemira pentru proza scurta (1997); Premiul USR, filiala Dobrogea, pentru debut in proza (1999); Premiul Goethe Zentrum pentru promovarea originalitatii, ca reprezentant al Club-ului 8 (2001); Premiul USR, filiala Iasi, pentru proza (2005), Premiul "V. Pogor", al Primariei Municipiului Iasi, pentru activitate literara (2007).
Dan Lungu este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
 
 
 
 
O carte insuportabila
 
 
La Editura Curtea Veche se afla in lucru Lebedele salbatice. Trei fiice ale Chinei. Autor: Jung Chang. Traducere de Sanda Pop
 
Cartea a castigat NCR Book Award si British Book of the Year Award.
Yung Chang s-a nascut la Yibin, in provincia Sichuan din China, in 1952. A facut parte pentru scurta vreme din Garzile Rosii (agentii ale revolutiei culturale), la varsta de 14 ani. A lucrat in agricultura, apoi ca "doctor descult", ca otelar si electrician, inainte de a deveni studenta la engleza si mai tarziu asistenta la facultatea din Sichuan. A plecat din China in 1978, cu o bursa. A primit o diploma in lingvistica, fiind prima persoana din China care a obtinut un doctorat intr-o universitate britanica. Impreuna cu sotul ei, Jon Halliday, a scris o biografie a lui Mao Tze Dun, care a aparut in 2004.
Cartea ei Lebedele salbatice s-a bucurat de o primire elogioasa in toata presa londoneza. "Lebedele salbatice sunt o capodopera foarte neobisnuita. Totul aici este extraordinar. Nu numai ca este un bestseller popular, fiindca este imposibil de lasat din mana, dar a beneficiat si de atentia celor mai seriosi critici. Cartea starneste toate emotiile, de la mila si groaza pe care imensa tragedie era de asteptat sa le trezeasca, pana la un amestec complex de admiratie, deznadejde si incantare fata de luminoasa inteligenta indreptata spre inima intunericului" (Minette Marrin, in Sunday Telegraph).  "Uluitor. Ca toate marile istorii despre supravietuire, indiferent de tragediile si ororile intalnite in paginile ei, Lebedele salbatice sunt pana la urma o carte inaltatoare: curajul si taria spirituala ale acestei familii mi-au lasat, cred, impresia cea mai puternica, chiar daca amintirea ororilor indurate nu se va sterge curand din memoria mea" (Antonia Frazer, in The Times)."O carte pur si simplu exceptionala. Yung Chang este povestitorul clasic, care descrie pe un ton masurat aproape incredibilul" (Michael Ignatieff, in Times Literary Supplement)"O poveste extraordinara, o istorie populara. Justetea ei in a inregistra micile bucurii ale vietii ca si cruntele ei orori nu este doar un indiciu al onestitatii si seninatatii de spirit a autoarei, ci e partial si ceea ce face Lebedele salbatice atat de fascinante. Sa compari cartea cu acele saga care completeaza lista bestsellerurilor poate sa para ca vulgarizeaza reala si extraordinara seriozitate a subiectului, dar cartea ofera mult din placerea bunelor fictiuni istorice" (Lucy Hugues-Hallet, in Independent).
 
Putine carti au avut impactul international al Lebedelor salbatice. De la prima sa aparitie, a fost tradusa in treizeci de limbi si s-au vandut mai mult de zece milioane de exemplare. Prin intermediul povestii a trei generatii de femei din propria-i familie, bunica, mama si fiica, Jung Chang reveleaza intreaga istorie tragica a Chinei secolului XX. Bunica lui Jung Chang apartine generatiei de la 1900, cand fetelor li se mai zdrobeau inca, la varsta de doi ani, labele picioarelor, pentru ca mersul clatinat, care sugereaza neajutorare si gratie, sa le faca dezirabile si sa le favorizeze in gasirea unui sot sau concubin bogat. Mama, crescuta de un tata intelept in China inca traditionala, China imperiala, mustind de cultura si intelepciune, intra de foarte tanara in randurile partidului comunist, intr-o lupta menita, chipurile, sa elibereze femeile de aceasta traumatizanta povara a traditiei. Traieste de la un capat la altul intreg experimentul comunist, in calitate de activist de frunte al partidului, concomitent opresiv si autoopresiv, si in principal sinistra revolutie culturala initiata de sotia lui Mao cu acordul acestuia: autodemascarile, munca bruta, bataile in public, teroarea exercitata de copiii deveniti educatori ai profesorilor lor, exilul in Himalaya. Fiica, indurand si participand si ea la etapa finala a acestui cosmar, reuseste sa plece din tara la varsta de douazeci si ceva de ani. Traieste in prezent in Anglia. Trezirii treptate din lunga orbire indusa de reeducarea maoista, onestitatii si darului de povestitor datoram acest lung si zguduitor raport asupra unuia dintre cele mai opresive regimuri pe care mintea umana le-a nascocit si tot ea le-a indurat, uneori prin aceiasi reprezentanti.
O poveste de o extraordinara cruzime si eroism, Lebedele salbatice sunt o importanta lucrare de istorie si un document uman remarcabil. Ea deschide romanilor o lume simultan exotica, poetica si straniu familiara prin efectul uniformizator al flagelului ideologic care ne-a lovit deopotriva, romani si chinezi, in intunecatul secol XX. O carte insuportabila, care se citeste cu sufletul la gura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO