Ziarul de Duminică

Cum te salvează credinţa în îngeri/ de Stelian Ţurlea

Cum te salvează credinţa în îngeri/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

18.05.2012, 00:05 70

Cam pe toate meridianele unde a fost tradusă - şi a fost tălmăcită în 23 de limbi şi vândută în sute de mii de exemplare - cartea lui R.J.Ellory*) a fost lăudată peste poate, încât, inevitabil, te apropii de ea cu anume reticenţe. E destul să amintesc că mari maeştri ai genului - James Patterson, Clive Cussler, Jonathan Kellerman, Michael Connelly - au aplaudat la unison performanţa acestui scritor britanic. În plus, romanul a fost nominalizat la numeroase premii (Barry Award for Best British Crime Fiction 2008, Prix Du Polar Européen 2008 al săptămânalului francez Le Point, Prix du Roman Noir 2008 al săptămânalului Le Nouvel Observateur şi Quebec Booksellers' Prize 2008), a câştigăt în Franţa Prix du Roman Noir al săptămânalului Le Nouvel Observateur în 2009 şi a urcat vertiginous pe lista de bestselleruri a ziarului Sunday Times.(În curând va urma şi un film în regia lui Olivier Dahan, cel care a obţinut premiul Oscar pentru "La Vie en rose".)

Întâi de toate pentru că este un thriller remarcabil scris. Apoi, pentru că, aşa cum afima Clive Cussler, e "o poveste fascinantă, a cărei intrigă te poartă de la o pagină la alta cu răsuflarea tăiată şi care te aruncă în întunecimile groazei şi tenebrele suferinţei, până când, în final, atingi sfârşitul culminant. Remarcabilul talent al lui Ellory de a sonda necunoscutul îl impune ca pe un maestru al genului". Sunt convins că aceste rânduri v-au stârnit apetitul.

De copil, în timpul celui de-al doilea război mondial, viaţa lui Joseph Vaughan a fost urmărită de tragedie. În orăşelul patriarhal din Georgia în care trăia, un criminal violează şi dezmembrează fetiţe. Împreună cu un grup de adolescenţi ca şi el, Joseph este hotărât să apere comunitatea şi pe colegele lui de şcoală. Dar nu e în stare să împiedice alte crime - şi nimeni nu este prins. Zece ani mai târziu pare să se încheie coşmarul, atunci când unul dintre vecinii lui este găsit spânzurat, înconjurat de obiecte care aparţinuseră fetiţelor. Dar băiatul suspectează că omul era nevinovat, ucis mai degrabă de mentalitatea retrogradă a comunităţii care îi respinge periodic pe alogeni.
Joseph ajunge la NewYork, cu dorinţa de a deveni scriitor. Dar trecutul îl urmăreşte, nu vrea să-l lase în pace, iar adevăratul criminal continuă să omoare. Povesteşte într-o carte toate amintirile adolescenţei sale şi criminalul ajunge pe urmele lui, îi înscenează o crimă şi mulţi ani eroul nostru va rămâne după gratii. Demascarea criminalului devine pentru Joseph Vaughan o chestiune de supravieţuire. Nu vă spunem mai mult. Citiţi şi veţi fi încântaţi. O carte tur de forţă, care obsedează şi care poate fi citită pe mai multe planuri.

Povestea lui Ellory însuşi e fascinantă. A început să scrie în 1987 şi în următorii şase ani a terminat douăzeci şi două de romane, toate respinse de editori din Marea Britanie şi Statele Unite. Mai mult, i s-a spus că nu e bine din pucnt de vedere comercial ca un scriitor britanic să se aştepte ca romanele sale să fie publicate în America. Vreme de opt Ellory n-a mai scris un rând, dar s-a reapucat în 2001, convins, cum declara, de un gând al lui Benjamin Disraeli: "Succesul depinde în întregime de constanţa scopului". A scris repede alte câteva cărţi, pe una dintre ele a publicat-o în 2002 şi a fost tradusă imediat şi în alte limbi. Apoi, apariţiile au fost în cadenţă de una pe an. "O credinţă oarbă în îngeri" a ieşit pe piaţă în ultimele zile ale lui 2007.

*) R .J. Ellory - O credinţă oarbă în îngeri. Editura Leda. Traducere din limba engleză şi note de Laura-Georgiana Fratu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO