Ziarul de Duminică

Debutul ca despărţire de trecut/ de Stelian Ţurlea

Satul fără mămici

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

01.02.2013, 00:01 113

Ingrid Beatrice Coman

Satul fără mămici

Il villaggio senza madri

Editura Rediviva

Ingrid Beatrice Coman este o scriitoare română de limbă italiană, autoare a patru romane, a unei antologii de proză scurtă şi teatru şi a nenumărate nuvele. Anul trecut a înfiinţat, împreună cu alţi scriitori români din Italia, Editura Rediviva. Volumul de faţă, bilingv, cuprinde zece povestiri despre copiii abandonaţi de părinţii care pleacă la muncă în străinătate. "Ei nu cer nimic - spune autoarea - şi nu judecă pe nimeni. Aşteaptă. O scrisoare, un tren, un telefon. Un semn, ceva, că lumea în care s-au trezit aruncaţi nu i-a uitat cu totul." Povestirile se numesc: "Amanet pentru mămici", "Creionul roşu", "Alfabetul ştirb", "O luminiţă, două luminiţe", "Dacă se termină laptele", "Să nu m-atingi", "De ce porcii nu mor de bătrâneţe", "O jucărie pentru oameni singuri", "O boacănă pentru mama", "O lume perfectă".

Martin S. Martin

America povestită unui prieten din România

Editura Humanitas

Cuvânt înainte de Gabriel Liiceanu. Martin Constantinescu, fost chirurg la Spitalul Fundeni, a emigrat în SUA în 1985. Azi se numeşte Martin S. Martin şi a făcut cardiologie de vârf în Statele Unite. "Într-o bună zi, i-am propus să scrie o carte. Aşa s-au născut paginile care urmează." În cele douăsprezece scrisori adresate unui prieten din ţară, se opreşte asupra câtorva teme fundamentale ale vieţii şi istoriei americane: Părinţii Fondatori şi simbolurile naţionale, sistemul electoral şi apropiatele alegeri, armata, antiamericanismul, asistenţa medicală, solidaritatea umană, originalitatea muzicii şi a poeziei, politeţea, mâncarea, cititul etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO