Ziarul de Duminică

Dăruiţi cărţi!/ de Stelian Ţurlea

Dăruiţi cărţi!/ de Stelian Ţurlea
19.04.2011, 23:57 54

La 23 aprilie se sărbătoreşte Sfântul Gheorghe. În Catalonia, ammai spus-o, există tradiţia ca de această zi bărbaţii să dăruiascăfemeilor o floare, iar acestea să le dăruiască o carte. Din 1930,la Barcelona se sărbătoreşte pe 23 aprilie Ziua Premiului Cervantes(e ziua în care marele scriitor a murit). Din 1964, 23 aprilie adevenit ziua cărţii pentru toate ţările de limbă spaniolă şiportugheză. Tot atunci, UNESCO a horărât să fie sărbătorită ca ZiuaMondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. În 1993, ComunitateaEuropeană a proclamat-o Ziua Europeană a Cărţii. Toate astea leştim, cei mai mulţi dintre noi, de ani buni.

Anul trecut, câţiva oameni cu bune intenţii au organizat la 23aprilie o întrunire a editorilor de carte şi autorilor, la care îşipropuneau să se discute măcar despre viitorul cărţii. A participato mână de oameni, iar unul dintre ei comunica pe forum că "ladezbatere am fost prezenţi doar membrii panelului, a fost odiscuţie plăcută, între noi, în cadru intim, asta aşa, ca să vedeţiinteresul..." Din păcate, cam toate întrunirile pe tema cărţii,indiferent cine le organizează, au aproape aceeaşi soartă. Lumeapare să nu fie interesată de soarta cărţii. Faptul că încă ne aflămîn criză economică nu e nici scuză, nici motiv - şi înainte deapariţia crizei era la fel, se înregistra un dezinteressimilar.

Intâmplător, pentru noi, românii, 23 aprilie e şi ZiuaBibliotecarului. Aţi auzit cumva că s-a făcut sau credeţi cumva săse vor organiza şi altceva decât evenimente de faţadă, stupide şiabsolut inutile? Nimeni nu se preocupă de soarta bibliotecilor,pentru că pe nimeni nu mai interesează subiectul.

Săptămâna trecută, în articolul de la rubrica "Evenimenteditorial", citam dintr-o lucrare celebră a lui Alberto Manguel:"Iubirea faţă de biblioteci, ca mai toate iubirile, trebuieînvăţată." Într-adevăr, ca mai toate iubirile. Adică şi iubirea decarte trebuie învăţată. Copilul care rămâne cât e ziua de lungădoar în faţa televizorului şi îşi agită mintea numai cu jocurile pecalculator n-o să ştie niciodată cât farmec au cărţile, câtă viaţăpoate descoperi în ele. N-o să fie interesat să le deschidă, chiardacă sunt pline de ilustraţii. N-o să înveţe niciodată că din cărţiaflă ce nu poate afla de nicăieri altundeva. N-o să apere, în celedin urmă, niciodată cartea, care i se va părea un lux inutil, încel mai bun caz. Dar cred că lucrurile se pot schimba dacă, de mic,i se oferă o carte şi încă una şi încă una, indiferent dacă pentruînceput acestea închid doar poveşti. Cu timpul, vor conţine şialtceva din cele ce-şi doreşte copilul. Şi dacă, treptat, copiiisunt învăţaţi că biblioteca este un loc în care se aşează cărţi, nubibelouri, cu timpul, măcar unii dintre ei vor deveni apărători aicărţii în lupta nedreaptă cu mijloacele electronice.

Aşadar, dăruiţi cărţi! Măcar copiilor, dacă vi se pare hilar săle dăruiţi şi adulţilor. Ziua Internaţională a Cărţii poate fi unbun prilej să începeţi. Dar orice zi poate fi un bun prilej. Eu ofac de câţiva ani, constant şi încăpăţânat, nu numai în această zi,convins că, oricât se schimbă lumea, cartea nu trebuie şi nu poatesă dispară.

Anul acesta, în preziua Sfintelor Paşti, cartea poate fi chiarun dar dumnezeiesc. Paşte fericit!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO