Ziarul de Duminică

Cum se scrie istoria - cursul scurt

21.07.2006, 18:54 25

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Germania ajunsese sa coloreze in cenusiu cea mai mare parte a Europei, pana la portile Stalingradului. Exceptie notabila: Marea Britanie, aparata natural prin statutul de insula. O eventuala invazie pe mare, peste Canalul Manecii, era o sarcina cam dificila chiar si pentru extrem de disciplinata (daca nu cumva fanatica) armata germana. De altfel, saltul peste canal n-a fost usor nici in sens invers, Aliatii pregatind lovitura ani de-a randul.
Cum ar fi putut Germania sa-i loveasca totusi pe insulari? Cu bombardierele mai greu, ca RAF-ul facea minuni in apararea aeriana.
Numai ca in Germania exista un om pe nume Wernher von Braun, ofiter SS, care i-a oferit lui Hitler ce-si putea dori mai mult: o racheta teleghidata, capabila sa traverseze nestingherita Canalul Manecii si sa loveasca in chiar inima regatului, Londra. Din octombrie 1942, sute de proiectile balistice V-2 (15 metri lungime, 1.000 kg, 5.600 km/h, bataie de 800 km) au tocat diverse obiective din Europa, dar in special capitala britanica.
La sfarsitul razboiului, americanii si rusii s-au repezit, din directii opuse, spre ceea ce se presupunea a fi uzina de V-2 de la Mittelwerk. Ceea ce au descoperit acolo, in aprilie 1945, le-a taiat rasuflarea: un urias complex subteran format din doua tunele paralele de cate doi kilometri, unite prin 60 de tunele perpendiculare. Aici lucrasera in regim de munca fortata circa 60.000 de prizonieri, dintre care murisera 26.500. Printr-un sarcasm al sortii, aceasta cifra era de doua ori si jumatate mai mare decat numarul celor ucisi de loviturile rachetelor... Si tot aici se construisera, in conditii de iad, 4.575 de proiectile V-2. Von Braun conducea productia.
Americanii si apoi rusii au pus mana pe tot ce-au putut, planuri in special. Primii, insa, mai iuti de picior, l-au saltat si pe von Braun, impreuna cu echipa lui. I-au dus in State, sa lucreze la programul spatial. Opinia publica, dar si legislatia erau foarte sensibile in legatura cu eventuala utilizare a fostilor nazisti. Drept care - simplu - dosarele lor au disparut (va suna cunoscut?) si au fost naturalizati ca americani. Au construit Saturn V, racheta de baza a programului Apollo, care a dus americani in spatiu si pe Luna. Von Braun a devenit erou national si a intrat in cartile de istorie. Americana. Ca personaj pozitiv, fireste. Supravietuitorii de la Mittelwerk s-au aratat indignati, dar...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO