Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR/ Noutati la Corint junior, Publica, RAO, Humanitas fiction, Humanitas

CULISE DE EDITOR/ Noutati la Corint junior, Publica, RAO, Humanitas fiction, Humanitas
24.02.2010, 14:07 67
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, oenorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorulintrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului deDuminica", care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghidpentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajungeintr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea deliteratura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre carefacem, fireste, o selectie. La fel se intampla cu cartea deistorie, de stiinta, de economie, de arta. Le sunt destinatecronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, dindiverse motive, explicate de cei doi cronicari literari aiziarului. Atentie aparte mai primesc colectiile. Asupra unui titlutradus ne oprim pe indelete in fiecare numar. Din noianul de volumein curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care ilprezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica"Avanpremiera". In sftrsit, in cadrul rubricii de fata, am invitatediturile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa neprezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fiecumparata si citita.
La Editura Corint junior:
Kenneth Oppel - "Zburatorul"
Traducere si note de Adrian Deliu.
Matt Cruse este steward pe Aurora, un imens aerostat carezboara la sute de metri deasupra oceanului, transportând pasageribogati dintr-un oras in altul. Este viata pe care Matt si-a dorit-odintotdeauna. Convins de faptul ca este mai usor decât aerul, isiinchipuie ca pluteste la fel de lesne ca hidriul care propulseazanava. Intr-o noapte, salveaza un calator cu balonul, care-ivorbeste despre minunate creaturi ce plutesc pe cer. Abia dupa ce ocunoaste pe nepoata calatorului, Matt isi da seama de faptul caaiurelile acestuia ar putea, de fapt, sa reprezinte adevarul si castraniile creaturi sunt intru totul reale si incredibil demisterioase.
"Kenneth Oppel isi poarta cititorii sus pe cer, intr-oaventura cu ritm alert, bine construita in jurul personajelor. Larastimpuri, actiunea te tine cu sufletul la gura, dialogul fiindalert si viu. Descrierile lui Oppel prind radacini adânci inmemoria noastra." (Quill & Quire)
Intr-o aventura fantastica, amintind de Jules Verne si deRobert Louis Stevenson, Kenneth Oppel, autorul trilogiei bestseller"Silverwing", creeaza o lume imaginara in care vazduhul estepopulat de drumeti intercontinentali, de pirati si de fiinteniciodata visate de oamenii ce calatoresc pe cer.
Romanul a castigat urmataorele premii: Governor General'sAward for Children's Literature; Michael L. Printz Honor Book(ALA); Red Maple Award (Ontario Library Association); Ruth andSylvia Schwartz Children's Book Award; 2006 IBBY Honor Book; HonourBook, Canadian Library Association Young Adult Book Award; RedCedar Book Award (B.C.); Honour Book, Canadian Library AssociationBook of the Year for Children Award; Honour Book, TD CanadianChildren's Literature Award; Rocky Mountain Book Award (Alberta);Honour Book, Manitoba Young Readers' Choice Award; An ALA NotableBook for Children; A BBYA Top Ten book; A YALSA Quick Pick forReluctant Readers; A SLJ Best Book; A BCCB Blue Ribbon Book;Amazon.Ca #1 Editor's Pick for Children, 2004; A Quill & QuireBest Children's Book; A CCBC Starred Choice; New York PublicLibrary Book for the Teen Age, 2005. A fost nominalizat la CarnegieMedal (Marea Britanie).
Pe baza cartii va fi realizat filmul "Airborn", in regia luiStephen Sommers, regizorul seriei "Mumia",care va fi lansat in2011.
Kenneth Oppel este autor al mai multor carti, printre care sitrilogia bestseller "Silverwing", si câstigator al mai multorpremii, dintre care amintim Canadian Library Association Book ofthe Year for Children.
Despre "Zburatorul", el scria: "Am fost de multa vremefascinat de aeronave. Mie imi par miraculoase. O nava de pasageride lux, mai mare decât Titanicul, si totusi mai usoara decât aerul.Au fost cele mai mari obiecte zburatoare din toate timpurile. Dardaca aeronavele nu ar fi fost inventate? In lumea Zburatorului,vehiculele aeriene stapânesc cerurile". Nascut in Canada, KennethOppel locuieste in Toronto, impreuna cu sotia, cu fiica si cu fiulsau.
Mike Wilks - "Mirrorscape"
Traducere de Emma Moldovan.
Ascunsi pe unul dintre culoarele vechii scoli de pictura, Mel,Ludo si Wren devin martorii unui ritual straniu: maestrul lor,Ambrosius Blenk, aflat in fata uneia dintre minunatele salepicturi, deseneaza in aer un semn enigmatic, dupa care disparebrusc. Cei trei prieteni descopera cu uimire ca maestrul a patrunsin propriul sau tablou. Dar breslele corupte ale Misterelor din Nemafla acest secret si il rapesc pe Ambrosius Blenk. Pentru a-lsalva, Mel, Ludo si Wren pleaca intr-o calatorie plina de aventuriin imparatia tablourilor de pe tarâmul Mirrorscape.
Lui Mel nu-i vine sa creada ce noroc are când i se oferaocazia de a studia in renumitul atelier artistic al lui AmbrosiusBlenk. Impreuna cu prietenii sai Ludo si Wren descopera apoi ca invechea scoala se petrec lucruri ciudate. Picturi ce contin unsimbol reprezinta portalul spre o alta lume: Mirrorscape.
La inceput, prietenii sunt fascinati de explorarea lumilorinfatisate in tablouri. Dar frumosul tarâm Mirrorscape ascunde simulte pericole - creaturi infricosatoare, care nu pot fi decâtrodul imaginatiei.
Iar dupa ce are loc o tradare, pâna si complicii Misterelorfolosesc imparatia tablourilor pentru masinatiile lor macabre. Inacest scop, rapesc si cea din urma persoana influenta care iiinfrunta -Ambrosius Blenk.
Doar Mel, Wren si Ludo il mai pot salva acum. Dar, pentru areusi, au nevoie de ajutorul rebelilor, care se ascund insubteranele orasului de teama oamenilor din Mistere…
Mike Wilks, nascut in 1947 la Londra, este pictor, ilustratorsi scriitor. La vârsta de 13 ani a primit o bursa pentru scoala dearte. A studiat design grafic si timp de câtiva ani a condus cusucces propria sa agentie, inainte de a se dedica exclusivscrisului si picturii. Cartile sale se afla pe listeleinternationale de bestselleruri, in timp ce autorul si opera sa audevenit subiectul unui documentar BBC, ulterior premiat. Picturilesale originale, reprezentând deseori o lume de vis suprarealista,sunt expuse printre altele la Museum of Modern Art din New York, laVictoria and Albert Museum din Londra sau fac parte din numeroasecolectii private.
Chris d'Lacey - Focul din adanc
Traducere de Adriana Tudor. Carte câstigatoare aRotherham Children's Book Award.
David ii descopera repede pe dragoni când se muta in casa luiLiz si a lui Lucy. Figurinele de lut ocupa fiecare loc liber dincasa! Dar când lui David i se da propriul dragon special, incepe sadezlege misterioasele lor secrete si sa descopere focul dinadânc.
"O poveste sclipitoare, neobisnuita si bine scrisa. O cartemagica, inteligenta si sensibila." - The Bookseller
La Editura Publica:
Alexander Bard, Jan Söderqvist -"Netocratia"
Prima editie a cartii "Netocratia" (2000) a ajuns direct pelista bestsellerurilor non-fiction din Suedia. Trei ani mai târziuera publicata in engleza si incepea astfel sa faca ocolul lumii,fiind tradusa in cincisprezece limbi.
Internetul a fost proclamat drept un fenomen absolutdescentralizat, situat dincolo de controlul indivizilor,corporatiilor sau guvernelor. In "Netocratia", Bard si Söderqvistafirma ca societatea transparenta si non-ierarhizata visata depionierii internetului e unul dintre cele mai mari mituri ale ereiinformatiei. Societatea viitorului va fi ierarhizata. Nu in functiede avere si performanta, ci in functie de capacitatea de a controlanoile mijloace interactive de comunicare. Restul oamenilor voringrosa rândurile consumtariatului, noul proletariatconsumerist.
"Netocratia"propune o viziune. Autorii ei nu au pretentia caau de spus ultimul cuvânt, dar mai toti cei care le-au citit carteaau fost de acord ca au pus punctual pe i. Ei sunt nici pentru, niciimpotriva schimbarilor pe care le prevestesc. Ei pur si simpluprivesc atent lumea din jur, aflata in plina revolutie digitala, siii fac portretul-robot. "Netocratia" este un eseu complex cu opremisa simpla: daca vrem sa nu fim luati pe nepregatite de viitor,trebuie sa stim ce e cu prezentul si cu trecutul nostru.
"Netocratia"- forma de organizare si de conducere a uneisocietati, in care cei conectati la retele interactive detinputerea; noua elita a erei informationaliste. O noua clasadominanta, globala, a intrat in scena: netocratia. Si, cum vechiulaparat capitalist de productie a devenit, in consecinta, redundant,va exista si o noua subclasa; in locul vechiului proletariat, sedezvolta nou-aparutul consumtariat. Impunerea interactivitatiidigitale ca mediu dominant de comunicare reprezinta o schimbare deparadigma care implica, la rându-i, o schimbare de putere deaceeasi amploare si cu aceeasi semnificatie ca si atunci cândburghezia a preluat controlul de la aristocratia feudala odata cupatrunderea industrialismului. (Alexander Bard si JanSöderqvist)
"El a vazut viitorul. Enciclopedist talentat, Bard e origenial, ori nebun. Voi hotarâti." (Times Magazine)
"O explorare mai amanuntita decât oricare alta din sferaanalizelor revolutiei informationale, Netocratia face parte dinbibliografia obligatorie. Netocratia este abecedarul acesteirevolutii." (Kjell A. Nordstrom si Jonas Ridderstrale, autoriicartii "Funky Business")
Alexander Bard face parte din echipa SpeakersNet, avândclienti printre care se numara Ericsson si Stockholm School ofEconomics (unde a si studiat geografie economica). E interesat desociologie, religie, filozofie, compozitor si cofondator alStockholm Records, cea mai mare casa de productie independenta dinPeninsula Scandinava (promotoare a trupei Cardigans, printrealtele). In anii '90 a creat mai multe trupe, dintre care cea maicunoscuta a fost Army of Lovers, iar acum face parte dintr-o trupaal carei nume, Body Without Organs, i-a fost inspirat de eseul"Anti-Oedip", al lui Deleuze si Guattari. Jan Söderqvist estescriitor, editor, producator TV si conferentiar al SpeakersNet.Scrie articole despre politica si critica de film pentru cotidianulsuedez Svenska Dagbladet. La inceputul anilor '80 a urmatcursuri de film la Los Angeles, optând in cele din urma pentrustudierea literaturii. A editat reviste importante si a scris camdespre tot ce se poate scrie, de la moda pentru barbati pâna laarta culinara, criza asiatica si revolutiainfotehnologiei.
La Editura RAO:
Brad Meltzer - "Milionarii"
Traducere de Andreea Seler.
La inceput, parea infractiunea perfecta; apoi insa lucrurileau luat o intorsatura periculoasa. Charlie si Oliver Caruso suntdoi frati care lucreaza la Greene & Greene, o banca privataatât de exclusivista, incât trebuie sa ai minimum doua milioane dedolari pentru a te numara printre clientii ei. Dar când usa catresucces li se inchide brusc in fata, se iveste o ocazie imposibil deignorat: trei milioane de dolari, intr-un cont abandonat. Nimeni nustie ca exista si, chiar mai mult de atât, nu apartine nimanui.Parea ocazia perfecta. Mai mult, pentru Charlie si Oliver,reprezinta modul de a scapa de datorii si de
a incepe o viata noua. Tot ce trebuie sa faca este sa iabanii.
Dar, când o fac, isi dau seama ca au pus mâna pe ceva mai multdecât niste simpli bani. Pâna sa se dezmeticeasca, un prieten de-allor e omorât - iar banca, Serviciul Secret si un detectivparticular pornesc pe urmele lor. Ce sfori invizibile erau legatede acel cont? Cum isi vor dovedi cei doi nevinovatia? Si de ceincearca cei de la Serviciul Secret sa ii omoare? Charlie si Olivervor descoperi curând ca nu este asa de simplu sa te numeri printremilionari.
Absolvent al Universitatii Michigan si al Facultatii de DreptColumbia, Brad Meltzer este autorul a sapte thrillere, primite cuentuziasm de cititori si de critica. In septembrie 2006, Meltzer aparticipat la un grup de lucru, impreuna cu CIA, FBI, diversipsihologi si Departamentul de Securitate Interna, subiectuldezbatut fiind posibilele variante pe care teroristii le-ar puteautiliza pentru a ataca SUA. In prezent locuieste in Floridaimpreuna cu sotia sa, Cori.
Cartile sale au petrecut mai mult de 10 luni pe listele debestselleruri si au fost traduse in 25 de limbi.
La Editura Humanitas fiction:
Jennifer Cody Epstein - Pictorita dinShanghai
Cartea care apare in colectia Raftul Denisei,va fi cartealunii martie la Humanitas Fiction. Bucurându-se de un mare succesde public si de critica, romanul reconstituie povestea lui PanYuliang, una dintre cele mai talentate - si nonconformiste -personalitati artistice chineze ale secolului XX.
"Pictorita din Shanghai" isi poarta cititorul pe apele tulburiale fluviului Yangzi, in camerele "Salonului Eternei Splendori", incosmopolitul Shanghai antebelic, in Parisul boem al "anilor nebuni"si in China sfâsiata de razboi civil si aflata in prag derevolutie.
In spatele tablourilor lui Pan Yuliang se afla un destin alecarui meandre par sa respinga verosimilul. Vânduta de unchiulopioman unui bordel, tânara orfana Xiuquing isi schimba numele siincepe ucenicia dezumanizanta a sexului venal. Yuliang ajunge ceamai cautata fata a Salonului Eternei Splendori, ceea ce nu inseamnadecât ca umilintele la care este supusa imbraca forme mai subtile,cu atât mai dureroase. Dupa ani de calvar si degradare, salvarea eiva fi Pan Zanhua: acesta se indragosteste de ea si o rascumpara.Alaturi de el, Yuliang isi gaseste fericirea si isi descoperavocatia pentru pictura. Nimic nu pare sa ii stea in cale tinereiaparent libere acum: studiaza, cu sacrificii, la Academia de Artadin Shanghai, la scoala de Arte Frumoase din Paris si Academia deArta din Roma. Numai ca, pentru a-si implini destinul artistic, vatrebui sa infrunte din nou prejudecatile unei lumi in care nu doartrecutul ei scandalos, ci si simplul fapt ca este femeie reprezintaun stigmat.
Pâna la "Pictorita din Shanghai", romanul ei de debut,intâmpinat cu cronici elogioase dublate de succes de public,scriitoarea americana Jennifer Cody Epstein a scris pentru Self,Wall Street Journal si Chicago Tribune. A publicat nuvele si fostfinalista a concursului de proza Glimmer Train. Traieste in prezentla New York, dar in trecut a calatorit si locuit in Japonia, China,Hong Kong, Thailanda si Italia.
La Editura Humanitas:
Gianni Rodari - "Gramatica fanteziei. Introducere inarta de a nascoci povesti"
Este o carte de capatâi pentru pedagogi si parinti a unuiadintre cei mai importanti autori de carti pentru copii din secolulXX. "Gramatica fanteziei" poate fi la fel de utila tuturor celor cecred ca e nevoie ca imaginatia sa joace un rol in educatie; tuturorcelor care au incredere in capacitatea creatoare a copilului; celorcare stiu ce valoare eliberatoare poate avea cuvântul. "Totioamenii sa foloseasca cuvintele in toate modurile" mi se pare unbun motto, cu frumoasa rezonanta democratica. Nu pentru ca toti sadevina artisti, ci pentru ca nimeni sa nu fie sclav. (GianniRodari)

Gianni Rodari (1920-1980), scriitor si jurnalist italian. Unuldintre cei mai importanti autori de carti pentru copii din secolulXX. In 1970 i-a fost acordat Premiul Hans Christian Andersen,cunoscut si sub numele de "Micul Premiu Nobel". Intre 1950 si 1980a publicat peste treizeci de carti, printre care "Il Romanzo diCipollino" ("Aventurile lui Cepelica"), "Favole al telefono"("Povesti la tele­fon"), "Gelsomino nel paese dei bugiardi"("Gelsomino in tara minci­nosilor"), "Il libro degli errori"("Cartea greselilor"), "C'era due volte il barone Lamberto" ("Afost de doua ori baronul Lamberto"). "Gramatica fanteziei",publicata in 1973, a devenit o carte de capatâi pentru pedagogi siparinti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO