Ziarul de Duminică

Cum să-ţi petreci vacanţa printre dinozauri/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

20.06.2013, 23:42 63

FOAIE VERDE - cuvinte, dor, doină şi mişcare

Miercuri, 26 iunie, ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon, TATAIA şi Asociaţia Noi Facem Bine prezintă FOAIE VERDE (foto 1)  - un performance multimedia live, într-o unică reprezentaţie ce va fi înregistrată pe suport audio. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Cu participarea: Norzeatic, Grigore Leşe, Maria Balabaş, Andreea Novac, Mihai Balabaş, Răzvan Roşu, Aurelian Butnaru, Istvan Teglas, Ioana Marchidan, Zamfira Mureşan şi Gheorghe Butnaru

Coregrafie Andreea Novac, video Mihai Păcurar

Concept şi regie Mihai Sibianu

Ce se întâmplă când pe aceeaşi scenă se întâlnesc doinaşi autentici, Norzeatic, Grigore Leşe, Maria şi Mihai Balabaş şi interpreţi de dans contemporan?

Izvorul de înţelepciune care naşte improvizaţia şi emoţia nu trebuie pierdut sau uitat. Dincolo de melancolie şi youtube, mai există încă doină adevărată în România, iar TATAIA o scoate la iveală. Doina arhaică şi doina contemporană se întâlnesc pe scenă, unite într-un ritm ritualic de toacă şi mişcare.

Publicul va simţi şi va trăi doina într-un spectacol multimedia, live, cu interpreţi autentici aleşi pe sprânceană. Zamfira horăşte, Răzvan Roşu mânuieşte iscusit tulnicul şi fluierul, iar Aurelian şi Gheorghe Butnaru, tată şi fiu, sunt printre ultimii cimpoieri arhaici din România. În bătaia de toacă a lui Grigore Leşe, dansatorii Andreea Novac, Ioana Marchidan şi Istvan Teglas descătuşează energie şi emoţie, iar poezia înţeleaptă a lui Norzeatic şi lirica senzorială a Mariei şi a lui Mihai Balabaş creează parabola între vechi şi nou, între urban şi rural, între dor şi fericire, între micro şi macrocosmos.

 

Cu Hollywood Multiplex şi CinemaPRO îţi faci vacanţa printre dinozauri

Pentru că iunie e luna copiilor, Hollywood Multiplex şi CinemaPRO îi răsplătesc pe cei mici cu dinozauri de colecţie, jucării animate de pluş şi şansa de a câştiga o excursie alături de toată familia la Dinosaur Adventure Park, în Anglia (foto 2).

Până pe 30 iunie, Meniul Junior vine cu un premiu garantat, una dintre figurinele-dinozaur din Mezo Park, colecţia pe care fiecare copil trebuie să o aibă, dar şi un talon de participare la campanie. Prin completarea talonului primit şi depunerea lui în urna dedicată, fiecare participant are şansa de a câştiga o excursie pentru întreaga familie la Dinosaur Adventure Park, în Norfolk (Anglia).

În plus, cei mai norocoşi şi mai inspiraţi colecţionari pot câştiga dinozauri de pluş animaţi, dacă se înscriu în concurs pe paginile de facebook ale celor două cinematografe. Ceea ce trebuie să facă este să încarce pe wall-ul CinemaPRO sau Hollywood Multiplex o poză cu dinozaurul câştigat în cinema şi să menţioneze numele atribuit figurinei din imagine.  

Cu popcorn delicios, o băutură răcoritoare şi un desert revigorant, Meniul Junior este gustarea perfectă, pe care cei mici o pot savura în timpul vizionării filmului lor preferat. Iar reducerile pentru copii şi elevi de la casele de bilete sunt încă unul dintre motivele pentru care Hollywood Multiplex şi CinemaPRO sunt destinaţiile ideale pentru a vedea un film bun alături de cei dragi. 

 

Povestea nespusă a unei cămăşi de sărbătoare

La Galeria Galateca din capitală a fost vernisată expoziţia „Maiastra - Povestea nespusa a iiei” (foto 3) ce aduce in centrul atentiei iia, ca simbol identitar si obiect de arta. Organizata in perioada 20 iunie - 25 august, în parteneriat cu comunitatea online „La Blouse Roumaine”, expoziţia prezintă povestea iiei prin fascinante povesti, legende si traditii. Sunt incluse mai multe evenimente, un moment cu o puternica semnificatie simbolica fiind celebrarea „Zilei Universale a Iiei”, în noaptea de 23 iunie, cand începe Sărbătoarea de Sânziene.

Expoziţia prezintă o selecţie de ii de patrimoniu sub forma unei instalaţii de artă, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Regina Maria în veşmânt tradiţional românesc, o serie de 200 fotografii din perioada interbelică din colecţia britanicei Beryl de Zoete şi o incursiune în imagini a iiei începând din cultura Cucuteni până în contemporan, la colecţiile vestimentare ce au făcut istorie, semnate de Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier şi Tom Ford.

Tradiţii şi obiceiuri străvechi vor fi reînviate pe 23 iunie: între orele 19:00 şi 02:00, Galateca   sărbătoreşte „Ziua Universală a Iiei” cu coroniţe din sânziene, muzică şi proiecţii cinematografice. Ca eveniment asociat, pe 21 iunie vor începe cele „9 zile magice la NeoGalateca” cu o selecţie de obiecte autentice, ii vintage, fashion şi obiecte de design inspirate din tradiţiile româneşti.

 

Muzeele se repoziţionează strategic în societate

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) a lansat public „Rezoluţia de la Baia-Mare” despre starea muzeologiei românesti. Documentul a fost creat în cadrul Adunării Generale de la Baia-Mare (24-25 mai 2013), după consultarea şi analizarea împreună cu muzeele membre a celor mai actuale subiecte de maximă importanţă din comunitatea muzeală.

Rezoluţia poate fi înţeleasă şi ca formă de acţiune strategică a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România în următorii ani şi va fi înaintată Ministerului Culturii, Ministerului Educaţiei, ordonatorilor de credite ai muzeelor, precum şi societăţii civile.

Documentul poate fi citit la adresa: http://www.muzee.org/romania/ro/noutati/foarte-important-rezolutia-de-la-baia-mare-despre-starea-muzeologiei-romnesti.html.

 

Eminescu, în inima Lisabonei

Aflat într-un turneu european, actorul Dorel Vişan a poposit la Lisabona, unde, în organizarea ICR Lisabona, a fost pivotul unui amplu spectacol comemorativ, dedicat memoriei lui Mihai Eminescu (foto 4). Evenimentul a fost găzduit, în data de 20 iunie, de sala Auditoriu a somptuosului Palat al Independenţei aflat sub tutela Sociedade Histórica da Independência de Portugal.

E vorba atât despre un cadru care a transferat prestigiu spectacolului, cât şi de o locaţie urbană ofertantă: în centrul de efervescenţă artistică al Lisabonei, în piaţa Rossio, acolo unde istoria se poate citi liber pe faţadele tuturor edificiilor. Recitalul lui Dorel Vişan din lírica poetului naţional a avut drept preambul un montaj de secvenţe din cele mai importante creaţii cinematografice ale maestrului („Un bulgăre de humă”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Senatorul melcilor” şi „Iacob”) şi a fost acompaniat de o expoziţie de fotografii şi facsimile eminesciene, puse la dispoziţia ICR Lisabona de către Muzeul Naţional al Literaturii Române. Agregarea imaginilor şi legendele însoţitoare (aparţinând, ambele, ICRL) au încercat să apropie vizitatorii de personalitatea marelui poet şi să-l facă înţeles şi publicului portughez. În aceeaşi direcţie, a atragerii unui cât mai larg public lusofon, s-a înscris şi ultima secvenţă a evenimentului, constituită dintr-o declamare în portugheză a câtorva poezii eminescene, în interpretarea actriţei de origine română Luminţa Pereira, absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în anul 1975.

Performat în oraşul lui Fernando Pessoa şi al lui Camões, spectacolul, dincolo de latura sa omagială, comemorativă, şi-a propus să restituie un Eminescu viu, de actualitate, capabil să suscite pasiune pentru marea poezie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO