Ziarul de Duminică

De ziua lui Beckett…/ de Radu Constantinescu

De ziua lui Beckett…/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu

18.04.2013, 23:44 29

În urmă cu 107 ani, pe 13 aprilie 1906, se năştea la Foxrock, lângă Dublin, Samuel Beckett. Pentru a marca acest eveniment, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a găzduit chiar în ziua aniversară spectacolul Aşteptându -l pe Godot în interpretarea artiştilor de la Teatrul Naţional din Praga, pus în scenă de Michal Dočekal.

„Nimic de făcut. (...) Şi eu încep să cred la fel. (...) M-am împotrivit multă vreme gândului ăstuia, spunându-mi: Vladimir, nu te prosti, încă n-ai încercat tot. Şi reluam lupta.” Aşa sună primele replici din cunoscuta piesă a lui Samuel Beckett. Un text despre aşteptarea cuiva care nu se ştie dacă va mai veni, o scriere despre condiţia fiinţei umane într-o societate în care comunicarea pare să nu mai existe, o piesă care se referă la noi toţi cei care ne dorim imposibilul sau visăm la existenţa unei persoane care să ne salveze din condiţia noastră de simpli muritori.

De-a lungul anilor, piesa Aşteptându-l pe Godot a avut nenumărate variante scenice şi diverse interpretări. În România de după 1989, sunt foarte cunoscute montările lui Gábor Tompa de la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe şi a lui Silviu Purcărete de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. În spectacolul Teatrului Naţional din Praga, jocul celor doi cunoscuţi actori în lumea teatrală cehă (David Matásek, David Prachař) este aproape aspru şi pantomimic, iar decorul (de obicei un copac) este o staţie de autobuz.

Am asistat la un spectacol în care adevărurile despre viaţă şi societate au fost spuse cu umor. Râzând împreună cu actorii Teatrului Naţional din Praga, aşteptarea a devenit mai suportabilă. În distribuţie: David Matásek, David Prachař, Ondřej Pavelka, Jan Kačer, Vojtěch Lavička, Vlastimil Kaňka. Decorul: David Marek, costumele: Hana Fischerová.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO