Ziarul de Duminică

Cum arăta un hold up în vremea comunismului?

Cum arăta un hold up  în vremea comunismului?/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

24.08.2012, 00:01 107

Marele jaf …, proiecţie specială de 23 august

Parada Film lansează DVD-ul de colecţie "Marele Jaf Comunist" (foto 1) în regia lui Alexandru Solomon. Materialul include şi filmul "Reconstituirea", regizat de Virgil Calotescu pe un scenariu aprobat de Ministerul de Interne al Republicii Populare Române.

Cu ocazia apariţiei acestui DVD, pe terasa Cărtureşti Verona a fost organizată joi, 23 august, de la ora 20, o proiecţie specială a filmului "Marele Jaf Comunist", în prezenţa regizorului Alexandru Solomon.

August 1959, Bucureşti. Maşina Băncii Naţionale este atacată în plină stradă, de un grup de oameni mascaţi şi înarmaţi care fug cu 1,6 milioane de lei. Peste o lună, şase foşti membri ai nomenklaturii comuniste sunt arestaţi şi acuzaţi de jaf. În timpul anchetei, li se cere să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire filmată la comanda Securităţii. Apoi sunt condamnaţi la moarte sub obiectivul aparatului de filmat. La mai puţin de un an, "Reconstituirea", în regia lui Virgil Calotescu, rulează pe ecrane.

După 40 de ani, Alexandru Solomon a revenit asupra acestui hold up bizar, interogând reconstituirea poliţienească dar şi martorii epocii, victime şi călăi laolaltă. La data premierei, Alex Leo Şerban a spus despre "Marele Jaf Comunist" că este "unul din cele mai inteligente filme (documentare şi pelicule de ficţiune reunite) făcute în România. Este o investigare a Istoriei cu "armele" Filmului, un fel de imagine contra imagine. Din această confruntare, spectatorul nu are decât de câştigat".

Laboratorul din cer

Transilvania Film anunţă premiera în cinematografe a filmului Explozie în familie/ Skylab (foto 2) în regia cunoscutei cineaste de origine franceză Julie Delpy. Filmul, o comedie luminoasă de vară, cu un puternic parfum al anilor '70, vine în cinematografe începând de astăzi, 24 august.

Iulie, 1979, în timpul vacanţei de vară, într-o casă din Bretagne. Cu ocazia zilei de naştere a bunicii, unchi, mătuşi, veri şi verişoare se adună laolată în timpul unui weekend animat. Cronică de familie pitorească povestită de Albertine, o fetiţă de zece ani, Explozie în familie este în acelaşi timp cronica unei epoci speciale. Skylab, "laboratorul din cer" care dă titlul original în franceză, a fost prima staţie americană din spaţiu. A fost lansată pe 14 mai 1974 şi s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian pe 11 iulie 1979, la reintrarea în atmosferă. Numeroase resturi ale staţiei au căzut în vestul Australiei şi nu în vestul Franţei, aşa cum s-a presupus iniţial.

Filmul este de fapt autobiografia "curajos de obscenă, 100% franţuzească, dar în acelaşi timp presărată cu accente universale" (Screen Daily) a regizoarei care interpreteză şi unul dintre rolurile din film.

"Îmi place să amestec subiecte serioase - cum ar fi unchiul care încearcă să se sinucidă şi este salvat de copii - cu umorul. Viaţa are momente bune şi rele care oscilează, şi asta nu se opreşte niciodată. Familia model este un mix între lumină şi întuneric. E comic pentru ca revazand filmul" declara Julie Delpy pentru The Guardian. "Am vrut să creez sentimentul unei după-amieze idilice cu o nuanţă infiltrată în subsolul acestei atmosfere, că oricând ceva se poate întâmpla, aşa cum meteoritul se apropie de ei pe nesimţite." (Julie Delpy)

Julie Delpy provine dintr-o familie de actori de teatru, foarte cunoscuţi în Franţa. La numai 7 ani ajunge să se bucure deja de aprecierile criticilor pentru apariţia sa în lung metrajul lui François Barat - Civil Wars. Urmează la scurt timp alte proiecte care o fac din ce în ce mai cunoscută publicului. În adolescenţă lucrează cu regizori importanţi precum Volker Schlöndorff (Homo Faber), Agnieszka Holland (Europa Europa) sau Krzysztof Kieslowski (Bleu, Blanc, Rouge). În ciuda rolurilor importante din marile producţii, Julie Delpi păstrează o slabiciune pentru filmele independente.

Urmează apoi cursurile Actor Studio New York. Următorul moment important în cariera sa fiind colaborarea cu Ethan Hawke alături de care joacă în Before Sunset pentru care primeşte o nominalizare la Premiile Oscar pentru Cel mai bun scenariu, alături de Richard Linklater şi Ethan Hawke. În 2007 scrie şi regizează comedia Două zile la Paris, film ce primeşte o nominalizare la premiile César.


Aristoteles Workshop

În perioada 20 august - 23 septembrie, opt participanţi din România vor lucra alături de alţi patru colegi din Cehia, Polonia, Slovacia, Republica Moldova şi Croaţia, pentru a realiza patru documentare de scurtmetraj în cadrul Aristoteles Workshop (foto 3). AW este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute. În ultimii 6 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc. Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Institutul Cultural Român, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti. A şaptea ediţie a workshopului intensiv, produs de Dan Nuţu va avea loc la Vama (judeţul Suceava). Aleşi de o comisie a televiziunii ARTE/France, care a analizat dosarele a aproape 80 de candidaţi, cei 12 tineri selectaţi pentru ediţia din 2012 a Aristoteles Workshop vor petrece cinci săptămâni în Bucovina împreună cu cineaşti din Europa şi vor fi ghidaţi pas cu pas în realizarea documentarului, de la pitch la montajul final. Trainerii de anul acesta vor fi regizorul iranian Rafi Pitts, olandezul Jeroen Berkvens, documentariştii Jacques Deschamps şi Tania Rakhmanova. Participanţii vor forma patru echipe a câte patru membri: un regizor, un director de imagine şi un editor. Ei vor avea acces la echipamente de producţie şi de post-producţie necesare realizării documentarelor, cele mai bune filme urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune internaţionale. Modulul propus de AW este de 30 de minute de film documentar, dar este deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi.


Ce-i o casă de pescar - ia spune-mi, tu ai habar?

Sub egida Din poartă în poartă. Fii zburdalnic! asociaţia De dragul artei recomandă în următoarele zile de sfârşit de săptămână (începând cu 25 august) programe de educaţie creativă pentru familii cu copii de 2-6 ani în Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti. Tema "Ce-i o casă de pescar - ia spune-mi, tu ai habar?" (foto 4) va propune două tipuri de activităţi într-un singur program care durează o oră: vizită interactivă în gospodăria din Ostrov şi un atelier creativ în care copiii vor folosi materiale naturale întâlnite în spaţiul satului tradiţional.

Copiii vor fi invitaţi să descopere drumul spre o gospodărie de pescari fiind ajutaţi de unele indicii naturale de adulmecat sau de altele atent plasate de către organizatori de observat. Ajunşi acolo, vor descoperi că totul are legătură cu apa în jurul căreia se învârt toate celelalte aspecte ale vieţii locuitorilor din Ostrov. Diferite jocuri vor accentua importanţa apei pentru oamenii din acest tip de univers, iar copiii vor descoperi obiecte, obiceiuri şi materiale care ajută la convieţuirea cu peştii şi cu peisajul lacustru. O marionetă supriză va spune o poveste iar diferite jocuri de imaginaţie vor ajuta la conştientizarea legăturii dintre om şi mediul în care trăieşte. În partea de atelier, în funcţie de vârstă, o familie de peştişori se va naşte din mânuţe de copii şi încredere de părinţi.

Există şi variantă de program pe ploaie. E chiar mai interesant atunci!



Turnul de Artă

Turnul de apă al Postăvăriei Române (foto 5), o construcţie ridicată în anii de glorie şi industrializare ai comunismului, va constitui un reper pentru cartierul Pantelimon, începând din decembrie 2012. În jurul turnului va fi montată o scară în spirală, care va facilita accesul vizitatorilor la o panoramă a oraşului de la 30 de metri înălţime, iar bazinul din vârful turnului va fi pictat în urma unui concurs de proiecte, jurizat chiar de locuitorii cartierului. Asociaţia culturală Make a Point foloseşte acest obiectiv industrial - utilizat şi azi la creşterea presiunii apei în conductele orăşenilor - în "lupta" pentru cucerirea culturală a cartierului Pantelimon. Înalt de 37 de metri (ultimul segment de 6 metri înălţime va fi folosit numai pentru pictură), turnul de apă va fi transformat în următoarele luni într-un obiectiv turistic şi cultural, care va găzdui expoziţii de artă şi alte evenimente culturale destinate locuitorilor din sectorul 2 şi nu numai.


Inaugurarea oficială a noului turn de apă şi artă va avea loc în noaptea de Revelion dintre anii 2012-2013. Proiectul este realizat cu sprijinul ING Bank Romania, iar costurile totale ale proiectului se vor ridica la aproximativ 90.000 EURO. Turnul este situat chiar în incinta Postăvăriei Române, pe Şos. Morarilor nr. 1 sector 2 Bucureşti şi este deocamdată singurul turn/castel de apă construit în perioada comunistă care îşi găseşte şi o aplicabilitate turistică. Unele dintre vechile castele de apă din România, adevărate bijuterii arhitectonice, au fost degradate sau demolate în ultimii 20 de ani.



La Grande Bouffe

Cea de-a treia întâlnire a degustătorilor de film şi artă culinară a început duminică, 19 august, în Portul Cultural Cetate, într-un cadru informal. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în seara de 20 august, în prezenţa invitaţilor, a presei şi a oficialităţilor locale (foto 6). Printre invitaţii sosiţi la Portul Cultural Cetate se numără regizorul Nae Caranfil, regizorul Mihai Sofronea şi criticul de film Mihai Fulger. Au sosit la Divan Film Festival Serghei Lavrientev - critic de film rus, consultant Mosfilm, Maksim Pavlov - directorul adjunct al Muzeului Rus al Filmului din Moscova, criticul de film maghiar Ivan Forgacs (revista Filmkultura) şi tânăra regizoare Ivana Mladenovic, care va prezenta marţi, la Cetate, documentarul "Turn off the Lights". În prima seară, la Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, de la ora 21,00 a avut loc premiera internaţională a celui mai recent film al regizorului rus Karen Şahnazarov. "Tigrul alb este, deopotrivă, un film de acţiune şi unul fantastic. Şahnazarov ne oferă o poveste pe fondul Celui de-al Doilea Război Mondial. Este vorba despre o înfruntare între un tanchist rus şi rivalul său german, cunoscut drept Tigrul alb. După ce a pierdut aproape totul, sergentul Ivan Naidenov primeşte la rândul său porecla Vanka-Smert (Ivan Moartea) însă ceva îi rămâne: dorinţa de răzbunare...", a spus Marian Ţuţui, directorul artistic al festivalului. Filmul a fost precedat de concertul "Luiza Zan Trio", Luiza Zan (voce), Michael Acker (contrabas) şi Johnny Bica (pian).

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară îşi va desfăşura arsenalul de seducţie cinematografico-gastronomică până duminică, 26 august. Evenimentul aduce pe malul Dunării,în portul Cultural Cetate, filme balcanice actuale, filme care au scris istorie, filme premiate şi filme care subminează clişeele şi prejudecăţile ce s-au clasicizat, de-a lungul timpului, în legatură cu cinematografia balcanică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO