Ziarul de Duminică

Cum văd studenţii moda lui 2013/ de Radu Constantinescu

Cum văd studenţii moda lui 2013/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu

06.07.2012, 00:01 121

Peste 3.500 de lucrări aparţinând absolvenţilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca sunt expuse în aceste zile, în pavilioanele Expo Transilvania . Fiecare din cei 347 de absolvenţi de nivel licenţă şi master de la specializările: pictură, sculptură, grafică, foto, videoprocesare computerizată a imaginii, conservare- restaurare, pedagogia artelor plastice şi decorative, ceramică - sticlă - metal, arte textile - design textil, modă - design vestimentar şi design beneficiază astfel de posibilitatea de a-şi crea propria expoziţie personală într-un cadru amplu şi generos.

Evenimentul de la Expo Transilvania constituie o rampă de lansare pentru absolvenţii UAD nu numai în domeniul artistic, cât, mai ales, în cel al pătrunderii lor pe piaţa muncii. Prezenţa lor pe simezele complexului expoziţional le ofera şansa de a fi remarcaţi şi angajaţi de companii private sau de firme de prestigiu din domenii precum publicitatea, mass-media, designul de ambient, designul interior sau de produs, industria textilă sau cinematografică.

Importantul eveniment academic artistic clujean a fost inaugurat de o fastuoasă paradă a modei organizată la Grand Hotel Italia din Cluj Napoca. Eroii ei, autori dar şi spectatori, au fost absolvenţii specializăriiModă-design vestimentara UAD.Aflată la cea de a XVIII-a ediţie, Gala UAD - Fashion Design a oferit un suport practic pentru prezentarea şi susţinerea lucrărilor viitorilor artişti care se vor implica, după absolvire, în spaţiile de creaţie ale modei contemporane. În cadrul Galei, au fost vizionate 30 de colecţii de licenţă, ale căror prototipuri au fost realizate în atelierulde Fashion Designal universităţii. Şi să nu omitem să consemnăm faptul că, alături de numeroşi parteneri importanţi din industrie, instituţia de învăţământ clujeană s-a implicat direct în asigurarea suportului tehnic ca şi în realizarea colecţiilor. Toate ansamblurile vestimentare au fost prezentate pe manechine profesioniste din cadrul agenţiei Transilvania Fashion.

Momente speciale au fost dedicate cunoscutei firme clujene Jolidon, partener oficial al evenimentului, precum şi decernării premiilor oferite de sponsorii şi colaboratorii de tradiţie ai Galei de Fashion Design. Anual, cele trei jurii ale Galei - juriul presei de specialitate, cel al industriei textile şi juriul sponsorilor şi colaboratorilor îi premiază pe cei mai buni absolvenţi prin internship-uri şi participări la prestigioase evenimente naţionale şi internaţionale, precum şi prin premii în bani.

Specificitatea acestei ediţii a fost dată de faptul că majoritatea absolvenţilor sunt finalişti şi laureaţi în cadrul unor importante competiţii naţionale şi internaţionale, precum - TRIUMPH Inspiration Award, Young Creative Chevrolet, INSPIRED sau Pasarela, Arts of Fashion San Francisco şi Miami - printre ei numărându-se: Marcela Băltărete, Irina Silistraru, Aitai Lorincz, Olimpia Dobrotă, Raluca Popa, Carmen Cherecheş, Florina Fărcaş, Raluca Elena Coşereanu, Alexandra Ivaşcu. De asemenea, în premieră în acest an, producătorii galei au organizat o întâlnire a absolvenţilor şi a masteranzilor cu reprezentanţi ai industriei textile şi vestimentare din zona Clujului, precum şi cu reprezentanţii Eximbank, care au prezentat oportunităţi de finanţare a afacerilor din acest domeniu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO