• Leu / EUR4.9090
  • Leu / GBP5.8036
  • Leu / USD4.7494
Ziarul de Duminică

CULISE DE TEATRU/ Vampirii sunt vulnerabili

CULISE DE TEATRU/ Vampirii sunt vulnerabili
02.03.2010, 15:33 29
Eveniment teatral la sfârşitul săptămânii trecute la Cluj.Noua Sală Studio a Teatrului Maghiar de Stat din localitate agăzduit spectacolul Dracula the Clown, producţie aAsociaţiei Cabotin şi London Mime Theatre, un amalgam ineditde culoare, muzică, păpuşerie şi mimă, montat de unul dintrepersonajele marcante ale mimei mondiale, regizorul şi scenaristulNola Rae.
Comentându-şi concepţia regizorală, Rae a declarat: "Draculaeste celebru peste tot, iar subiectul este potrvit pentru teatrulvizual şi pentru transformarea unei poveşti dramatice de groazăintr-o poveste comică. Intenţia noastră este să scoatem in evidenţăproblemele cu care se confruntă un vampir. Pentru noi, vampiriisunt vulnerabili şi numai la un pas de a dispărea, aşa că ar trebuisă se ferească de mult mai multe lucruri decât de usturoi şi delumina Soarelui".
Intâlnim in spectacol un conte-vampir decrepit, imbătrânit,demn de milă, prins in propria capcană din care nu poate scăpa. Unconte care poartă proteză, care nu mai poate să se transforme inliliac şi care nu mai mai e capabil să sugă sânge. O palidăreflectare a vampirului puternic şi de temut care a fostcândva.
Madam Bloodbath este echivalentul patetic şi comic al Conteseide Bathory, a cărei tinereţe şi frumuseţe a pierit de mult, darcare nu renunţă nici in ruptul capului la ideea de a face baie insânge de fecioară. Van Helsing e un vânător de vampiri, care sesperie de infricoşătorul vampir Dracula. Şi apare un personaj nou,Bram Stoker, un funcţionar mărunt, care işi scrie povestea pemăsură ce aceasta prinde contur. Totul secondat de păpuşi.
Ideea spectacolului a prins contur in 2006, la Braşov, cândLiviu Matei şi Nola Rae s-au gândit impreună la acest proiect. Afost nevoie de doi ani ca scenariul original să fie "fixat" inpiuneze, iar spectacolul să fie definitivat.
Nola Rae a fost decorată in toamna anului trecut de cătreregina Elisabeta a Marii Britanii cu ordinul Member of The MostExcellent Order of The British Empire.

In distribuţie: Bogdán Zsolt, Liviu Matei, RékaCsutak, Jenő Szab" / Lászl" György. Decor şi costume: MatthewRidout, muzica: Iosif Herţea.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9090
Diferență: -0,0855
Ieri: 4.9132
Azi: 4.7494
Diferență: -1,1098
Ieri: 4.8027
Azi: 5.8036
Diferență: -0,0809
Ieri: 5.8083
Azi: 5.0470
Diferență: -0,2096
Ieri: 5.0576