Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Thriller cu Leonardo

CULISE DE EDITOR / Thriller cu Leonardo
15.04.2009, 13:56 22

 
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale Ziarului de Duminica destinate cartilor, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze asa incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La Cartea de literatura sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica Avanpremiera. In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita si, in masura in care exista, sa ne dezvaluie avatarurile prin care a trecut editorul.
 
 
 
La Editura RAO urmeaza sa apara inca un thriller (specialitatea casei!), romanul Pumnalul Medici de Cameron West. Traducere de Anca Ilie.
 
 
Subiectul este centrat pe una dintre asa-zisele inventii ale lui Leonardo da Vinci, ale carui creatii reprezinta, si dupa cinci secole, dovezi ale unui geniu incredibil.
„Fie ca acela care va gasi Pumnalul sa-l foloseasca pentru scopuri nobile." Acestea sunt cuvintele lui Leonardo da Vinci. Iar acum reprezinta scopul vietii cascadorului Reb Barnett, care isi pune in permanenta viata in pericol pe platourile de filmare numai ca sa scape de cosmarurile trecutului – pana cand un telefon anonim il scoate din lumea lui de iluzii cinematografice si il trimite in Italia, intr-o cursa disperata, in care pericolul si violenta sunt infiorator de reale. Reb cauta Cercurile Adevarului, o harta codificata de Leonardo da Vinci, datand din secolul al XV-lea, care il va conduce la Pumnalul Medici. Aceasta arma confectionata dintr-un aliaj indestructibil si extrem de usor, creata oarecum intamplator de geniul lui da Vinci, valoreaza o avere pentru producatorii de armament. Pentru Reb, Pumnalul este singura sa legatura cu moartea suspecta a parintilor sai, petrecuta cu multi ani in urma. Insa dezlegarea codului inseamna masurarea inteligentei cu cea a lui Leonardo. In Pumnalul Medici, CameronWest a dat nastere unei carti despre cautarea celei mai ingenioase si celei mai periculoase, deopotriva, creatii a lui Leonardo da Vinci.
Cameron West, autorul memoriilor-bestseller de la New York TimesFirst Personal Plural: My Life as a Multiple, si-a obtinut doctoratul in psihologie. El traieste impreuna cu sotia lui, Rikki, si fiul lor, Ki, in Avila Beach, California.
 
 
 
Kabili civilizati cu forta
 
 
La Editura IBU Publishing urmeaza sa apara Onoarea tribului, de Rachid Mimouni. Traducere de Miruna Ion.
 
Editura aceasta debuteaza cu un roman considerat reprezentativ pentru cel mai cunoscut scriitor algerian – Rachid Mimouni. Romanul cuprinde povestea dureroasa a colonizarii si, apoi, a modernizarii unui trib de kabili din Algeria. Tragismul evenimentelor care au zdruncinat viata comunitatii se resimte in vocea nostalgica a unui batran al satului, care evoca valorile unei culturii disparute in urma civilizarii fortate.
Mai mult decat un conflict intre nou si vechi, intre valorile culturii traditionale si ale modernismului, cartea este o analiza a dislocarii unei identitati umane. Mimouni restituie spiritul mucalit al comunitatilor arabe rurale intr-un limbaj poetic, colorat, plin de duiosie.
Romanul a fost ecranizat in 1993, in regia lui Mahmoud Zemmouri, si a castigat Premiul pentru literatura si film al festivalului de la Cannes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO