Ziarul de Duminică

Da!/ de Tudor Călin Zarojanu

Da!/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

01.04.2016, 00:08 367

Am trăit recent o experienţă occidentală în România şi îmi face plăcere să o povestesc, mai ales că s-a petrecut în mult jelitul domeniu al culturii.

Ca scriitor şi jurnalist, nu e ceva ieşit din comun să fii invitat la un târg de carte. Când organizatorii Librex 2016, Iaşi, m-au căutat, prin Alina Hucai, să-mi propună să ţin acolo o conferinţă pe ce temă vreau eu, nu mi-am făcut mari iluzii. Deşi Alina a avut grijă să precizeze încă din primul mail condiţiile oferite, care erau excelente: asigurau drumul, cazarea şi o plată a conferinţei care acoperea restul cheltuielilor!

Că e vorba despre mai mult decât atât mi-am dat seama când am început să primesc materialele promoţionale, inclusiv programul târgului, cu o impresionantă listă de evenimente (300!) – în multe dintre ele fiind implicaţi copii. Copiii şi cartea – da!

Locul de desfăşurare – Pallas Mall, mai mare, cred, şi în orice caz arhitectonic şi ambiental mai spectaculos decât orice mall bucureştean. A aduce cartea într-un supermagazin nu este o noutate, dar e o idee excelentă. Am identificat cu certitudine oameni intraţi acolo pentru cumpărături diverse şi care s-au abătut şi printre standurile Librex (160 de expozanţi, dintre care 132 de edituri, la cea de-a 24-a ediţie!) sau chiar s-au oprit să asculte ce se vorbea la lansări şi la conferinţe. Ideea conferinţelor – trei invitaţi speciali străini, doi români – n-am văzut-o la târgurile bucureştene, deci a fost o premieră pentru mine şi ca spectator, şi ca vorbitor.

Totul – în afară de inevitabilele, clasicele întârzieri în program – a fost impecabil şi elegant. În special m-a impresionat capitolul la care de regulă cultura se autofaultează: promovarea! Începând cu panourile electronice cinetice din mall, trecând prin afişe în vitrinele magazinelor din oraş şi sfârşind cu mari bannere de-a latul bulevardelor! Era imposibil să fii în Iaşi şi să nu ştii de Librex!

(În paranteză fie spus, dar numai în paranteză!, pentru mine a fost o experienţă paranormală, care nu ştiu dacă se va repeta vreodată, căci nu-i puţin lucru să te plimbi printr-un mare oraş şi să-ţi vezi mutra plutind deasupra străzii… Dacă ai fi fotbalist, treacă-meargă, dar aşa!? În plus, am fost în direct la TVR Iaşi, am dat un interviu la o televiziune locală şi altul pentru “Opinia studenţească”, am fost invitat la Târgul din mai de la Alba Iulia… Ah! Ce paranteză lăudăroasă!)

Avusesem inspiraţia să-mi iau familia cu mine, ţinând cont că niciunul dintre ei nu mai văzuse Iaşiul, iar eu doar cu 20 de ani în urmă. Un oraş fabulos! Traseul repetat de la hotel la târg şi înapoi, pe jos, trecând pe partea pietonală a Bulevardului Ştefan cel Mare, pe lângă Teatrul Naţional, Biserica Trei Ierarhi şi Catedrala Mitropolitană (am intrat în toate, fireşte, plus Muzeul Unirii, plus un drum în Copou) a fost ca un drum iniţiatic, parcurs pe fundalul magnificului Palat al Culturii… Şi nu există în Bucureşti atât de multe clădiri luminate noaptea ca în Iaşi! Eşti ca-ntr-un basm…

Ţineţi cont, vă rog, că aceste puternice impresii s-au născut în condiţiile în care vremea era închisă, ne-a şi plouat un pic, şi era frig. Dar să fi fost cerul înstelat deasupra noastră! Cu siguranţă vom merge şi vara.

Revin, în final, la Librex, pentru că am aflat răspunsul la întrebarea: Poate fi un târg de carte la fel de fastuos şi de bine organizat ca o paradă pariziană de modă ori un mare festival occidental de film?

Răspunsul este: Da!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO