Ziarul de Duminică

Cum reînvie o carte după o sută de ani/ de Daniel Nicolescu

Cum reînvie o carte după o sută de ani/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

11.05.2011, 23:20 127

Literatura se naşte (şi) din literatură. O demonstrează, dacămai era nevoie, şi recent deshumata carte a lui François EdouardRaynal "Les Naufragés des Auckland" (foto 1), o robinsonadă desecol XIX care l-a inspirat (dar rău de tot) pe Jules Verne, pentrua lui "Insulă misterioasă". Aceasta din urmă este una dintre celemai citite cărţi ale lumii, un bestseller universal şi atemporal,în legătură cu care nu mă pot împiedica să reproduc uimireastatistică a lui Dan C. Mihăilescu, cel din prefaţa simpaticeiantologii "Cărţile care ne-au făcut oameni": "Cine se aştepta săvadă 8 nume din nouăsprezece (Andrei Pleşu, Nicolae Manolescu,Lucian Boia, Livius Ciocârlie, H.R. Patapievici, Andrei Cornea,Valeriu Stoica şi Dan C. Mihăilescu) citind şi citând cu voluptateInsula misterioasă (printre cărţile lor de căpătâi, n.n.)?Maaaare mister, de (psih)analizat intens pe viitor."

Lăsând psihanaliza pe seama altora, trebuie spus că textulvernian suscită încă un interes major şi că intră în categoriacărţilor formative care nu lipsesc din listele de lectură aleadolescenţilor-adolescenţi sau adolescenţilor-întârziaţi din toatălumea. Cartea care i-a furnizat lui Verne frisonul emulativ (nudoar pentru Insula misterioasă, ci şi pentru majoritatea volumelordin Călătoriile extraordinare, a căror acţiune se petrece înarhipelagurile de la antipozi, cu precădere în insulele Campbell şiAuckland) are titlul original "Les Naufragés ou Vingt Mois Sur UnRécif Des Îles Auckland: Un Récit authentique" şi a fost publicatăla Edition Hachette în 1870, având 40 de ilustraţii semnate de A.de Neuville (între care şi un portret al autorului, F.E. Raynal,vezi foto 2). Cum se poate vedea, e vorba despre o relatare a uneiaventuri personale, a unei experienţe trăite, ceea ce, poate, lavremea primelor ediţii, a contribuit la succesul uriaş al cărţii. Ocarte care a fost favorită în distribuţiile de premii de lasfârşitul anului şcolar în Franţa şi care a cunoscut nu mai puţinde douăsprezece ediţii până la începutul Primului Război Mondial.De atunci şi până la ediţia de azi (aprilie 2011, Editions de laTable Ronde, prefaţă de Simon Leys) - s-a scurs aproape un veac detăcere şi de singurătate în rafturile buchiniştilor, fără nicionouă reeditare. O sincopă care se cuvine însoţită de veşniculoftat: Habent sua fata libelli...

Născut la Moissac, în 1830, François ÉdouardRaynal s-a făcut de timpuriu marinar, după care s-a instalatîn Australia şi s-a apucat să scurme după aur. În noiembrie 1863,într-o tentativă de diversificare ocupaţională, pleacă să vânzefoci în insulele Campbell şi, pocinog, se trezeşte în mijlocul uneifurtuni cumplite, când vasul i se scufundă. Întors în ţara deobârşie după douăzeci de ani de rătăciri, Raynal publică povesteasub titlul amintit. E istoria naufragiului vasului Grafton, dinnoaptea de 3 spre 4 ianuarie 1864, eşuat în largul Noii Zeelande.Cei cinci membri ai echipajului, de naţionalităţi diferite (unamerican, un francez, un norvegian, un englez şi un portughez) îşigăsesc refugiul pe o insulă pustie şi prind să facă exerciţii desupravieţuire. În timpul celor douzeci de luni de exil, F.E. Raynaldevine, pe rând, "consolatorul, sfetnicul, călăuza şi truditorulprin excelenţă" al nefericitei colonii, căreia îi expune într-unmod inspirat problemele morale legate de coabitarea în condiţii desingurătate, departe de civilizaţie.

Deşi, aşa cum mărturiseşte autorul încă din rândurile liminare,"condeiul îi era mai puţin familiar decât târnăcopul, toporul saupuşca", cartea are o scriitură seducătoare, cunoaşte un succesfulminant şi este tradusă rapid în italiană, germană, engleză şisuedeză. Nu în ultimul rând, primeşte în 1874 premiul Monthyon alAcademiei franceze (recompensat cu 1.400 de franci, o sumăstraşnică la vremea respectivă).

Până de curând, putea fi găsită doar ocazional, ca obiectbibliofil, pe Priceminister.com, cu preţuri între 30 de euro(ediţia din 1877) şi 213 euro (ediţia princeps), iar acum a invadatlibrăriile (8,50 euro) cu mari speranţe de a-şi reinventa destinulde succes. Care, probabil, va ajunge la parametrii optimi dacă vacădea sub ochii unui scenarist de film inspirat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO