Ziarul de Duminică

CULISE DE TEATRU/ Interzis tinerilor sub 18 ani!

CULISE DE TEATRU/ Interzis tinerilor sub 18 ani!
27.01.2010, 15:19 80
Teatrul Maghiar deStat din Cluj a sustinut cea de-a treia premiera a stagiunii2009-2010. Ea poarta semnatura regizorului Andrei Serban, care arevenit aici cu montarea unui text inedit: adaptarea scenica acapodoperei cinematografice "Strigatesisoapte" de Ingmar Bergman, film distins in 1972 cu Premiulpentru Cea mai buna regie si Cel mai bun scenariu din parteaCriticilor de Film din New Yorksi nominalizat la Premiile Oscarpentru Cel mai bun scenariu original, Cea mai buna imagine, Celmai bun film, Cea mai buna regie si Cele mai bunecostume.
Dupa succesul spectacolului"Unchiul Vania", semnat de acelasi AndreiSerban si distins cu Premiul UNITER pentru Cel mai bunspectacol al anului 2007 si Premiul pentru Cea mai buna regie,reprezentatia cu "Strigate si soapte" anunta o noua sideosebita experienta teatrala.
In centrul evenimentelor semisca patru personaje feminine: Agnes, aflata pe patul de moarte,surorile sale, Karin si Maria, precum si Anna, servitoarea.Strigatele si soaptele din titlu apartin acestor patru femei. Inspectacolul lui Andrei Serban personajele feminine suntinterpretate de Aniko Petho, Emoke Kato, ImolaKezdisiCsilla Varga. O particularitate aspectacolului este faptul ca pe scena apare ca personaj chiarregizorulIngmar Bergman,oferindu-se astfel o perspectiva interioara asuprarepetitiilor de dinaintea filmarilor, adeseori intrerupte deinterventiile lui Bergman si de intrebarile actorilor."Bergman repeta cu actritele sale inaintea filmarilor.Incercam sa descoperim cum a inceput acest proiect. Sa ne imaginamcum fictiunea filmului devine realitate, sa incercam sa patrundemin misterul creatiei unuia dintre cei mai mari regizori, lucrând intim cu patru actrite de exceptie", a declarat AndreiSerban. Rolul lui Bergman este interpretat de BogdanZsolt,iar rolulasistenteiacestuia de Albert Csilla. Adaptarea scenica este semnatade Andrei Serban si Daniela Dima. Scenografia: Carmencita Brojboiu,dramaturgia: Kinga Kovacs.
Un alt element inedit ilconstituie faptul ca, la fel ca in cazul spectacolului "UnchiulVania", premiera din 24 ianuarie a fost precedata de patrurepetitii cu public. In acest context, spectatorii au avut parte deo experienta unica: pe parcursul spectacolului repetitiile s-auoprit pentru câteva momente, permitându-i regizorului sa deaindicatii actorilor, circumstanta care a reflectat chiar situatiade baza a spectacolului. Cei prezenti au fost, astfel, martoriiunei adevarate munci de laborator, la "work in progress-ulunui work in progress".

Spectacolul a avut loc in nouasala studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca si a fostsupratitrat in limba româna. Productia este interzisa tinerilor sub18 ani!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO