Ziarul de Duminică

Cum ard cartile

03.06.2003, 00:00 14



Luna trecuta s-au implinit 70 de ani de cand Hitler a dezlantuit unul dintre autodafe-urile cu cele mai criminale dimensiuni si semnificatii din istorie: autorilor "nocivi" le erau ucise prin ardere cartile in bibliotecile si librariile germane. Tot acum, consemnam trecerea a fix 50 de ani de cand Ray Bradbury tiparea Fahrenheit 451, zguduitorul apolog ce imagina societatea oamenilor-carti, aparuti ca o forma de rezistenta culturala la actiunea de incendiere sistematica a cartilor, preconizata de liderii unui sistem ce se simtea amenintat si terorizat de litera scrisa.



Cartile ard si din intamplare, prin niste intrigi misterioase ale zodiilor. Printr-o sinistra coincidenta, cum numai cartile, in general, pot imagina, tot in luna mai, dar a anului trecut, depozitul distribuitorului (dar si editorului) francez Les Belles Lettres, din Gasny, regiunea Eure, era mistuit de flacari. Foarte probabil, potrivit datelor anchetei, a fost vorba doar de un banal scurt-circuit. In datele bilantului, insa, nu mai incape nici un "doar": au fost facute scrum aproximativ 2,5 milioane de volume, multe dintre ele raritati de o apreciabila valoare bibliofila (in fondul de carti stocat aici se numarau volume chinezesti din epoca Ming, prima editie bilingva a operelor lui Shakespeare, Corpus flaubertinium, colectia Budé si cate, cate altele...). Editura Belles Lettres a pierdut carti, insa a recuperat bani (desigur nu e acelasi lucru), pentru ca era asigurata pe sume serioase. Nu acesta e insa si cazul celor 50 de mici editori ale caror volume erau distribuite prin grija sa. "Unii dintre acesti editori nu au citit contractul, altii si-au asumat riscurile" spune, cu o cinica sinceritate, Pierre Saiah, secretarul general de la B.L. Neobisnuiti cu hartogaria dar si fiind lipsiti de spirit de familie, "micutii" au incercat, fiecare in parte, sa-si salveze sandramaua. In vreme ce B.L. a reusit gratie primei de asigurare, incepand cu toamna anului trecut, sa-si retipareasca aproape jumatate din titlurile de catalog, artizanii cartii, fanaticii editiilor de lux cu tiraj limitat sau sustinatorii obstinati ai cartii de poezie, au ajuns in pragul falimentului, atunci cand nu l-au si depasit... Asta in ciuda eforturilor notabile, dar nu rodnice intrutotul, ale mediului literar: asociatia Helikon a batut la usi, a facut antecamera la varii fundatii sau banci dar nu a strans decat 10.000 de euro. Tot subtire a fost si recolta rezultata in urma Operatiunii Phoenix (12.000 de euro stransi din donatiile cititorilor fideli). Un grup de trei critici de arta a facut apel la generozitatea unor nume de seama ale plasticii contemporane (Alechinsky, Aurélie Nemours, Ch. Boltanski etc) care au donat circa o suta de lucrari ce au fost vandute la licitatie. Presedintele Portugaliei, Jorge Sampaio, a oferit micilor editori 2 cecuri de 25.000 de euro, insotite de un biletel pe care scria: "Continuati sa faceti carti!". Pe langa aceste gesturi nobile, pagubitii au fost mangaiati cu mii de scrisori de sustinere din partea cititorilor. Sigur, acestea nu resuscita cartile, dar tin in viata cartea. In cele din urma, de spiritul ei avem nevoie, pentru ca de incendii, provocate sau nu, o sa tot avem parte.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO