Ziarul de Duminică

Cum dispare Valery Oişteanu în sunetele vocii sale

Cum dispare Valery Oişteanu în sunetele vocii sale
01.07.2010, 16:28 84

"Sunt un suprarealist". Asta îmi spune la un pahar de berecunoscutul poet, performer şi showmanValery Oişteanu, strămutat deaproape trei decenii pe malurile râului Hudson, în Manhattan."Eugen Barbu mă publica numai ca să-l scoată din sărite pe LeonteRăutu. Barbu nu mă iubea deloc, da' mă publica în Luceafărulca să-i facă în ciudă. Şi chiar reuşea. Mie nu-mi păsa. Eu îmivedeam de ale mele şi nu mă interesa politica."

Până când nu s-a mai putut şi a ales libertatea. A conştientizatun lucru, şi anume că este un suprarealist. Nu ştiu dacă a făcutceea ce-mi povestea pe vremuri tatăl meu, scriitorul şi istoriculI.M. Ştefan: Când eram adolescent, prin 1937, m-am oprit casecerat de uimire într-un parc. Am privit deasupra capului meu, peo creangă puternică, printre frunzele viguroase ale primăverii, sezărea un om aproape dezbrăcat, cu chipul şi mâinile vopsite înverde. După ce mi-am revenit puţin din mirare, l-am întrebat:Ce faceţi acolo, în pom? Nu vă e frig, aşa, aproape gol?La început, bărbatul nu mi-a răspuns. Văzând că sunt insistent,a replicat cu jumătate de gură:Te rog, nu mă deranja. Nuvezi că sunt o frunză?!?Din presă, tatăl meu avea să aflecă este vorba despre poetul, pe atunci, suprarealist VirgilTeodorescu.

Valery a făcut o pasiune pentru suprarealism nu doar camodalitate de exprimare, ci şi prin apariţiile sale pe scenă,alături de jazzişti, prin anii şaizeci. Atunci a începutcolaborarea cu muzicianul Mircea Florian. Experimente, în caremuzica de factură jazzistică se contopea cu poemele suprarealisteale lui Valery. "Am încetat colaborarea cu Mircea acum vreopatruzeci de ani."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO