• Leu / EUR4.7619
  • Leu / GBP5.5448
  • Leu / USD4.3202
Ziarul de Duminică

Cum te pot distruge nişte ochi frumoşi şi picioare lungi/ de Stelian Ţurlea

Cum te pot distruge nişte ochi frumoşi şi picioare lungi/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

15 iul 2011 169

Romanul britanicului A.D.Miller, care aapărut simultan la Londra şi la Bucureşti şi este cartea de debut aacestui scriitor editor al celebrului "The Economist", începe cu unmotto intrigant. "Ghiocel" înseamnă, în argoul moscovit, un"cadavru îngropat sau ascuns în troienele de zăpadă, care iese laiveală doar la dezgheţ". Motto-ul explică, de fapt, şi titluloriginar al romanului, în tălmăcirea românească aceastăapropiere/trimitere dispărând. A.D. Miller a fost, vreme de treiani, între 2004 şi 2007, corespondentul revistei sale la Moscova şipresupunem că ştie ce spune.

Cartea este, într-o măsură, un roman dedragoste, în altă măsură, un thriller. Englezul nostru ajuns laMoscova întâlneşte la metrou două superbe rusoaice, care par campierdute în lume, se oferă să le ajute, una dintre ele îi cade cutronc şi se porneşte tăvălugul. Englezul e târât într-o lume pecare n-o ştia, a corupţiei, disperării şi obsesiilor sexuale alenoii Rusii, în care nimic nu este ce pare a fi, iar noii îmbogăţiţitrec peste cadavre ca să-şi atingă scopurile. "Ghiocelul" desprecare vorbeşte autorul în motto-ul romanului apare firesc într-olume în care crima se numără printre mijloacele de persuasiune.Eroul le ajută involuntar şi inconştient pe rusoaice să lase pedrumuri o bătrână căreia i se fură apartamentul, pericliteazăafacerile firmei pentru care lucrează angajându-se într-o afacerecu un escroc, el însuşi le împrumută femeilor o mare sumă de banipe care, evident, o pierde.

Vrea, la final, să afle de ce i s-auîntâmplat toate astea. Întreabă: "De ce m-aţi ales pe mine?" "Ne-aiprivit prea mult, Kolia. La metrou. Noi văzut că eşti uşor. Avutalte posibilităţi. Dar apoi văzut că tu eşti avocat. Asta a fostpentru noi foarte interesant, foarte util. Şi străin fost bine. Darputea fi altcineva. Avut doar nevoie de cineva în care eu pututîncrede. (...) A fost afacere. Afacere şi atât."

Îmi imaginez că, la scurt timp după acestdialog, femeia de o frumuseţe izbitoare putea agăţa, pentru altă"afacere" ,un al bărbat naiv la metrou sau oriunde altundeva. Puteaagăţa, de fapt, orice bărbat, pentru că, până la urmă toţi suntnaivi. Mai ales într-o lume ca aceea în care trăim. Ce descrie A.D.Miller din Moscova post-comunistă se potriveşte mănuşă cu ce seîntâmplă la noi.

Dar ştiu că ar fi inutil să lansezavertismentul "Bărbaţi, deschideţi ochii mari!"

Nu pot încheia aceste rânduri fără o menţiunepentru traducerea impecabilă.

*) A.D.Miller - Dezgheţul.Editura Allfa, colecţia Strada Ficţiunii. Traducere din limbaengleză şi note de Florina Pîrjol

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1451
Ieri: 4.7627
Azi: 4.3202
Diferență: 1,1306
Ieri: 4.3164
Azi: 5.5448
Diferență: 0,3075
Ieri: 5.5297
Azi: 4.3410
Diferență: 0,9488
Ieri: 4.3386