Ziarul de Duminică

Culorile unui festival ajuns la a XX-a ediţie/ de Oltea Şerban-Pârâu

Culorile unui festival ajuns la a XX-a ediţie/ de Oltea Şerban-Pârâu

Fotografii de Virgil Oprina

Autor: Parau Oltea Serban

09.09.2011, 00:07 237

Festivalul "Enescu" este deja un eveniment greu de ignorat. "20th Enescu festival raises the curtain" nota Euronews în ziua deschiderii, iar presa internaţională reflecta concertul inaugural în articole entuziaste.

A trecut deja o săptămână de la deschiderea ediţiei jubiliare - a XX-a - a Festivalului Internaţional "George Enescu", ce are loc între 1 şi 25 septembrie 2011 şi include concerte simfonice şi camerale, recitaluri, spectacole de operă şi balet în sălile principale ale Bucureştiului şi în unele oraşe istorice ce au legătură cu viaţa compozitorului român (vor avea loc 23 de concerte în ţară la Arad, Buşteni, Cluj, Craiova, Iaşi, Sibiu, Tg. Mureş şi Timişoara).

Recordurile actualei ediţii sunt numeroase, printre acestea, cel mai important fiind acela că festivalul are în program peste 160 de evenimente muzicale. Festivalul "Enescu" are în acest an şase serii de concerte, cont pe facebook, are o imagine distinsă şi elegantă, un site de internet practic şi plin de informaţii.

La începutul festivalului, organizatorii anunţau deja că deşi au fost puse în vânzare peste 125.000 bilete sub formă de abonamente sau bilete individuale, gradul de ocupare al sălilor era deja de peste 93% si cel mai probabil va depăşi 95% până la sfârşitul festivalului - un rezultat cu totul excepţional.

Totuşi, să fim optimişti, mai putem găsi bilete la unele dintre manifestări, pentru că organizatorii au propus multe concerte în paralel, programul actualei ediţii desfăşurându-se pe scenele a 8 săli de spectacole şi concerte (Sala Mare a Palatului, Ateneul Român, Opera Naţională din Bucureşti, Teatrul Naţional "I.L.Caragiale", Aula Muzeului Naţional de Artă, Sala "Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Sala Mică a Ateneului Român) şi în Piaţa Festivalului. Pentru prima dată, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Ţăranului Român, Ann Art şi cu Universitatea de Arte Bucureşti, în cadrul Festivalului are loc expoziţia de artă plastică "E-Bienale" ce reuneşte artişti deja consacraţi şi tineri studenţi ai Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Cluj şi Iaşi.

Cu puţin noroc, mai găsiţi bilete la unele dintre marile orchestre ce vin la Bucureşti zilele acestea, precum Staatskapelle Berlin dirijată de Daniel Barenboim sau Mariinsky Orchestra dirijată de Valery Gergiev, dar la Wiener Philharmoniker dirijată de Franz Welser Möst, Israel Philharmonic Orchestra cu Zubin Mehta la pupitru, solişti Yefim Bronfman şi Vadim Repin sau Orchestra dell'Accademia Santa Cecilia di Roma, dirijor Antonio Pappano şansele sunt minime.

Este adevărat că există posibilitatea audierii live pe frecvenţele Radio România Cultural sau Radio România Muzical, sau pe site-urile posturilor publice de radio, unde pot fi ascultate tot live majoritatea concertelor, prin internet sau Iphone. Mai nou există şi posibilitatea vizionării live pe site-ulwww.tvr.rosau pe site-ulwww.festivalenescu.ro, a unora dintre concerte. Dar cu toţii ne dorim să fim acolo, în sălile festivalului… Încă din prima seară entuziasmul publicului nou venit s-a manifestat aşa cum ne aşteptam prin aplauze între părţile primei simfonii enesciene, dar toate aceste stângăcii care revin ciclic, la începutul fiecărui Festival Enescu, vor fi uitate peste nu mult timp.

Există şi un public care aşteaptă cu nerăbdare noua serie intitulată "World Music" ("Muzica lumii") gândită ca având legătură cu una dintre contribuţiile esenţiale aduse de Enescu muzicii universale şi anume utilizarea unor elemente naţionale specifice şi prelucrarea acestora în muzica academică. La Sala Radio vor putea fi văzuţi începând din 15 septembrie compozitori şi ansambluri care vor aduce pe scenă prelucrări ale muzicii indiene, japoneze, argentiniene, ydish, libaneze, marocane şi nu numai. Între acestea, nu rataţi în 15 septembrie, Forbidden City Chamber Orchestra, sau pe 23 septembrie, concertul luiDhafer Youssef, care îmbină arta vocală cu sonorităţile oud-ului, lauta tradiţională arabă.

Pentru acest week-end, dacă la Orchestra de cameră din Lausanne cu Christian Zaccharias trebuie să fiţi norocoşi să mai prindeţi un bilet, în 11 sau 12 septembrie aveţi şanse să nu rataţi Orchestra simfonică a Teatrului Mariinsky dirijată de Valery Gergiev, cu un program post-romantic Wagner,Scriabin, Richard Strauss- Viaţă de erou, sau cuEnescu- Simfonia nr. 3 cu cor(alături de Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia) şiMussorgsky-Ravel- Tablouri dintr-o expoziţie.Tot în seria Mari orchestre, recomand seara de 15 septembrie, cu Turangalîla de Messiaen în versiunea Orchestrei Naţionale Radio sub bagheta lui James Gaffigan, avându-i ca solişti pe Cynthia Millar - la "unde Martenot" şi Peter Donohoe- la pian, o raritate repertorială.

De altfel, orchestrele şi corurile radio sunt reprezentate în continuare la festival prin nu mai puţin de cinci formaţii: Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio, Corul de Copii Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Big Band-ul Radio. Îi veţi descoperi fie la Ateneu, fie la Sala Radio, fie în Piaţa Festivalului, unde vor putea fi ascultate Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor, în data de 10 septembrie 2011 şi Orchestra Naţională Radio, dirijată de Tiberiu Soare, în data de 18 septembrie 2011.

Şi pentru că am ajuns la Piaţa Festivalului, primul week-end a depăşit orice recorduri de popularitate, mii de oameni oprindu-se să asculte concertele live de muzică de cameră sau rămânând târziu în noapte să urmărească filmele proiectate începând cu ora 21. Atmosfera este extrem de relaxantă şi deasupra întregului spaţiu plasat între Ateneu, Biblioteca Centrală Universitară şi Palatul Regal pluteşte o incredibilă aură de spiritualitate.

Fiesta continuă până în 25 septembrie. Pentru programul complet al concertelor puteţi accesa site-ul festivalului: http://www.festivalenescu.ro/.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO