Ziarul de Duminică

De la Casa Scânteii la Casa Poporului/ de Ziarul de duminică

De la Casa Scânteii la Casa Poporului/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

23.05.2013, 23:47 253

Alexandru Panaitescu

De la Casa Scânteii la Casa Poporului

Patru decenii de arhitectură în Bucureşti

1945-1989

Editura Simetria

Această lucrare, al cărei autor şi-a desfăşurat jumătate din cariera de arhitect în anii comunismului, este rezultatul interesului manifestat de către acesta, timp îndelungat, pentru cunoasterea si mai ales pentru întelegerea cauzelor care au influentat devenirea productiei de arhitectura din Romania în conditiile statului comunist, cu referire directa la Bucuresti. Potrivit editurii, fiind adresată în primul rând celor care au cunoscut prea puţin perioada 1945-1989 sau nu au profesat atunci, s-a considerat oportun ca prima parte a lucrării să aibă un caracter general, concentrându-se pe transformările produse în practica profesională mai ales în primii ani ai regimului, cei ai impunerii modelului unic, când statutul profesional al arhitecţilor s-a schimbat radical. Volumul este completat cu un număr de anexe cuprinzând textele integrale ale hotărârilor CC al PMR din 1952 referitoare la arhitectură şi cu prezentări privind contextul istoric,evoluţia administrativă şi a nomenclaturii stradale, situaţia monumentelor de for public, construcţiile demolate şi translatate în Bucureşti, cât şi reamenajarea Dâmboviţei.
La final, cartea include un concis dicţionar cuprinzând mulţi dintre arhitecţii care au fost activi în Bucureşti cu precădere în perioada 1945-1990, dicţionar concis alcătuit de Rodica Panaitescu.

Alex Axinte, de la StudioBASAR, prefaţatorul cărţii, a declarat – la lansarea lucrării, îndecembrie anul trecut - că este o carte „dintr-o specie pe cale de apariţie”,  în care lucrurile nu mai sunt prezentate în alb şi negru, iar fenomenul arhitectural este studiat ca unul cultural.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO