Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Noutati la ART si RAO

CULISE DE EDITOR / Noutati la ART si RAO
30.03.2010, 16:26 99

Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, oenorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorulintrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului deDuminica", care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghidpentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajungeintr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea deliteratura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre carefacem, fireste, o selectie. La fel se intampla cu cartea deistorie, de stiinta, de economie, de arta. Le sunt destinatecronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, dindiverse motive, explicate de cei doi cronicari literari aiziarului. Atentie aparte mai primesc colectiile. Asupra unui titlutradus ne oprim pe indelete in fiecare numar. Din noianul de volumein curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care ilprezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica"Avanpremiera". In sftrsit, in cadrul rubricii de fata, am invitatediturile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa neprezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fiecumparata si citita.

La Editura ART:

Charles Baudelaire - "Paradisurile artificiale. Despre vin sihasis"

"Cunoastem indeajuns de bine natura umana ca sa stim ca un omcare cu o lingurita de dulceata poate sa-si ofere pe loc tot ce-imai bun din cer si de pe pamânt nu-si va câstiga nici a mia parteprin munca. (...) Dar a doua zi! Groaznica zi! Toate organeleslabite, obosite, nervii destinsi, pofta de-a plânge, ca ogâdilatura, imposibilitatea de a te apuca de un lucru sustinut itiarata fara menajamente ca ai jucat un joc interzis. " (CharlesBaudelaire)
Un capitol de baza din literatura dedicata "combustibililor"creativitatii - vinul si hasisul, in cazul de fata -, volumul luiBaudelaire este in acelasi timp o impresionanta autobiografiechimica si un text fundamental de istorie culturala. Perioadadecadenta, in care autorul "Florilor raului" a jucat un rolprincipal, isi scoate la iveala obiceiurile, viciile si practicilea caror finalitate construieste astazi profilul unei epociliterare. Spumoase, rafinate prin detalii atent cartografiate, celedoua volume prezentate de ART fac parte din impetuoasa familie dincare se trage, de altfel, si Thomas de Quincey, cu ale saleconfesiuni de opioman.

Desmond Morris - "Zoomenirea"

Zoolog si etolog cu vechime in media britanica, Desmond Morriseste, la 82 de ani, una dintre mai cunoscute voci in materie depopularizare a studiilor despre animale. Odata cu "Maimuta goala"din 1969, s-a impus pe piata editoriala, atragându-si cititoriiprin studii spumoase, dar riguros documentate despre animalul dinfiecare. Pe lânga zoologie, Morris se da in vânt dupa picturasuprarealista, pe care o si practica.
Continuare a cartii "Maimuta goala", "Zoomenirea" exploreaza viataoamenilor din orase in paralel cu cea a animalelor dintr-o gradinazoologica. La mai bine de 40 de ani de la publicare, aceastademonstratie de sociobiologie isi pastreaza actualitatea mai bineca oricând: odata prinsi intre zidurile oraselor / custile de lazoo, oamenii trebuie sa se adapteze unor "jucarii" noi: blazarea,izolarea, alienarea. Cum au reusit "maimutele goale" sa faca fataacestor provocari, aflati din "Zoomenirea".


La Editura RAO:

Alexander Stille - "Jaful Romei"
Traducere de Alexandru Descultescu

Ce se intâmpla atunci când o avere imensa, un monopol de mediasi o lipsa acuta de scrupule sunt combinate intr-un singur om?Peninsula italica a fost martora unora dintre cele maicutremuratoare (si a unora dintre cele mai atragatoare) episoade decoruptie politica, de la Caligula la familia Borgia si mai departe.In acest "panteon" trebuie incadrat si unicul Silvio Berlusconi.Multe sunt faradelegile lui Berlusconi si, printr-o analiza abila,apreciatul autor si renumitul expert in problemele Italiei,Alexander Stille, le-a impletit intr-o singura cronica fascinanta -o povestire eroica despre criminalitatea extrema, nepotismulexagerat si urmarirea propriilor interese la cel mai inalt nivel alputerii. Mai mult decât o simpla poveste misterioasa si fascinanta,"Jaful Romei" reprezinta o lucrare monumentala din domeniuljurnalismului de investigatii si un exemplu concret extraordinarpentru cei care se simt deprimati de starea in care se afla mediulpolitic autohton, aratând ca este loc de mult mai rau.
"Nimeni nu a ilustrat mai bine decât Stille inselaciunile siminciunile lui Berlusconi, grandioasa sa imagine cu privire lapropria persoana si comportamentul frivol, bazat pe idiosincrasiesi uneori vulgar al acestuia... Aceasta biografie fermecatoare,generoasa, nu este nici de departe o prezentare a lui Berlusconi,ci o lectie vie despre cum, date fiind conditiile propice, orice ombogat si cu putine scrupule poate manipula o intreaganatiune."(Chicago Tribune)
"Alexander Stille, in <<Jaful Romei>>, o excelenta siaccesibila biografie a lui Silvio Berlusconi, ne ofera o imaginedetaliata, atât fascinanta, cât si ingrozitoare a ceea ce numeste,pe buna dreptate, <<era Berlusconi>>. Cartea sa nu esteprima biografie a lui Berlusconi, insa este cu siguranta una dintrecele mai bune si, pâna chiar si cei familiarizati cu multe dintreincidentele redate aici, vor aprecia ritmul narativ al cartii salesi calitatea jurnalismului sau de investigatii." (The New York OfBooks)
Alexander Stille este autorul urmatoarelor carti: "The Future ofthe Past"; "Excellent Cadavers: The Mafia and the Death of theFirst Italian Republic" si "Benevolence and Betrayal: Five ItalianJewish Families Under Fascism" care a câstigat Los Angeles TimesBook Award. El este un colaborator frecvent al publicatiilor "TheNew Yorker", "The New York Review of Books", "The New York TimesMagazine" si al altor ziare. Traieste in orasul New York

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO