Ziarul de Duminică

Cum să fii cel mai bun părinte/ de Ziarul de duminică

Cum să fii cel mai bun părinte/ de Ziarul de duminică
21.07.2016, 23:50 48

Mei-Ling Hopgood

Mama şi copilul în diverse culturi:

Aventuri educative din lumea întreagă

Editura Philobia

 

Traducere din limba engleză de Raluca Bibiri.

Mânată de curiozitatea de jurnalist şi după îndelungate discuţii cu alte mămici, Mei-Ling Hopgood face turul lumii studiind metodele de educaţie din cele mai ȋndepărtate colţuri ale globului. Datorită interviurilor realizate cu părinţi, profesori, experţi ȋn puericultură şi antropologi aparţinȃnd celor mai variate culturi, aflăm despre diverse abordări ale unor practici universale precum mersul la culcare, deprinderea de a face la oliţă, momentele de repaus sau joacă.
Când vine vorba de făcutul la oliţă, chinezii, se pare, sunt aşi. La ei, antrenamentul începe la şase luni. La rândul lor, kenyenii îşi poartă bebeluşii în spinare, înfăşuraţi în eşarfe multicolore, ceea ce nu ţine neapărat de tradiţie – căci nu prea poţi să te încumeţi să împingi un cărucior pe trotuarele pline de gropi din Nairobi! Francezii, pe de altă parte, reuşesc să facă din prichindeii lor nişte adevăraţi gastronomi în miniatură. Iar ȋn Tibet, femeile ȋnsărcinate sunt ȋnconjurate cu mii de atenţii şi li se recomandă să mediteze cȃt se poate de mult.
Hopgood a testat toate aceste descoperiri – şi multe altele – ȋn educaţia propriei fiice, încă de la naştere. Iar rezultatele vorbesc de la sine! Ni se oferă astfel o imagine panoramică asupra educaţiei practicate în culturi foarte variate şi posibilitatea de a învăţa din multiple tradiţii, ceea ce ne confirmă faptul că nu există doar una, ci mii de practici pe care le poţi adopta pentru a fi un bun părinte.

O carte folositoare, scrisă amuzant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO